Διατροφή και Κολπίτιδα: Τι να Τρώτε και Τι να Αποφεύγετε

Η κολπίτιδα είναι μια συχνή πάθηση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος κατά το οποία υπάρχει ερεθισμός, απεκκρίσεις και οσμή λόγω κάποιων βακτηρίων που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή. Πολλές φορές είναι ασυμπτωματική, άλλες φορές έχει τα παραπάνω συμπτώματα και αποδεικνύεται επίμονη παρά τα ισχυρά αντιβιοτικά που χορηγούνται.
Πως η διατροφή μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση της κολπίτιδας και πως να την απομακρύνει;
Είναι σημαντικό όπως φροντίζουμε για την εντερική χλωρίδα, να φροντίσουμε την ισορροπία και της χλωρίδας του κόλπου. Αν και αυτή η χλωρίδα επηρεάζεται εύκολα (εφηβεία, έμμηνος ρύση, σεξουαλική δραστηριότητα, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση κλπ), η διατροφή βάζει το
λιθαράκι της είτε θετικά είτε αρνητικά.
Τι επηρεάζει αρνητικά την κολπική χλωρίδα;
- Τα κορεσμένα λιπαρά: λιπαρά από επεξεργασμένα τρόφιμα ή πλούσια σε λίπος επιβαρύνουν την χλωρίδα της ευαίσθητης περιοχής και την κάνουν πιο ευάλωτη αποδυναμώνοντας την άμυνα της με την αλλαγή του pH. Τα συναντάμε σε λιπαρά γαλακτοκομικά (πλήρη σε λιπαρά), αρτοσκευάσματα, έτοιμες σάλτσες, αλμυρά και γλυκά σνακ, λιπαρά κρέατα.
- Η διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη: τρόφιμα τα οποία ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος μας και ευνοούν την φλεγμονή. Αυτά είναι τα γλυκίσματα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, χυμοί και αποξηραμένα φρούτα, λευκός υδατάνθρακας, μέλι, σιρόπια, αναψυκτικά με ζάχαρη και λιγοστά φρούτα που καταναλώνονται μόνα τους (πχ καρπούζι ή σύκα σε πολύ μεγάλες ποσότητες χωρίς συνοδεία πρωτεϊνης ή λίπους)
- Η παχυσαρκία: σε μελέτες βρέθηκε η συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και μεγαλύτερης προδιάθεσης για κολπίτιδα. Μην ξεχνάμε πως η παχυσαρκία προκαλεί πολλές εστίες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες στο σώμα που πιθανώς να οφείλονται στην πιο ασθενή άμυνα του οργανισμού απέναντι στα βακτήρια.
Τι επηρεάζει θετικά την κολπική χλωρίδα;
- Φυλλικό οξύ: εύκολα συναντάμε το φολικό ή φυλλικό οξύ σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα όσπρια, το συκώτι και το μοσχαρίσιο κρέας, τα οστρακοειδή και τα δημητριακά.
- Βιταμίνη Ε: εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών που συναντάμε στα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα καρύδια, τον ηλιόσπορο και τον λιναρόσπορο, τον κρόκο αυγού, σε φυτικά έλαια όπως ηλιέλαιο, σουσαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο. Η βιταμίνη Ε ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τον κίνδυνο κολπίτιδας.
- Κεφίρ: ένα θαυματουργό προϊόν για την εντερική και όχι μόνο χλωρίδα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, προσφέρει ασβέστιο και πρεβιοτικά που συμβάλλουν θετικά και τα δύο στην προστασία της κολπικής χλωρίδας.
- Πρεβιοτικά: στην ίδια κατηγορία με το κεφίρ είναι και άλλα τρόφιμα που προσφέρουν πρεβιοτικά, όπως το τουρσί, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα, μήλα, κρεμμύδια, σκόρδο και δημητριακά ολικής αλέσεως.
- Χορτοφαγικές και Μεσογειακές διατροφές: Σε σύγκριση μεταξύ διάφορων τύπων διαιτών παρατηρήθηκε πως η χορτοφαγική διατροφή με αυγά και η τύπου «μεσογειακή» είχαν χαμηλότερα ποσοστά κολπίτιδας σε αντίθεση με τις ανθυγιεινές διατροφές πλούσιες σε επεξεργασμένα κρέατα, τηγανητά, γλυκά, σνακ πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά.
Βιβλιογραφια:
1. Barrientos-Durán A, Fuentes-López A, de Salazar A, Plaza-Díaz J, García F. Reviewing the Composition of Vaginal Microbiota: Inclusion of Nutrition and Probiotic Factors in the Maintenance of Eubiosis. Nutrients. 2020 Feb 6;12(2):419. doi: 10.3390/nu12020419. PMID: 32041107; PMCID: PMC7071153.
2. Liu EH, Liao WZ, Chen HK, Huang XY, Li RX, Liang HW, Guo XG. Association between serum vitamin E and bacterial vaginitis in women: a cross-sectional study. BMC Womens Health. 2024 Jun 1;24(1):316. doi: 10.1186/s12905-024-03065-4. PMID: 38824532; PMCID: PMC11143631.
3. Noormohammadi M, Eslamian G, Kazemi SN, Rashidkhani B. Association between dietary patterns and bacterial vaginosis: a case-control study. Sci Rep. 2022 Jul 16;12(1):12199. doi: 10.1038/s41598-022-16505-8. PMID: 35842517; PMCID: PMC9288476.