Φθινοπωρινά superfoods: Τι να βάλεις στο πιάτο σου αυτή την εποχή; | Nutrition Home

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και τα χρώματα της φύσης αλλάζουν, ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε την αφθονία των εποχικών superfoods. Πάμε να δούμε ποια είναι τα φθινοπωρινά superfoods:
- Μήλα: Περιέχουν αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Έχουν προστατευτικό ρόλο στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ μάλιστα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Γι’ αυτό άλλωστε και η γνωστή έκφραση: «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα».
- Κολοκύθα: Περιέχει βιταμίνη Α, C, β-καροτένιο και αντιοξειδωτικά. Ο τρόπος κατανάλωσής της ποικίλει και ίσως θα μπορούσε να αποτελεί και το πρώτο υλικό για σούπα, κολοκυθόσουπα!
- Κράνα: Πλούσια σε βιταμίνη C, E και αντιοξειδωτικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν το ουροποιητικό σύστημα. Μάλιστα, προτείνεται συχνά σαν «συμπλήρωμα» η κατανάλωσή τους από άτομα που πάσχουν από συχνές ουρολοιμώξεις.
- Ρόδι: Πλούσιο σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και της εγκεφαλικής λειτουργίας! Μπορεί να καταναλωθεί και σαν χυμός!
- Καρότα: Πηγή β- καροτενίου και φυτικών ινών, εξαιρετική πηγή για υγιή όραση αλλά και για ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ιδέες κατανάλωσης ποικίλουν από συστατικό για γλυκές παρασκευές όπως κέικ καρότου αλλά και για σαλάτες και smoothie.
- Γλυκοπατάτες: Περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Α και C. Προάγουν την πέψη, την ενυδάτωση και αποτελούν καλή πηγή υδατάνθρακα για άτομα που μπορεί να πάσχουν από διαβήτη, καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συνεισφέροντας σε ένα γερό ανοσοποιητικό εν όψει και του χειμώνα. Τρόποι για να τα εντάξετε στην καθημερινότητα υπάρχουν πολλοί!
Βιβλιογραφία:
- Fukalova Fukalova, T., García Martínez, M. D., & Raigón, M. D. (2021). Five undervalued edible species inherent to autumn-winter season: nutritional composition, bioactive constituents and volatiles profile. PeerJ, 9, e12488. https://doi.org/10.7717/peerj.12488
- Fernández-Ríos, A., Laso, J., Hoehn, D., Amo-Setién, F. J., Abajas-Bustillo, R., Ortego, C., … & Margallo, M. (2022). A critical review of superfoods from a holistic nutritional and environmental approach. Journal of Cleaner Production, 379, 134491.
- Koutsos, A., Tuohy, K. M., & Lovegrove, J. A. (2015). Apples and cardiovascular health–is the gut microbiota a core consideration?. Nutrients, 7(6), 3959–3998. https://doi.org/10.3390/nu7063959