Τα πιο υγιεινά ρολάκια κανέλας με γεύση μελομακάρονο για τα Χριστούγεννα| nutrition home
Η απόλυτη συνταγή για cinnamon rolls ή ρολάκια κανέλας να μοσχοβολίζει όλο το σπίτι κανέλα και πορτοκάλι- μελομακάρονο δηλαδή! Μία πιο υγιεινή εκδοχή με μέλι και ελάχιστο λάδι με μπόλικα καρύδια. Ένα μόνο κομμάτι από τα πιο ζουμερά ρολάκια κανέλας θα μας χαρίσει πολύτιμα Ω3 λιπαρά που μειώνουν την φλεγμονή, βελτιώνουν τα λιπίδια στο αίμα και ενισχύουν την πνευματική ικανότητα. Παράλληλα το κάθε ρολάκι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Β2 και Β9, μαγγανίου, σεληνίου και χαλκού.
Για 15 ρολάκια θα χρειαστείς:
Για την ζύμη:
- 230ml γάλα ή γάλα αμυγδάλου σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 κ. σούπας ζάχαρη
- 1 κ. σούπας baking
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 3 κ. σούπας λάδι
- 360 γρ. αλεύρι
- λίγο αλάτι
Για την γέμιση:
- 100 γρ. ψιλοκομμένο καρύδι
- 3 κ. σούπας μέλι
- 3 κ. γλυκού κανέλα
- ½ κ. γλυκού γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
- 4 κ. σούπας μέλι
- ½ φλ. νερό
- Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
- λίγη κανέλα
Για το γαρνίρισμα:
- 50 γρ. ψιλοκομμένο καρύδι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, την μαγιά και την ζάχαρη και τα αφήνουμε στην άκρη για δέκα λεπτά μέχρι η μαγιά να “φάει” την ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, λίγο αλάτι, το λάδι, το baking και το αλεύρι και ζυμώνουμε.
- Αφήνουμε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Μόλις το ζυμάρι μας διπλασιαστεί, το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.
- Λαδώνουμε και απλώνουμε τα υλικά της γέμισης αφού τα ανακατέψουμε καλά σε ένα μπολάκι.
- Τυλίγουμε την ζύμη από την μεγάλη πλευρά προσέχοντας να φτιάξουμε ομοιόμορφο το ρολό μας.
- Κόβουμε σε 12-15 ρολάκια ανάλογα το πάχος που θα επιλέξουμε και τα τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά με αέρα.
Για το σιρόπι:
Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το μέλι με τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε τα ρολάκια μας αφού κρυώσουν.
- Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε μόνο μέλι.
- Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένα καρύδια.
- Για πιο σιροπιαστό αποτέλεσμα μπορούμε να αυξήσουμε το νερό στο σιρόπι.
Διατροφική αξία ανά κομμάτι:
E: 220 kcal, C: 30g, P: 4,7g, F: 9,8g