Καρπούζι ή Πεπόνι; Ποιό είναι καλύτερο; | nutrition hοme
Οι δύο πρωταγωνιστές των καλοκαιρινών μηνών είναι το καρπούζι και το πεπόνι. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους; Τι θα ήταν προτιμότερο να επιλέξουμε; Σε κάθε περίπτωση είναι οικονομικά, πλούσια σε νερό και θρεπτικά συστατικά που θα δούμε παρακάτω.
To καρπούζι:
Το μεγαλόκαρπο, βαρύ φρούτο με την χαρακτηριστική έντονη ροζ-κόκκινη σάρκα και το πράσινο περίβλημα είναι πλούσιο και σε θρεπτικά συστατικά. Ας τα απαριθμήσουμε:
- Πλούσιο σε νερό: Το 92% του φρούτου αποτελείται από νερό! Είναι μία εξαιρετική επιλογή φρούτου για τα άτομα που δεν τα πάνε καλά με την ενυδάτωση και δεν καταναλώνουν πολύ νερό ημερησίως.
- Χαμηλό σε θερμίδες: τα 100g καρπουζιού αποδίδουν περίπου 30 kcal και ισοδυναμούν ουσιαστικά σε 1 κούπα φρούτου ή σε μία μέτρια φέτα. Το 7.55% είναι υδατάνθρακες με 6,2% αυτών να είναι τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου και 0,4% να είναι διαιτητικές ίνες. Δεν έχει πρωτεΐνη και λίπος.
- Γεμάτο θρεπτικά συστατικά: το καρπούζι είναι πολύ καλή πηγή καροτενοειδών, βιταμίνης C, β καροτενίου, βιταμίνης Β1 (Θειαμίνης), βιταμίνης Β6 (Πυριδοξίνης), καθώς και πηγή Μαγνησίου και Καλίου.
- Αντιοξειδωτική δράση: η υψηλή περιεκτικότητα του σε λυκοπένιο, της γνωστής αντιοξειδωτικής ουσίας (ανήκει στα καροτενοειδή) που συναντάμε στην τομάτα (και σε ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα όταν είναι μαγειρεμένη), μειώνει το οξειδωτικό στρες, τις οξειδωτικές ρίζες και αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να αμύνεται στις φλεγμονές και στην οξείδωση των κυττάρων.
- Μερικά από τα νοσήματα που μπορούν να προληφθούν μέσω της κατανάλωσης καρπουζιού λόγω των ευεργετικών θρεπτικών που περιέχει είναι η μείωση του κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, το οξειδωτικό στρες, ο καρκίνος.
- Πιο συγκεκριμένα έχει αντικαρκινική δράση, προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου προστάτη ή του κόλον λόγω του λυκοπενίου.
- Προστατευτική δράση για το καρδιαγγειακό σύστημα από την κιτρουλίνη που μειώνει την αρτηριακή πίεση, μέσω της διεύρυνσης των αγγείων καθώς και της χοληστερόλης.
- Πιθανώς βοηθάει στην μυϊκή αποκατάσταση μετά την προπόνηση και αποτρέπει το μούδιασμα και πιάσιμο που ακολουθούν μία έντονη γυμναστική.
Το πεπόνι:
Το φρούτο με το μεθυστικό γλυκό άρωμα σε κίτρινο-πρασινωπό έως και πορτοκαλί χρώμα- το cantaloupe- είναι και αυτό ένα φρούτο του καλοκαιριού γεμάτο θρεπτικά συστατικά.
- Υψηλό ποσοστό νερού αλλά χαμηλότερο από του καρπουζιού (89,8% σε σχέση με το 92% του καρπουζιού)
- Υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο: όλα τα είδη πεπονιών αλλά με σημαντική διαφορά το cantaloupe πεπόνι είναι αυτό που έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτό το ενεργό συστατικό.
- Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη C(18mg σε σχέση με το 8,1mg του καρπουζιού), βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ), σχεδόν διπλάσια ποσότητα από Κάλιο (228mg σε σχέση με 112mg στο καρπούζι), καροτενοειδή, φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή.
- Όπως και το καρπούζι έχει μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα, εδώ το πεπόνι (συγκεκριμένα το cantaloupe) έχει περισσότερη λουτεϊνη και ζεα-ξανθίνη που είναι καροτενοειδή.
- Ίσως να έχει καλά αποτελέσματα για την υγεία των οστών λόγω του φολικού οξέος που περιέχει.
Τι τους ενώνει;
- Τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο φρούτων είναι η μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Απολαμβάνονται και τα δύο το καλοκαίρι και καλύπτουν εύκολα τις αυξημένες μας ανάγκες σε υγρά.
- Βελτίωση της επιδερμίδας: η βιταμίνη C και Α μαζί με τα καροτενοειδή που περιέχει είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για μία ομαλή, απαλή επιδερμίδα.
- Παράλληλα, η υψηλή βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και ενισχύει την άμυνα απέναντι σε λοιμώξεις.
- Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό βοηθάει στην καλή κινητικότητα του εντέρου και στην πέψη των τροφών.
Τι τους χωρίζει;
- Το καρπούζι έχει περισσότερο νερό σε σχέση με το πεπόνι.
- Το πεπόνι έχει περισσότερο φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), ασκορβικό οξύ (Βιταμίνη C) και κάλιο.
- Το καρπούζι έχει περισσότερο λυκοπένιο και κιτρουλίνη και πιθανώς μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση.
- Το πεπόνι έχει περισσότερη λουτεϊνη και ζεαξανθίνη που είναι καροτενοειδή και έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Συμπέρασμα:
Δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε τα δύο αυτά φρούτα, δεν διαφέρουν σημαντικά, είναι παρόμοια και μπορούμε απλά να πούμε πως το πεπόνι έχει ίσως περισσότερες βιταμίνες, ενώ το καρπούζι περισσότερη περιεκτικότητα νερού.
Βιβλιογραφία:
- Naz A, Butt MS, Sultan MT, Qayyum MM, Niaz RS. Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI J. 2014 Jun 3;13:650-60. PMID: 26417290; PMCID: PMC4464475.
- Fundo, J.F., Miller, F.A., Garcia, E. et al. Physicochemical characteristics, bioactive compounds and antioxidant activity in juice, pulp, peel and seeds of Cantaloupe melon. Food Measure 12, 292–300 (2018). https://doi.org/10.1007/s11694-017-9640-0
- Hill Ansley, November 2018, 10 surprising benefits of honeydew melon, Healthline.com, https://www.healthline.com/nutrition/honeydew
- Jennings Kerri Ann, November 2021, The top 9 health benefits of watermelon, Healthline.com, https://www.healthline.com/nutrition/watermelon-health-benefits