Διατροφή για γαστρεντερίτιδα | Nutrition Home
Η γαστρεντερίτιδα είναι μια λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος, πρόκειται δηλαδή για μια φλεγμονώδης κατάσταση που αφορά το στομάχου ή/και το έντερο και επηρεάζει κυρίως το είδος των κενώσεων, προκαλώντας οξείες διάρροιες. Άλλα συμπτώματα, στα οποία μπορεί να οδηγεί είναι η ναυτία, ο εμετός, ο οξύς πόνος στην κοιλιά και ο πυρετός.
Η ιογενής οξεία γαστρεντερίτιδα είναι συχνή και ταλαιπωρεί άτομα όλων των ηλικιών, ενώ οι μη ιογενείς, αιτίες της είναι λιγότερο συχνές (π.χ. βακτήρια, παράσιτα, τοξίνες συνήθως από την κατανάλωση τροφίμων, κ.α.).
Η οξεία διάρροια ορίζεται ως η αλλαγή της σύστασης των κοπράνων σε χαλαρά ή υγρά και/ή η αύξηση του αριθμού των κενώσεων σε περισσότερες από 3 κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι μια από τις πιο συχνές λοιμώξεις στα παιδιά. Εκτιμάται ότι 500 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από την πάθηση σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Στις ανεπτυγμένες χώρες η πορεία της λοίμωξης είναι σχετικά ήπια, με τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες.
Πολύ συχνά επίσης παρατηρείται και το φαινόμενο της διάρροιας των ταξιδιωτών. Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι μια οξεία διάρροια που επηρεάζει άτομα που ταξιδεύουν σε περιοχές του κόσμου με περιορισμένους πόρους, όπου το επίπεδο υγιεινής μπορεί να είναι κατώτερο. Συνήθως αναπτύσσεται τις πρώτες 2 εβδομάδες του ταξιδιού και είναι λιγότερο πιθανό να αναπτυχθεί στη συνέχεια. Η πιθανότητα εμφάνισης “διάρροιας του ταξιδιώτη” εξαρτάται από τον προορισμό του ταξιδιού και τα χαρακτηριστικά του ταξιδιώτη.
Η αρχική θεραπεία της οξείας διάρροιας πρέπει να περιλαμβάνει επανυδάτωση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με από του στόματος διαλύματα ηλεκτρολυτών ή ενδοφλέβια υγρά. Η αντιβιοτική θεραπεία δεν απαιτείται στους περισσότερους ασθενείς, επειδή αυτή συνήθως είναι αυτοπεριοριζόμενη. Γενικά, το βασικό σύμπτωμα της γαστρεντερίτιδας που είναι οι διάρροιες μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας απλούς, καλά καθορισμένους κανόνες.
Συστάσεις για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων:
- Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα
- Πίνετε μικρές ποσότητες υγρών, κατά προτίμηση καθαρό νερό, για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Αποφύγετε την πολύ γρήγορη κατανάλωση τους, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ναυτίας και του εμετού.
- Προτιμήστε τρόφιμα που εύπεπτα και ξέρετε ότι είναι καλά ανεκτά από εσάς
- Τρόφιμα που μπορείτε να επιλέξετε: μπανάνες, φρυγανιές, λευκό ρύζι, λευκά ζυμαρικά, κοτόπουλου χωρίς την πέτσα, ψάρι (όχι τηγανητό), αυγά, τυρί χαμηλών λιπαρών
- Εάν καταναλώνεται γάλα, προτιμήστε κάποιο χαμηλών λιπαρών χωρίς λακτόζη
- Από τα φρούτα προτιμήστε μπανάνες, μήλα, πεπόνι, αχλάδια χωρίς τις φλούδες
Τι πρέπει να αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας:
- Καφεΐνη
- Αλκοόλ
- Αυξημένη κατανάλωση γλυκαντικών, καθώς μπορεί να έχουν υπακτική δράση
- Πολύ λιπαρά τρόφιμα
- Τρόφιμα με λακτόζη
- Τη χρήση πολλών καρυκευμάτων στα γεύματα
- Πικάντικες και καυτερές τροφές
- Ωμά λαχανικά με φλούδες και σπόρους
- Δύσπεπτα λαχανικά όπως μπρόκολο κουνουπίδι
- Αποξηραμένα φρούτα
- Όσπρια
- Προϊόντα ολικής άλεσης
- Ξηρούς καρπούς και βούτυρα ξηρών καρπών
Βιβλιογραφία:
- Meier JL. Viral Acute Gastroenteritis in Special Populations. Gastroenterol Clin North Am. 2021 Jun;50(2):305-322. doi: 10.1016/j.gtc.2021.02.003. Epub 2021 Apr 23. PMID: 34024443.
- Zollner-Schwetz I, Krause R. Therapy of acute gastroenteritis: role of antibiotics. Clin Microbiol Infect. 2015 Aug;21(8):744-9. doi: 10.1016/j.cmi.2015.03.002. Epub 2015 Mar 11. PMID: 25769427.
- Wielgos K, Setkowicz W, Pasternak G, Lewandowicz-Uszyńska A. Postępowanie w ostrej biegunce infekcyjnej u dzieci [Management of acute gastroenteritis in children]. Pol Merkur Lekarski. 2019 Aug 30;47(278):76-79. Polish. PMID: 31473758.