Πόσο κακό μπορεί να μας κάνει μία αστραπιαία δίαιτα; | nutrition home
Στο νέο τεύχος περιοδικού και στην στήλη υγεία του site έχει μία νέα δίαιτα εξπρές που υπόσχεται απώλεια βάρους μέσα σε 7 μόνο μέρες. Ήδη έχουμε μπει σε πειρασμό να την ακολουθήσουμε, άλλωστε είναι μόνο μία εβδομάδα..
Είναι πράγματι κακό για την υγεία μας να ακολουθήσουμε μία δίαιτα ολιγοθερμιδική με πολύ γυμναστική για να χάσουμε τα τελευταία 2-3 κιλά που έχουν “κολλήσει” στην ζυγαριά;
- Απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών:
Η απώλεια που βλέπουμε μέσα σε 2-3 μέρες ακολουθώντας αυτήν την δίαιτα είναι απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών. Ακόμα και αν η βάση της δίαιτας είναι η το νερό και οι χυμοί “αποτοξίνωσης” τότε και πάλι παρατηρούμε πως η απώλεια είναι απλά ύδατος με ηλεκτρολύτες και όχι λίπους.
- Χάνουμε μυϊκή μάζα:
Επίσης μαζί με το νερό που χάνουμε, έχουμε και απώλεια μυϊκής μάζας που δεν είναι επιθυμητό. Δεν χάνουμε μόνο λίπος όπως πιστεύουμε, θα πρέπει η γυμναστική να συμβάλλει στην απώλεια λίπους. Για να εξασφαλίσουμε την διατήρηση των μυών μας διατηρούμε την φυσική δραστηριότητα και αυξάνουμε ελαφρώς την ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνουμε.
- Οι πιθανότητες να κάνουμε υπερφαγικό επεισόδιο είναι μεγαλύτερη:
Οι στερητικές δίαιτες όσο σύντομες και αν είναι οδηγούν τον οργανισμό σε αίσθημα άμυνας όπου πρέπει να προφυλαχτούν οι αποθήκες ενέργειας λόγω της ανεπαρκούς ενέργειας που λαμβάνουν. Για αυτό, όποτε βρεθεί διαθέσιμο φαγητό, θα προσπαθήσει να αποκομίσει όσο περισσότερη ενέργεια μπορεί για να είναι καλυμμένος σε περίπτωση κάποιας άλλης ελλιπούς πρόσληψης.
- Μειώνεται ο βασικός μας μεταβολισμός:
Και ναι αυτό δεν είναι επιθυμητό. Θέλουμε υψηλό βασικό μεταβολισμό που θα μας εξασφαλίζει πιο γρήγορα και πιο πολλές καύσεις. Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων βάζει τον οργανισμό σε επιφυλακή για επερχόμενες δύσκολες καταστάσεις γιατί βλέπει πως δεν τρέφεται σωστά. Με υψηλό βασικό μεταβολισμό έχουμε καλύτερη απώλεια βάρους και φυσικά συντηρούμε το σώμα μας καλύτερα (για την αναπνοή, την λειτουργία της καρδιάς και των υπόλοιπων οργάνων).
- Είναι ανεπαρκής σε βασικά θρεπτικά συστατικά:
Οι δίαιτες αυτού του τύπου είναι πολύ χαμηλές θερμιδικά, κάποιες φτάνουν τις 400 kcal ημερησίως! Επίσης, το ποσοστό των υδατανθράκων είναι πολύ χαμηλό και έτσι αρχίζουν να προκύπτουν προβλήματα όπως χαμηλή ενέργεια, κακή διάθεση και ευερεθιστότητα, αδυναμία. Επίσης είναι συνήθως ελλείπείς σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ αν μιλάμε για δίαιτες χαμηλές σε λίπος τότε προκύπτει δυσαπορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A,D,E,K) αφού το λίπος που υπάρχει στην διατροφή είναι πολύ χαμηλό.
- Μπορεί να προκαλέσει ή να πυροδοτήσει διατροφικές διαταραχές:
Η νοοτροπία του άσπρο-μαύρο, αυτό επιτρέπεται/αυτό όχι, αυτό παχαίνει/αυτό αδυνατίζει πυροδοτεί σκέψεις σχετικές με το φαγητό και διαταράσει την σχέση με την διατροφή. Σε μελέτη με εφήβους με παχυσαρκία που έμπαιναν διαρκώς στον αέναο κύκλο δίαιτας-σπάσιμο δίαιτας παρατηρήθηκε ανάπτυξη νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας, απάθεια, κατάθλιψη και μεγάλη ενασχόληση με το φαγητό.
- Κάνουμε την δίαιτα yo-yo:
Το γνωστό παιχνίδι που ανεβοκατεβαίνει διαρκώς και πάντα επιστρέφει στο αρχικό του ύψος συμβαίνει και με το βάρος. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος από αυστηρή διατροφή, στερητική και ανεπαρκής που οδηγεί σε μεγάλα υπερφαγικά επεισόδια που επαναλαμβάνονται πιο συχνά. Το βάρος ανεβαίνει ξανά στα κιλά που ξεκινήσαμε και λόγω της ψυχολογίας μας ξαναρχίζουμε μία τέτοια διατροφή με γνωστή κατάληξη.
- Μακροχρόνια προβλήματα που μπορεί να προκύψουν:
Λόγω του χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου και των διατροφικών ελλείψεων που έχουν τέτοιες διατροφές, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για προβλήματα με τα οστά όπως οστεοπόρωση, νεφρική επιβάρυνση, δυσκοιλιότητα και προβλήματα με έμμηνο ρύση των γυναικών.
Συμπερασματικά: Μόνο κακό παρά καλό θα μας κάνουν τέτοιες διατροφές εξπρές. Αποφεύγουμε τις στερητικές, μη ισορροπημένες διατροφές καθώς κλονίζουν την ισορροπία του οργανισμού μας με μεγαλύτερους κινδύνους μακροχρόνια. Το μυστικό για την απώλεια που τόσο αναζητούμε είναι ο γνωστός συνδυασμός: ελαφρώς υποθερμιδική δίαιτα (ποτέ κάτω από τον Βασικό μας Μεταβολισμό) και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.
Βιβλιογραφία:
Obert, J., Pearlman, M., Obert, L., & Chapin, S. (2017). Popular Weight Loss Strategies: a Review of Four Weight Loss Techniques. Current Gastroenterology Reports, 19(12). doi:10.1007/s11894-017-0603-8
Lebow, J., Sim, L. A., & Kransdorf, L. N. (2015). Prevalence of a History of Overweight and Obesity in Adolescents With Restrictive Eating Disorders. Journal of Adolescent Health, 56(1), 19–24. doi:10.1016/j.jadohealth.2014.06.005
Sim, L. A., Lebow, J., & Billings, M. (2013). Eating disorders in adolescents with a history of obesity. Pediatrics, 132(4), e1026-e1030.