Διατροφικές συμβουλές για την Καθαρά Δευτέρα | nutrition home
Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και ήρθε ο καιρός να ξεκουραστούμε, να πετάξουμε τον χαρταετό μας, να απολαύσουμε την φύση αλλά και να γευτούμε τα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας αυτής! Αν βρισκόμαστε σε πρόγραμμα διατροφής ή ο στόχος μας είναι να μην το παρακάνουμε με το φαγητό και να φέρουμε τα πάνω κάτω στο πλάνο μας, είμαστε εδώ για να δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
- Βασικότατο είναι να γεμίσετε το πιάτο σας από την αρχή του γεύματος και να περιοριστείτε στο πιάτο αυτό χωρίς να το εμπλουτίζετε συνεχώς με νέα φαγητά ή μεγαλύτερες ποσότητες. Ακούγεται περιοριστικό αλλά αν γεμίσετε το πιάτο σας εξ αρχής με τα εδέσματα που θέλετε να δοκιμάσετε και δεν το ανατροφοδοτήσετε, είμαστε σίγουροι ότι και θα χορτάσετε και θα γλιτώσετε το υπερβάλλον φαγητό που θα σας προκαλέσει πόνο στο στομάχι.
- Καθώς “χτίζετε” το πιάτο σας φροντίστε να το γεμίσετε κατά το ήμισυ με σαλάτα ή λαχανικά. Κάθε εορταστικό τραπέζι έχει κάποιου είδους σαλάτα (χωριάτικη, με μαρούλι, βραστά ή ψητά λαχανικά), οπότε επιλέξτε περισσότερα λαχανικά και ξεκινήστε από αυτά! Η αυξημένη περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και ο όγκος που πιάνουν στο στομάχι θα σας κάνει να χορτάσετε πιο σύντομα χωρίς να νιώθετε ότι μείνατε νηστικοί αυτήν την ημέρα. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες!
- Αν είστε εσείς υπεύθυνοι για το μαγείρεμα, τότε επιλέξτε αν γίνεται το ψήσιμο στον φούρνο, το βράσιμο, το ψήσιμο σε σχάρα και περιορίστε το τηγάνισμα. Αν για παράδειγμα, η πατάτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των οικογενειακών και φιλικών σας τραπεζιών, δοκιμάστε να την κόψετε σε λεπτές φέτες (το μαντολίνο τότε θα σας φανεί πολύ χρήσιμο!) και ψήστε τες σαν τηγανητές στον φούρνο. Βγαίνουν το ίδιο γευστικές και τραγανές όπως και το κολοκυθάκι. Επίσης, μπορείτε να εφαρμόσετε το ίδιο και με τα καλαμαράκια θράψαλα ή προτιμήστε καλαμαράκια στην σχάρα και χταποδάκι λεμονάτο.
- Η λαγάνα που είναι και το ψωμί της ημέρας δεν διαφέρει από το κλασσικό. Οπότε αν πάντα καταναλώνατε 1-2 φέτες (των 30g) με το γεύμα σας, τότε συνεχίστε με τις ίδιες ποσότητες.
- Τα θαλασσινά που είναι τόσο χρήσιμα για την πρόσληψη των Ω3 λιπαρών οξέων, του ψευδαργύρου, του ιωδίου, του φωσφόρου και του σιδήρου επιλέξτε όπως αναφέραμε ήδη να είναι μαγειρεμένα με λίγο ελαιόλαδο και τότε μπορείτε άφοβα να καταναλώσετε μία κανονική μερίδα όπως καθημερινά. Ο ταραμάς που είναι παράγωγο από αυγά ψαριού είναι εξίσου θρεπτικός, αλλά περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού. Καλό θα ήταν να περιοριστείτε στις 1-2 κουταλιές της σούπας.
- Στο εορταστικό τραπέζι υπάρχουν και λαχταριστοί μεζέδες που δεν υπάρχουν σε καθημερινή βάση όπως τα ντολμαδάκια, οι κολοκυθοκεφτέδες, τοματοκεφτέδες και τα συναφή, τουρσί και διάφορες σαλάτες αλοιφές. Είναι κρίμα να χάσουμε την ευκαιρία να τους γευτούμε, οπότε βάζουμε 1-2 μεζέδες και 1-2 κουταλιές της σούπας από τις αλοιφές. Αν αντιμετωπίζεται πρόβλημα με την πίεση, τότε αποφύγετε τα τουρσιά ή τις έτοιμες σαλάτες/σάλτσες γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου.
- Το γλυκό: Ο χαλβάς έχει την τιμητική του και καλά κάνει! Είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό γλύκισμα πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα λόγω του ταχινιού, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Απολαύστε τον με σύνεση καθώς είναι θερμιδικά πλούσιος και επιλέξτε μια μερίδα (30-50g) απλό χαλβά ή με μειωμένη προσθήκη ζάχαρης.
- Το αλκοόλ: Επιλέξτε λίγο κρασί ή ένα μικρό ποτηράκι με τσίπουρο/ούζο. Περάστε καλά χωρίς την συνοδεία του αλκοόλ. Για τις γυναίκες συνίσταται μέχρι 1 ποτό και οι άντρες μέχρι 2. Δοκιμάστε εναλλακτικά αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, φυσικούς χυμούς, σόδα και νερό.
- Τέλος, εκμεταλλευτείτε την ημέρα και τον καλό καιρό και βγείτε βόλτα στην φύση, στα μονοπάτια μετά το φαγητό για να χωνέψετε πιο εύκολα και να κινηθείτε. Την υπόλοιπη μέρα επιλέξτε πιο ελαφριά γεύματα, φρούτα και άφθονο νερό και αφεψήματα.
Καλό τριήμερο! Καλή Σαρακοστή!