Ερωτική διάθεση και διατροφή: πως σχετίζονται; | nutrition home

Υπάρχει σχέση μεταξύ της ερωτικής διάθεσης και των φαγητών που τρώμε; Υπάρχουν όντως τα αφροδισιακά τρόφιμα που ενισχύουν το αίσθημα αυτό; Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα πως το ερωτικό και σεξουαλικό αίσθημα αυξάνεται όταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης μας είναι αυξημένα, τόσο σε άνδρες όσο και στις γυναίκες (δεν ξεχνάμε πως και οι γυναίκες έχουμε, συνθέτουμε και χρειαζόμαστε τεστοστερόνη!). Άρα αν καταναλώσουμε τροφές που περιέχουν τεστοστερόνη ή αυξάνουν τα επίπεδα στο αίμα μας, θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Βασικά ευρήματα για την σεξουαλική υγεία σε σχέση με την διατροφή:
- Υγιές βάρος: Η παχυσαρκία όπως και τα παραπάνω κιλά πάνω από το νορμοβαρές μειώνει την λίμπιντο. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογία. Αν δεν υπάρχει αυτοπεποίθηση για το σώμα και το πως νιώθει το άτομο σε αυτό είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει σεξουαλική διάθεση.
- Διατροφή πλούσια σε τρανς λιπαρά και υδατάνθρακες: Οι τελευταίες μελέτες που έγιναν πάνω στην διατροφή και την σεξουαλικότητα είναι ότι η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών κορεσμένων και τρανς και υδατανθράκων υψηλών σε γλυκαιμικό δείκτη (σακχαρώδη, έτοιμα αρτοσκευάσματα κλπ), υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων και κρέατος δρα αρνητικά στην σεξουαλικότητα. Προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία καθώς και η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων της δυτικής κουζίνας οδηγεί σε αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος, μεταβολικό σύνδρομο και καρδιαγγειακά προβλήματα που συνδέονται με κακή σεξουαλική επίδοση.
- Αποφυγή μεγάλης ποσότητας αλκοόλ: Οι μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να δράσουν χαλαρωτικά και ευεργετικά στην ερωτική διάθεση αλλά οι μεγάλες ποσότητες και συχνότητες δυσκολεύουν την σεξουαλική πράξη.
- Αποφυγή καπνίσματος: Το χρόνιο κάπνισμα επηρεάζει τόσο της ορμόνες ανδρών και γυναικών αλλά επηρεάζει και την στύση και την λίπανση στον κόλπο.
- Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας: Η φυσική δραστηριότητα θα βελτιώσει τις ζωτικές λειτουργίες με καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία, μείωση της αρτηριακής πίεσης και καλύτερη αιμάτωση.
Πως ενισχύουμε διατροφικά την λίμπιντο μας;
- Προσθέτουμε αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν την φλεγμονή, η οποία είναι παρούσα σε πολλά νοσήματα που συνδέονται με χαμηλή σεξουαλική διάθεση (μεταβολικό σύνδρομο, αθηροσκλήρωση και παχυσαρκία). Αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως τα φλαβονοειδή) είναι σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά (σταφύλια, μήλα, φράουλες και μούρα, εσπεριδοειδή, σπανάκι, παντζάρια). Πιο συγκεκριμένα σε άλλη μελέτη αναφέρονται και τα σύκα, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο.
- Σολομός και καρύδια: Τα δύο αυτά τρόφιμα αν και πλήρως διαφορετικά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία πρέπει να αυξήσουμε και να μειώσουμε τα κορεσμένα και τα τρανς. Εδώ να προσθέσουμε και την σαρδέλα ή την πέστροφα και γενικά τα υπόλοιπα λιπαρά ψάρια σαν άλλες εναλλακτικές.
- Γινόμαστε περισσότερο χορτοφάγοι: Μειώνουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γενικά τις μεγάλες ποσότητες κρέατος και αυξάνουμε την φυτική πρωτεΐνη και σίδηρο (όσπρια, σύνθετοι υδατάνθρακες, λαχανικά και ξηροί καρποί).
- Τρώμε μήλα, καρπούζι και κακάο: Οι μελέτες έδειξαν ευεργετικές ιδιότητες στα τρία αυτά τρόφιμα λόγω της αντιοξειδωτικής, αντιαθηρογόνας και της αγγειοδιασταλτικής τους δράσης.
- Μaca, ginger & ginseng: H σκόνη μάκα περιέχει αργινίνη που βελτιώνει την σεξουαλική επίδοση στους άνδρες με αυξημένη σεξουαλική διάθεση, καλύτερη κινητικότητα στο σπέρμα και βελτίωση στην στυτική δυσλειτουργία. Ίδια αποτελέσματα φάνηκαν και με το ginseng και το ginger. Η δράση τους οφείλεται στην απελευθέρωση των νιτρικών οξειδίων που ευνοούν την αιμάτωση και συνεπώς την καλύτερη σεξουαλική επίδοση των ανδρών αλλά και την ευχαρίστηση των γυναικών.
- Ρόδι: Tο γνωστό μας ρόδι είναι αντιοξειδωτικό, τα αναφέραμε και παραπάνω αλλά οι μελέτες πάνω στο συγκεκριμένο φρούτο ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές. Πλούσιο σε ταννίνες και φλαβονοειδή με αθηρογόνα δράση ευνοεί την καλή κυκλοφορία του αίματος.
- Στρείδια: Υπάρχει φημολογία ότι τα στρείδια βοηθούν στην ερωτική διάθεση και είναι αλήθεια. Είναι πηγή ψευδαργύρου που παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των σεξουαλικών ορμονών.
- L-Αργινίνη: Το αμινοξύ αυτό είναι πρόδρομη μορφή των νιτρικών οξειδίων που συμβάλλουν στην βελτιωμένη στύση. Αργινίνη συναντάμε σε τρόφιμα όπως κρέας, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά.
- Ορισμένα μυρωδικά: Μυρωδικά και μπαχαρικά όπως βασιλικός, κάρδαμο, κανέλα ακόμα και το σκόρδο έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
- Κόκκινο κρασί: Οι μελέτες μίλησαν και έδειξαν πως η ρεσβερατρόλη (αντιοξειδωτικό) που περιέχει ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα και την ερωτική διάθεση. Επίσης, λειτουργεί και σας placebo effect τρόφιμο καθώς ένα κόκκινο κρασί ηρεμεί και φέρνει την ερωτική διάθεση πιο εύκολα. Πάντα με σύνεση όμως το αλκοόλ!
Δεν ξεχνάμε:
Καλή διάθεση: Πολύ σημαντικό είναι υπάρχει καλή διάθεση, όχι άγχος και εκνευρισμός. Μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να αναπτυχθεί η σεξουαλική διάθεση.
Να είμαστε παρόν: Δεν έχει νόημα η προσπάθεια αν εμείς σκεφτόμαστε τα προβλήματα στην δουλειά, τα οικονομικά ή τα υπόλοιπα άγχη της καθημερινότητας. Η στιγμή αυτή είναι για να είστε παρόντες και οι δύο πλήρως αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον.
Βιβλιογραφία:
- Kudesia, R., Alexander, M., Gulati, M., Kennard, A., & Tollefson, M. (2021). Dietary Approaches to Women’s Sexual and Reproductive Health. American Journal of Lifestyle Medicine, 155982762110071. doi:10.1177/15598276211007113
- Towe, M., La, J., El-Khatib, F., Roberts, N., Yafi, F. A., & Rubin, R. (2019). Diet and Female Sexual Health. Sexual Medicine Reviews. doi:10.1016/j.sxmr.2019.08.004
- da Cruz, A. C., Guerra, N. G., de Souza, K. E. B. P., de Castro Eleutério, I., da Silva, L. C., Otoni, E. G., … & Regis, W. C. B. (2017). The action of herbal medicine on the libido: aspects of nutritional intervention in increasing sexual desire. Nutrire, 42(1), 1-8.
- IsHak, W. W., Clevenger, S., Pechnick, R. N., & Parisi, T. (2017). Sex and Natural Sexual Enhancement: Sexual Techniques, Aphrodisiac Foods, and Nutraceuticals. The Textbook of Clinical Sexual Medicine, 413–432. doi:10.1007/978-3-319-52539-6_27
- Beharry, S., & Heinrich, M. (2018). Is the hype around the reproductive health claims of maca ( Lepidium meyenii Walp.) justified? Journal of Ethnopharmacology, 211, 126–170. doi:10.1016/j.jep.2017.08.003
- Leung, K. W., & Wong, A. S. (2013). Ginseng and male reproductive function. Spermatogenesis, 3(3), e26391. doi:10.4161/spmg.26391
- Khodaie L, Sadeghpoor O. Ginger from ancient times to the new outlook. Jundishapur J Nat Pharm Prod. 2015 Jan 17;10(1):e18402. doi: 10.17795/jjnpp-18402. PMID: 25866718; PMCID: PMC4377061.
- Maurya, N. K. (2021). Nutraceutical Potential of Oyster. Research & Reviews. Journal of Food Science & Technology, 10(1), 1-6p.
- Mollaioli, D., Ciocca, G., Limoncin, E., Di Sante, S., Gravina, G. L., Carosa, E., … Jannini, E. A. F. (2020). Lifestyles and sexuality in men and women: the gender perspective in sexual medicine. Reproductive Biology and Endocrinology, 18(1). doi:10.1186/s12958-019-0557-9