Τροφική αλλεργία ή τροφική δυσανεξία; | Nutrition Home

Η τροφική αλλεργία και η τροφική δυσανεξία είναι δύο καταστάσεις που κάποιες φορές συγχέονται, ενώ αποτελούν διαφορετικές καταστάσεις. Σχετίζονται και οι δύο με την κατανάλωση τροφίμων, αλλά έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς και συμπτώματα. Ας δούμε τι είναι η κάθεμία και σε τι διαφέρουν.
Τροφική αλλεργία
- Τι είναι;
Η τροφική αλλεργία είναι μια ανοσολογική αντίδραση σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη κάποιου τροφίμου. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα αυτήν την πρωτεΐνη ως επικίνδυνη και ενεργοποιεί μια απόκριση, συνήθως μέσω της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE).
- Ποια τα συμπτώματα;
Κνίδωση, εξάνθημα, φαγούρα, ναυτία, έμετος, διάρροια, οίδημα σε μέρη του σώματος και αναφυλακτικό σοκ σε σοβαρές περιπτώσεις.
- Εξαρτάται από την ποσότητα τροφής;
Η απάντηση είναι ναι. Ακόμα και μικρή ποσότητα μπορεί να αποβεί μοιραία για κάποιον. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις μπορεί μικρή ποσότητα να είναι ανεκτή.
- Αντιμετώπιση:
Συνήθως συστήνεται η αποφυγή λήψης του τροφίμου που την προκαλεί και σε έκτακτες καταστάσεις όπως το αναφυλακτικό σοκ η χορήγηση επινεφρίνης.
Παραδείγματα των πιο κοινών αλλεργιών: ξηροί καρποί, θαλασσινά, αυγό, γάλα, σόγια.
Τροφική δυσανεξία
- Τι είναι;
Η τροφική δυσανεξία αφορά τη δυσκολία πέψης ή μεταβολισμού ενός τροφίμου ή συστατικού του. Συνήθως προκαλείται από έλλειψη συγκεκριμένων ενζύμων ή από ευαισθησία σε πρόσθετα τροφίμων.
- Ποια τα συμπτώματα;
Φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, αέρια, ναυτία, διάρροια, δυσκοιλιότητα
- Εξαρτάται από την ποσότητα τροφής;
Η απάντηση είναι ναι και σε αυτή την περίπτωση καθώς ακόμα και μικρή ποσότητα μπορεί να φέρει συμπτώματα οποιασδήποτε έντασης.
- Αντιμετώπιση:
Στην αντιμετώπιση συμβάλει ο περιορισμός και η ρύθμιση κατανάλωσης του εκάστοτε τροφίμου.
Παραδείγματα κοινών δυσανεξιών: δυσανεξία στη γλουτένη, στη λακτόζη.
Σημαντικό σημείο είναι πως δεν πρέπει να προβαίνουμε μόνοι σε αξιολόγηση κάποιας κατάστασης και να αποκλείουμε τρόφιμα από το διαιτολόγιο χωρίς την γνώμη ειδικού!
Βιβλιογραφία:
- Gargano, D., Appanna, R., Santonicola, A., De Bartolomeis, F., Stellato, C., Cianferoni, A., Casolaro, V., & Iovino, P. (2021). Food Allergy and Intolerance: A Narrative Review on Nutritional Concerns. Nutrients, 13(5), 1638. https://doi.org/10.3390/nu13051638
- Sicherer, S. H., & Sampson, H. A. (2018). Food allergy: A review and update on epidemiology, pathogenesis, diagnosis, prevention, and management. The Journal of allergy and clinical immunology, 141(1), 41–58. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2017.11.003
- Zingone, F., Bertin, L., Maniero, D., Palo, M., Lorenzon, G., Barberio, B., Ciacci, C., & Savarino, E. V. (2023). Myths and Facts about Food Intolerance: A Narrative Review. Nutrients, 15(23), 4969. https://doi.org/10.3390/nu15234969
- Warren, C. M., Jiang, J., & Gupta, R. S. (2020). Epidemiology and Burden of Food Allergy. Current allergy and asthma reports, 20(2), 6. https://doi.org/10.1007/s11882-020-0898-7