Τι να κάνεις με το φαγητό που περίσσεψε; | nutrition home
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετάξουμε το φαγητό που περίσσεψε από το μεσημέρι ή από εχθές, έτσι και αλλιώς είμαστε ενάντια στη σπατάλη φαγητού. Ας δούμε εύκολους τρόπους να αξιοποιήσουμε το φαγητό μας!
Το κοτόπουλο που έμεινε:
- Σαλάτες με κοτόπουλο (με φυλλώδη λαχανικά σαν Caesar’s, με μακαρόνια ή πλιγούρι και άφθονα λαχανικά)
- Τορτίγιες με κοτόπουλο (είτε με κρέας ή ψάρι που περίσσεψε)
- Κοτόπουλο με πίτα σαν σουβλάκι
- Κοτόσουπα
- Πάνω σε πίτσα σαν topping
- Μαγειρεμένος κιμάς: μέσα σε τορτίγιες σαν τάκος ή σε ρολάκια από τορτίγια και τυρί λιωμένο, σε ζύμη πεϊνερλί με ένα αυγό, ή σε κρέπα)
Τα όσπρια που έμειναν:
- Χούμους φασολιών, ρεβιθιών
- Buddhabowl με στραγγισμένα όσπρια, κινόα/πλιγούρι και διάφορα λαχανικά
- Σαλάτα με όσπρια (φακοσαλάτα, σαλάτα με ρεβίθια ή φασόλια)
- Φαλάφελ ή κεφτεδάκια φακής/φασολιού με σαλάτα μέσα σε τορτίγια ή με συνοδεία ρυζιού/παξιμαδιού
- Λιωμένο φασόλι με αβοκάντο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί και ντοματίνια
- Μπισκοτάκια με βρασμένο ρεβύθι (σαν τρουφάκι με σοκολάτα)
Τα αυγά τα βρασμένα:
- Σε σαλάτα με φυλλώδη λαχανικά, ντοματίνια, καλαμπόκι και παξιμάδια
- Πάνω από φρυγανισμένο ψωμί ή σε φρυγανιές με αβοκάντο
- Μέσα σε τορτίγιες ή τοστ μαζί με λαχανικά
Τα μακαρόνια που έμειναν:
- Μακαρονοσαλάτες με σως γιαούρτι ή κοτόπουλο
- Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και τυρί
- Ογκρατέν με μακαρόνια και κόκκινη σάλτσα ή λευκή με κρέμα τυρί χαμηλών λιπαρών και τυρί τριμμένο χαμηλών λιπαρών
- Μέσα σε σούπες ή σαν νουντλς (προσθέστε και κοτόπουλο ή αυγό)
- Μακαρονόπιτα Ηπείρου (με «μπεσαμέλ»: αυγά, γάλα χαμηλών λιπαρών, λίγο αλεύρι)
Φρούτα που πάνε να χαλάσουν:
- Bananabread ή κέικ με φρούτα (μήλα, αχλάδια, ροδάκινα), το ίδιο και με μπισκότα
- Φρουτοσαλάτα με ξηρούς καρπούς
- Smoothie με γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή φυσικούς χυμούς
- Πιτάκια από φύλλα κρούστας και «μαρμελάδα» φρούτων με λίγο μέλι και σπόρους chia
- Μαρμελάδα με σπόρους chia ή πουρές μήλου/αχλαδιού
- Κρέμα/πουτίγκα με μπανάνα-φυστικοβούτυρο-σοκολάτα
Λαχανικά που πάνε να χαλάσουν:
- Πέστο (παντζαριού, μπρόκολου, βασιλικού) με καρύδια και τυρί κρέμα ή φέτα
- Σάλτσα από σοταρισμένα λαχανικά (πιπεριές, μανιτάρια, ντοματίνια) για μακαρόνια ή με φέτα σαν dip
- Μέσα σε smoothies
- Σαν σούπα βελουτέ (π.χ. κολοκυθόσουπα, βρασμένο μπρόκολο, καρότο ή παντζάρια)
- Τα σοταρισμένα λαχανικά μέσα σε ομελέτες φούρνου ή σε τορτίγιες
- Αλμυρό στρούντελ με φύλλο κρούστας και σοταρισμένα λαχανικά, κοτόπουλο ή τυρί ή σαν ανοιχτή πίτα/τάρτα
- Πάνω σε πίτσα σαν υλικά