Θρεπτική αξία του κακάο | Nutrition Home

Το κακάο αποτελεί βασικό συστατικό της σοκολάτας και η κατανάλωσή του, ιδιαίτερα σε μη επεξεργασμένες μορφές (π.χ. ωμό ή με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο σοκολάτα), συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τη διάθεση.
Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία;
- Καρδιαγγειακή Προστασία
Μελέτες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή του κακάο βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
- Αντιοξειδωτική & αντιφλεγμονώδης δράση
Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, τα οποία αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Επίσης, έχει συσχετιστεί με μείωση δεικτών φλεγμονής (CRP).
- Νευροπροστατευτική δράση & βελτίωση της διάθεσης
Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο και κάλιο που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, η καφεΐνη που έχει επιδρά στην διάθεση και στην εγρήγορση.
- Μεταβολική επίδραση
Η τακτική κατανάλωσή τους σε μέτρια ποσότητα, έχει συσχετιστεί με βελτίωση της ευαισθησίας σε ινσουλίνη.
Τρόποι κατανάλωσης
- Σε μπωλ πρωινού ή γάλα ή smoothie, ωμό
- Σε γλυκά
- Ως ρόφημα
Τι να προσέξουμε:
Άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη είναι καλό να το καταναλώνουν με μέτρο, καθώς μπορεί ακόμα και σε μικρές ποσότητες να τους επηρεάσει. Προτιμήστε άγλυκο κακάο και προσεκτικά σε συχνή κατανάλωση σοκολάτας, καθώς μπορεί να είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Μπορείτε να συμβουλεύεστε τις ετικέτες τροφίμων για μεγαλύτερη ακρίβεια.
Βιβλιογραφία:
- Socci, V., Tempesta, D., Desideri, G., De Gennaro, L., & Ferrara, M. (2017). Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Frontiers in nutrition, 4, 19. https://doi.org/10.3389/fnut.2017.00019
- Fox, M., Meyer-Gerspach, A. C., Wendebourg, M. J., Gruber, M., Heinrich, H., Sauter, M., Woelnerhanssen, B., Koeberle, D., & Juengling, F. (2019). Effect of cocoa on the brain and gut in healthy subjects: a randomised controlled trial. The British journal of nutrition, 121(6), 654–661. https://doi.org/10.1017/S0007114518003689
- Katz, D. L., Doughty, K., & Ali, A. (2011). Cocoa and chocolate in human health and disease. Antioxidants & redox signaling, 15(10), 2779–2811. https://doi.org/10.1089/ars.2010.3697