Τα φρούτα του καλοκαιριού και πως να τα απολαύσουμε διαφορετικά | Nutrition Home
Το καλοκαίρι είναι εδώ όπως και όλα τα ζουμερά καλοκαιρινά φρούτα. Πολλές είναι οι ερωτήσεις για το πόσο καρπούζι ή πεπόνι μπορούμε να καταναλώσουμε. Πάμε να δούμε ποια είναι μία ενδεικτική μερίδα από τα καλοκαιρινά φρούτα αλλά και ευφάνταστους τρόπους να τα καταναλώσουμε!
Φρούτο | Ποσότητα | Γραμμάρια |
Ακτινίδιο | 1 μεγάλο ή 2 μικρά | 100g |
Ανανάς | ¾ κούπας | 120g |
Βανίλιες-δαμάσκηνα | 2 μικρές | 130g |
Βερίκοκο | 4 μικρά | 130g |
Γκρέιπφρουτ | ½ μέτριο | 140g |
Κεράσια | 12 μεγάλα | 100g |
Μούρα (μύρτιλα, σμέουρα, μαύρα βατόμουρα) | ¾ κούπας | 110g |
Μάνγκο | ½ μικρό | 100g |
Φρούτο του πάθους | 3 τεμάχια | 60g |
Ροδάκινο | 1 μέτριο | 150g |
Νεκταρίνι | 1 μέτριο | 140g |
Λωτός | ½ τεμάχιο | 80g |
Φράουλες | 10 μεγάλες | 190g |
Πως μπορούμε να καταναλώσουμε φρούτα μέσα στο καλοκαίρι;
- Με συνοδεία ξηρών καρπών ή αλείμματα αυτών (ταχίνι, φυστικοβούτυρο κλπ)
- Με γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και βρώμη ή ντιπ γιαουρτιού γλυκό
- Σαν topping σε overnight oats ή porridge
- Σαν σμούθι με γάλα ή γιαούρτι
- Σαν χυμό
- Σαν φρουτοσαλάτα με λίγους ξηρούς καρπούς
- Περασμένα σε ξυλάκια σαν σουβλάκια
- Σαν πουρέ
- Σαν μαρμελάδα με σπόρους chia
- Σαν παγωτό και σορμπέ
- Σαν συνοδεία στα βασικά μας γεύματα όπως το τοστ ή πάνω στις φρυγανιές μας
- Σαν παγωμένο γλύκισμα με γιαούρτι, ψιλοκομμένα φρούτα και επικάλυψη σοκολάτας
- Πάνω σε γλυκά όπως τάρτες φρούτων
- Μέσα σε κέικ
- Σαν γλυκό του κουταλιού χωρίς ζάχαρη
ΔΕΝ ξεχνάμε ότι συνδυάζουμε πάντα τα φρούτα μας με κάποια πηγή λίπους (ξηροί καρποί, σπόροι, άλειμμα καρπού) ή πηγή πρωτεϊνης (γιαούρτι, γάλα, τυρί)! Αυτό θα μας βοηθήσει να έχουμε πιο χαμηλές τιμές σακχάρου στο αίμα και θα συμβάλλει σε μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και συνεπώς λιγότερο τσιμπολόγημα.