Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και έξοδος: πως το διαχειριζόμαστε; | Nutrition Home
Τι κάνουμε όταν έχουμε πρόσκληση για φαγητό έξω και παράλληλα ζούμε με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου; Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για πρόκληση και έχει αρκετές πιθανότητες να μας πειράξει το φαγητό απέξω. Ωστόσο, το να πειραματιζόμαστε κάνοντας μικρά βήματα θα μας κάνει να μάθουμε πως το σώμα μας διαχειρίζεται τα «επικίνδυνα» τρόφιμα του ΣΕΕ.
Θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου πως:
- Το φαγητό έξω προετοιμάζεται από κάποιον άλλον. Αυτό σημαίνει πως δεν ξέρουμε πως το μαγειρεύει, αν θα προσθέσει σκόρδο που εσένα σε πειράζει ή αν θα βάλει πολύ παραπάνω λάδι και βούτυρο από ό,τι εσύ στο σπίτι.
- Η μερίδα που θα σου προσφερθεί θα είναι πιθανότητα μεγαλύτερη από ότι συνήθως τρως.
Συμπερασματικά: αυτοί οι δυο παράγοντες είναι υπεύθυνοι για την ενδεχόμενη δυσφορία σου μετά από γεύματα εκτός σπιτιού. Αυτό δεν θα πρέπει να σε απογοητεύει καθώς το μόνο που θα πρέπει να ελέγξεις είναι αν τα τρόφιμα που θα χρησιμοποιηθούν στο πιάτο σου εσένα σε πειράζουν και να μην αναγκάσεις τον εαυτό σου να φας όλο το πιάτο και να σε «πιάσει» το στομάχι σου. Πάμε να δούμε ποιες επιλογές είναι ασφαλείς και ποιες θα ήταν καλύτερο να μετριάσεις.
- Προμηθεύσου τα απαραίτητα πριν την έξοδο: όπως και σε ένα ταξίδι, έτσι και σε μία έξοδο με φαγητό, έχε στο πορτοφόλι σου ή στην τσάντα σου μερικά χάπια άμεσης ανάγκης. Τα χάπια αυτά θα μπορούσαν να είναι αναλγητικά, να ανακουφίζουν από το φούσκωμα και τα αέρια ή ακόμα και ένζυμα που θα σε βοηθήσουν να πέψεις ευκολότερα τα «επικίνδυνα» για σένα γεύματα.
- Φάε πριν βγεις: από το να μείνεις νηστικός όλη μέρα και να περιμένεις αυτό το ένα γεύμα μέσα στην μέρα και να πέσεις «με τα μούτρα» τρώγοντας μία μεγάλη μερίδα, είναι προτιμότερο να έχεις καταναλώσει κάποια από τα προηγούμενα γεύματα σου. Το να πας απροετοίμαστος και πολύ πεινασμένος θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού και αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο να εμφανιστούν συμπτώματα του ΣΕΕ.
- Προσοχή στο αλκοόλ: πολλές φορές το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Προσπάθησε να θυμηθείς πως αντιδράει το σώμα σου σε μεγάλες ποσότητες από φαγητό και αλκοόλ από το παρελθόν και βάλε ένα όριο στα πόσα ποτά θα πιείς στην έξοδο σου. Μπορείς να επιλέξεις κάποιο αναψυκτικό ή να αραίωσεις το ποτό σου για μεγαλύτερη ποσότητα ποτού στην έξοδο σου.
- Προσοχή σε καφέ και καυτερά: και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία, πόνο στο στομάχι ή επείγουσα επίσκεψη στην τουαλέτα. Εσύ έχεις παρατηρήσει καλύτερα τα συμπτώματα σου όταν πίνεις καφέ ή τρως καυτερά, δοκίμασε τα καλύτερα στο σπίτι.
Τι να επιλέξω όμως να φάω;
- Από πλευρά λαχανικών:
- Απόλαυσε χωρίς φόβο: ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κολοκυθάκι, μαρούλι, σπανάκι, κολοκύθα, κρεμμυδάκι φρέσκο (το πράσινο μέρος του)
- Με προσοχή ενσωμάτωσε στο πιάτο σου: μελιτζάνα, μπρόκολο, λάχανο, μπάμια, παντζάρι, αγκινάρα, καλαμπόκι, λαχανάκια βρυξελλών, λίγα μανιτάρια
- Απέφυγε: σπαράγγια, κουνουπίδι, σκόρδο, κρεμμύδι, τα πολλά μανιτάρια, πράσο, σέλινο, φρέσκο κρεμμυδάκι (το άσπρο μέρος του).
- Από πλευρά φρούτων:
- Απόλαυσε χωρίς φόβο: μύρτιλα και μούρα, φράουλες, ακτινίδιο, κράνμπερι, πορτοκάλια, μανταρίνια, ανανά, φρούτο του πάθους, παπάγια, σταφύλια, πεπόνι, άγουρη μπανάνα.
- Με προσοχή ενσωμάτωσε στο πιάτο σου: ώριμη μπανάνα, καρύδα, ρόδι, χυμούς
- Απέφυγε: μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, σταφίδες, χουρμάδες, δαμάσκηνα, σύκα, μάνγκο, λωτός, καρπούζι.
- Από πλευρά πρωτεΐνης μπορείς άφοβα να επιλέξεις: κοτόπουλο, γαλοπούλα, θαλασσινά, ψάρια, μοσχάρι και χοιρινό (όχι πολύ λιπαρό μέρος), αυγά. Ό,τι αφορά τα γαλακτοκομικά θα πρέπει να προσέξεις παραπάνω τι θα επιλέξεις αν υπάρχει ευαισθησία σε λακτόζη.
- Καλύτερες επιλογές είναι τα σκληρά τυριά όπως παρμεζάνα, κεφαλογραβιέρα, πεκορίνο, τσένταρ, γραβιέρα, ρεγκάτο καθώς δεν έχουν μεγάλη ποσότητα λακτόζης σε σχέση με το γάλα, το γιαούρτι και τα μαλακά τυριά. Αν μιλάμε για παγωτό, το σορμπέ είναι ασφαλές.
- Δώσε προσοχή σε μαλακά τυριά όπως μοτσαρέλα, αναρή, φέτα, καμαμπέρ, ανθότυρο, ροκφόρ, μανούρι, ρικότα, μυζήθρα, μπρι, γκοργκοντζόλα. Προσοχή σε παγωτά με γάλα και κρέμα γάλακτος.
- Προσοχή στα παναρισμένα κρέατα και ψάρια. Η κρούστα μπορεί να περιέχει γλουτένη και να είναι επικίνδυνη για κάποια άτομα με ΣΕΕ.
- Από πλευρά υδατάνθρακα: ο διαχωρισμός πρέπει να γίνει μόνο αν υπάρχει ευαισθησία στην γλουτένη.
- Ασφαλή είναι όλα τα δημητριακά χωρίς γλουτένη, το ρύζι, η πατάτα, ο πουρες, η κινόα, η βρώμη, το φαγόπυρο, noodles ρυζιού.
- Πιο επικίνδυνα αν υπάρχει ευαισθησία σε γλουτένη είναι τα: ψωμιά, μακαρόνια, πλιγούρι, κους κους, σιμιγδάλι, noodles, νιόκι, η κρούστα σε διάφορα κρέατα ή σε κροκέτες.
- Από πλευρά λιπαρών: γενικά το λίπος είναι ασφαλές για το ΣΕΕ ωστόσο πρέπει να δίνεται προσοχή στο πόσο λιπαρό είναι το τρόφιμο γιατί πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει καούρες, δυσπεψίες, αλλαγή στις κενώσεις, πόνο.
- Προσοχή σε κάσιους και σε φιστίκια αν είσαι ευαίσθητος.
- Από πλευρά οσπρίων είναι μία δύσκολη ομάδα τροφίμων που θα ήταν προτιμότερο να αποφύγεις εκτός σπιτιού εκτός και αν είσαι σίγουρος πως κάποια από αυτά δεν θα σε πειράξουν όπως για παράδειγμα η κόκκινη φακή ή τα ρεβίθια στην μορφή των φαλάφελ. Τα όσπρια που είναι σιγομαγειρεμένα και με αρκετό λάδι (π.χ. γίγαντες φασόλια στον φούρνο) θα σε ταλαιπωρήσουν να τα πέψεις.
EXTRA συμβουλές που δεν πρέπει να ξεχάσεις:
- Πολύ μεγάλη προσοχή σε σως, ντιπς, αλοιφές, σάλτσες που συνοδεύουν τα γεύματα σου. Στην πλειοψηφία τους περιέχουν σκόρδο ή κρεμμύδι που ενισχύουν την γεύση. Ρώτησε το προσωπικό να σου πει τα συστατικά και αντίστοιχα επιλέγεις αν θα υπάρχει στο πιάτο σου. Μπορείς να ζητήσεις η σως να είναι σε ξεχωριστό πιατάκι ή σε μία άκρη του πιάτου σου.
- Επέλεξε ελαφριά πιάτα: είναι προτιμότερο να φας μεγαλύτερη ποσότητα από ένα ελαφρύ γεύμα παρά μία μεγάλη ποσότητα από ένα βαρύ φαγητό. Αν επιλέξεις ένα πιάτο με τηγανητά ή βαριές σως (π.χ. κρέμα γάλακτος, τυριά κλπ) καλύτερα να το μοιραστείς με έναν φίλο σου.
- Πρόκληση μπορεί να είναι τα σύνθετα τρόφιμα: όπως το ριζότο ή μία σάλτσα για μακαρόνια που θα περιέχει κρεμμύδι, σκόρδο και μανιτάρια.
- Προσοχή επίσης στο μέλι, στο σιρόπι αγαύης και στην φρουκτόζη. Καλύτερο θα ήταν να διαλέξεις σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι σφενδάμου, μαρμελάδα.
- Τα γλυκαντικά τις περισσότερες φορές μπορεί να φέρουν δυσφορία. Τα πιο συχνά που είναι υπεύθυνα είναι η σορβιτόλη, η μαννιτόλη, η ξυλιτόλη και η ισομαλτιτόλη. Η ασπαρτάμη, η στέβια, η σακχαρίνη, το ακεσουλφαμικό κάλιο είναι ασφαλή προς κατανάλωση.
Μερικά πρότυπα ασφαλή γεύματα για άτομα με ΣΕΕ:
- Ψάρι ψητό με ρύζι ή πουρέ (μόνο με πατάτα) και σαλάτα με ασφαλή λαχανικά (λάχανο-καρότο, αγγουροντομάτα, μαρούλι χωρίς κρεμμύδι).
- Σαλάτα με κινόα, κοτόπουλο, ντομάτα, μαρούλι, πιπεριά, αγγούρι και βινεγκρέτ μουστάρδα-λεμόνι-λάδι.
- Γιαούρτι με βρώμη, ασφαλές τρόφιμο, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα.
- Σαλάτα Caesar’s με προσοχή στην σως (αν έχει μαγιονέζα) και αν σε ενοχλεί το καλαμπόκι και τα κρουτονς.
- Ψητή πατάτα με τυρί τσενταρ και φρέσκο κρεμμυδάκι (το πράσινο μέρος)
- Φέτα ψωμί (χωρίς γλουτένη) με αβοκάντο, τυρί κρέμα και αυγό ποσέ.
- Ομελέτα με σπανάκι, ντοματίνια, πιπεριές, τυρί και ψωμί (χωρίς γλουτένη)
- Μακαρονοσαλάτα με τόνο και ασφαλή λαχανικά.