Ρεβύθια κοκκινιστά με σπανάκι
Αυτή η συνταγή θα σε κάνει να δεις τα ρεβύθια με άλλο μάτι!
Υλικά:
- 500γρ. ρεβύθια
- 500ml σάλτσα ντομάτας
- 200γρ. σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κ.γ καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κ.γ κύμινο
- 1/2 κ.γ κάρυ
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- αφήνουμε τα ρεβύθια να μουλιάσουν σε νερό από το προηγούμενο βράδυ
- βράζουμε τα ρεβύθια σε δυνατή φωτιά για 1 ώρα περίπου (ο χρόνος διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία)
- μόλις μαλακώσουν καλά, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη
- στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο και σοτάρουμε μια 1 λεπτό
- προσθέτουμε τα ρεβύθια, την σάλτσα, επιπλέον νερό και τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
- μόλις το φαγητό μας αρχίζει να δένει είναι σχεδόν έτοιμο και τότε προσθέτουμε το σπανάκι
- το φαγητό μας είναι έτοιμο! συνοδεύουμε με λεμόνι και ρύζι
Tip Διαιτολόγου:
Τα βασικά (ή απαραίτητα) αμινοξέα είναι εκείνα που δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό και θα πρέπει να λαμβάνονται από την τροφή. Για τη βιοσύνθεση των πρωτεϊνών στο ανθρώπινο σώµα πρέπει όλα τα αµινοξέα να είναι ταυτόχρονα παρόντα.
Η ποιότητα µιας πρωτεΐνης εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα των αµινοξέων που περιέχει (χημικό σκορ). Οι ζωικές πρωτεΐνες διαθέτουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και έχουν µεγαλύτερη ποιότητα από τις αντίστοιχες φυτικής προελεύσεως, οι οποίες έχουν χαµηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη, µεθειονίνη, τρυπτοφάνη και θρεονίνη. Αυτά τα αµινοξέα καλούνται περιοριστικά. Για τον λόγο αυτό, οι φυτικές πρωτεΐνες θα πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους προκειμένου να επιτύχουν ένα υψηλότερο χημικό σκoρ.
Συνδυάζοντας τα όσπρια με ρύζι “αλληλοσυμπληρώνουμε” τα περιοριστικά αμινοξέα των οσπρίων και του ρυζιού και επιτυγχάνουμε ένα υψηλότερο χημικό σκoρ. Αυτός ο διατροφικός συνδυασμός προτείνεται ιδιαίτερα για άτομα που γυμνάζονται, vegeterians, flexitarians και άτομα που νηστεύουν.