Πως επανερχόμαστε στο πρόγραμμα μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων; | nutrition home
Μετά το πέρας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι περισσότεροι από εμάς βάζουμε νέους στόχους προς πραγματοποίηση. Συχνά στους στόχους αυτούς είναι η αλλαγή στο βάρος μας ή το να φτιάξουμε την σχέση μας με την διατροφή. Τι γίνεται όμως όταν μέσα στις γιορτές ήρθαν τα πάνω κάτω με τα τραπέζια και τα γλυκίσματα; Πως ξανα μπαίνουμε σε μία ρουτίνα όπως πριν ώστε να καλύψουμε το ότι έγινε μέσα στις γιορτές αλλά και να πετύχουμε τον στόχο που θέσαμε;
- Και αύξηση να είχαμε στα κιλά μας, δεν απογοητευόμαστε: θέτουμε τον στόχο μας και αρχίζουμε να τον εφαρμόζουμε. Οι γιορτές θα υπάρχουν πάντα, όπως και τα γενέθλια όπως και τα κεράσματα και πολλές φορές θα ενδώσουμε και θα απολαύσουμε τα γεύματα και τα γλυκίσματα. Και έτσι πρέπει, δεν θα είχε καμία χαρά η ζωή αν τρώγαμε κάθε μέρα τα ίδια γεύματα χωρίς καμία παραλλαγή. Ευτυχώς υπάρχουν και οι ενδιάμεσες ημέρες στις οποίες ανασυντάσσουμε τους στόχους μας και κάνουμε πραγματικά την προσπάθεια μας. Μην το βάζετε κάτω!
- Γεμίζουμε το στομάχι μας: Αν νιώθουμε ότι όλη την εορταστική περίοδο τρώγαμε συνέχεια, μπορούμε να “κοροϊδέψουμε” το μάτι μας και να φάμε τροφές που έχουν όγκο και το στομάχι μας θα καταληφθεί από αυτές. Τέτοιες τροφές είναι τα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ρυζογκοφρέτες και το ποπ κορν (προσοχή σε αλάτι και λάδι- αντικαθιστούμε το αλάτι με μπαχαρικά).
- Εμπλουτίζουμε την διατροφή με αυτά που δεν φάγαμε τις ημέρες των εορτών: Τα κλασικά καθημερινά φαγητά μας λοιπόν. Είτε πρόκειται για λαδερά, είτε για όσπρια είτε για σαλάτες που τρώγαμε στην ρουτίνα μας απουσίαζαν στα εορταστικά τραπέζια. Τα επαναφέρουμε με προσοχή στην ποσότητα του λαδιού, του πρόσθετου ψωμιού και της φέτας.
- Διώχνουμε το φούσκωμα περπατώντας: το να αισθανόμαστε φουσκωμένοι και πρησμένοι είναι λογικό με τόσο φαγητό και αρκετό αλάτι ή ζάχαρη στα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Συνεχίζουμε την γυμναστική μας ή ξεκινάμε να βάζουμε λίγο λίγο την κίνηση στην καθημερινότητα μας για να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας. Το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος.
- Αυξάνουμε το νερό: Τις ημέρες των εορτών μπορεί να αντικαταστήσαμε το νερό με καφέ και αλκοόλ, αλλά αυτές οι μέρες όπως και το γιορτινό κλίμα έχει παρέλθει. Αυξάνουμε την ποσότητα του νερού κάθε μέρα και παραπάνω, αν θέλουμε το αρωματίζουμε, πίνουμε ζεστά τσαγάκια ή κακάο με νερό ή γάλα ημίπαχο και μέλι και φυσικούς χυμούς πλούσιοι σε βιταμίνες. Τα παραπάνω υγρά θα βοηθήσουν στο ξεφούσκωμα και στο ξεπρήξιμο.
- Μειώνουμε το κρέας: ήδη στις γιορτές φάγαμε πολύ κόκκινο κρέας, τώρα μπορούμε να ενισχύσουμε το διαιτολόγιο μας με χορτοφαγικές επιλογές, με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας όπως ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, με όσπρια (σε συνδυασμό με κάποια πηγή υδατάνθρακα), με σαλάτες που θα βάλουμε κασέρι ή αυγό.
- Εμπλουτίζουμε τα τρόφιμα μας: μπορούμε να βάλουμε λαχανικά στον κιμά (καρότο, σέλερι, μανιτάρι) ή 1 κουταλιά σπόρους τσία στο oatmeal ή το πρωινό μας και θα αισθανθούμε αρχικά πως έχουμε πάρει ζεστά και έμπρακτα το κομμάτι της διατροφής αλλά παράλληλα θα ωφεληθούμε από την ευεργετική τους δράση.
- Δεν στερούμαστε ομάδες τροφίμων και δεν αγνοούμε το αίσθημα της πείνας. Ναι φάγαμε παραπάνω αλλά το σώμα μας συνεχίζει να έχει ανάγκες για τις λειτουργίες του. Το ότι εμείς θέλουμε να μειώσουμε το πόσο τρώμε δεν το καταλαβαίνει αυτό το σώμα μας. Κάνουμε συχνά, μικρά γεύματα χωρίς να αγνοούμε ότι ανά λίγες ώρες χρειαζόμαστε “ανατροφοδότηση”. Και φυσικά, δεν παραλείπουμε να τρώμε από όλες τις ομάδες τροφίμων γιατί είναι όλες σημαντικές. Δεν στιγματίζουμε τον υδατάνθρακα ή το λίπος!
- Αφήνουμε την ζυγαριά στην άκρη: δεν ανεβαίνουμε στην ζυγαριά για να δούμε το “τίμημα” των Χριστουγέννων. Δεν υπάρχει λόγος για “μαστίγωμα”, ούτε θα πρέπει να διαμορφώσουμε την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση μας με βάση ένα νούμερο. Δεν είμαστε ένα νούμερο. Πάντως για να λυθεί η απορία, αν ανεβούμε και δούμε πόσα παραπάνω κιλά είμαστε, πρώτα πρέπει να αναλογιστούμε το πρήξιμο των ημερών. Το αλάτι, η ζάχαρη και η κατακράτηση μας κάνει ακόμα παρέα, ας αφήσουμε λίγες μέρες να ξεπρηστούμε.
- Συμβουλευόμαστε παλαιότερα προγράμματα διατροφής ή τον διατροφολόγο μας: Όταν λέμε παλαιότερα προγράμματα δεν εννοούμε στερητικές δίαιτες, περιοριστικές που υπόσχονται θαύματα σε 2 μέρες. Εννοούμε παλαιότερα προγράμματα διατροφής από τον διατροφολόγο μας, πλήρως εξατομικευμένα σε εμάς. Εναλλακτικά, αν πηγαίναμε και πριν τις γιορτές στον διατροφολόγο, δεν αμελούμε να προγραμματίσουμε ένα νέο ραντεβού. Με τις συμβουλές του θα επανέλθουμε πιο γρήγορα στο πρόγραμμα μας.
- Δεν έχουμε την νοοτροπία του άσπρου-μαύρου: Δεν παίρνουμε αυθόρμητες αποφάσεις που εν τέλει δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε (“ δεν θα ξαναπαραγγείλω απ’έξω πάει τελείωσε” ενώ δεν γνωρίζουμε να κάνουμε πάνω από 4 φαγητά και ο χρόνος μας είναι περιορισμένος). Βρίσκουμε μία λύση που θα μας βολέψει και δεν ακυρώνουμε όλη την προσπάθεια μας αν δεν τα πάμε τόσο καλά μία μέρα. Κάθε βήμα μας πάει πιο κοντά στον στόχο μας, ένα βήμα πίσω δεν μας πάει στην εκκίνηση!