Διατροφικές οδηγίες και συμβουλές για τις γιορτές του Πάσχα | nutrition home
Η περίοδος του Πάσχα πλησιάζει και πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται πως θα καταφέρουν να μη το παρακάνουν φέτος. Είναι λογικό μέσα στο κλίμα της χαράς, του κεφιού και της παρέας να παρεκτραπούμε από το καθημερινό μας πρόγραμμα και διαιτολόγιο. Και αυτό είναι φυσιολογικό! Δεν θα ήταν φυσικό μάλιστα να μην αφήσουμε τον εαυτό μας λίγο χαλαρό και ελεύθερο να γευτεί φαγητά και νοστιμιές που δεν τα έχουμε όλο το χρόνο στην καθημερινότητα μας. Εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε μικρές συμβουλές σχετικές με το τι θα μπορούσατε να επιλέξετε στα εορταστικά τραπέζια καθώς και σε όλη την διάρκεια του Πάσχα ώστε να μην ναυαγήσει το πρόγραμμα σας και αποκλίνετε κατά πολύ από τον διατροφικό σας στόχο.
-
Μετά την νηστεία, ξεκινάμε σιγά σιγά! Αν ακολουθήσατε νηστίσιμη διατροφή για 40 μέρες ή ακόμα και 7, πρέπει να έχετε κατά νου να μην πέσετε με τα μούτρα στα εδέσματα των γιορτών. Το σώμα και το στομάχι σας έχει συνηθίσει για το διάστημα που κάνατε νηστεία να τρώει λιγότερο και ελαφρύτερα, οπότε αν το τροφοδοτήσετε απευθείας τεράστιες ποσότητες φαγητού που θα είναι βαριές και δύσπεπτες, το πιο πιθανό είναι να το μετανιώσετε και να πονάτε για πολλές ώρες. Για αυτόν τον λόγο, ακολουθήστε για λίγες ακόμα μέρες μία διατροφή που θα συνδυάζει τροφές από το νηστίσιμο διαιτολόγιο και τροφές από την πασχαλιάτικη περίοδο (λίγα αυγά, λίγο κρέας άπαχο ή τυρί).
-
Τόσο στα εορταστικά τραπέζια όσο και στα καθημερινά, εφαρμόζουμε την μέθοδο του πιάτου. Γεμίζουμε το πιάτο μας εξαρχής κατά το ήμισυ με λαχανικά (φυλλώδη, βραστά ή ψητά), ¼ αυτού με πρωτεϊνούχα φαγητά (κρέας, κοτόπουλο, αυγά, τυρί, γαλακτοκομικά) και το υπόλοιπο με υδατάνθρακες (ρύζι, πατάτα, ζυμαρικά, ψωμί)- ιδανικά ολικής άλεσης για καλύτερο κορεσμό-. Συμπληρώνουμε την μέθοδο του πιάτου με πηγή λίπους το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
-
Ξεκινήστε τα γεύματα σας πρώτα με την σαλάτα και τα ελαφριά ορεκτικά και έπειτα με τα κυρίως και τα συνοδευτικά ώστε η σαλάτα με τον όγκο που έχει (ιδιαίτερα η φυλλώδης σαλάτα) θα περιορίσει την μέγιστη χωρητικότητα του στομαχιού σας και θα νιώσετε χορτάτοι πιο σύντομα.
-
Προσέχουμε με την κατανάλωση αλκοόλ και των ροφημάτων με ζάχαρη. Το αλκοόλ περιέχει αρκετές θερμίδες ανά ml και γενικά είναι πολύ εύκολο να πιούμε παραπάνω λόγω της παρέας και της χαράς που επικρατεί. Προτιμήστε να το αντικαταστήσετε με ένα μη αλκοολούχο ποτό ή να το “αραιώσετε” με σόδα, τόνικ ή αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει και με τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, προτιμήστε φυσικούς χυμούς, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και φυσικά νερό.
-
Στο Πασχαλιάτικο τραπέζι διαλέξτε κομμάτια κρέατος χωρίς πέτσα καθώς εκεί βρίσκονται τα λιπαρά του. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε, μετριάστε τουλάχιστον την κατανάλωση του.
-
Κατά το μαγείρεμα του κρέατος, είτε αρνί, είτε κατσίκι είτε άλλο κομμάτι κρέατος, αντικαταστήστε το πολύ αλάτι με μπαχαρικά και βότανα που θα ενισχύσει την γεύση του και αποφύγετε το περιττό λάδι ή βούτυρο.
-
Σκεφτείτε να αντικαταστήσετε μέρος της παραδοσιακής μαγειρίτσας με κομμάτια κοτόπουλου ή πιο χορτοφαγική με μανιτάρια. Επίσης δώστε προσοχή στις μερίδες του αρνιού ή κατσικιού που θα καταναλώσετε καθώς περιέχει αρκετό λίπος (και αφαιρέστε το ορατό λίπος).
-
Προσοχή με τα αυγά! Τα αυγά ανεξαρτήτως εποχής έχουν αποδείξει την τεράστια διατροφική τους αξία. Είναι πηγή εξαιρετικής πρωτεΐνης με χρήσιμα και απαραίτητα αμινοξέα, λιπαρά από τον κρόκο και την αντιοξειδωτική ουσία χολίνη όπως και χοληστερόλη. Επίσης είναι πολύ χορταστικά οπότε επιλέξτε να φάτε 1 την ημέρα και όχι να υπερβάλλετε καθώς ισχύει και εδώ το γνωστό “παν μέτρον άριστον”.
-
Επίσης καλό είναι να προσέχουν και τα άτομα με υπέρταση καθώς όχι μόνο στα αυγά που προσθέτουμε αλάτι αλλά και στα υπόλοιπα εορταστικά γεύματα υπάρχει μεγάλη ποσότητα αλατιού. Συνδυάστε τα με πηγή Καλίου για να αντισταθμιστεί το πολύ Νάτριο, το οποίο θα βρείτε στο μπρόκολο, τις μπανάνες, την πατάτα, την κολοκύθα, τα παντζάρια και τα όσπρια.
-
Το ίδιο ισχύει και με τα γλυκίσματα. Τα πασχαλινά τσουρέκια, οι σοκολατένιοι λαγοί και τα κουλουράκια είναι απαραίτητα και αναπόσπαστα από τα τραπέζια των εορτών. Επιλέξτε ένα κομμάτι μετά από το γεύμα σας για να κλείσει γλυκά ένα ωραίο γεύμα και όχι σε μεγάλες ποσότητες ή σαν γεύμα μόνα τους καθώς θα διαταραχθεί το σάκχαρο σας και θα αναζητήσετε πολύ πιο γρήγορα φαγητό σε σχέση με το να το απολαμβάνατε απευθείας μετά το φαγητό σας.
-
Όπως σε κάθε εορταστική περίοδο, μην παραμελείτε γεύματα για να εξοικονομήσετε θερμίδες. Δεν υπάρχει νόημα πίσω από αυτό το σκεπτικό καθώς καταλήγουμε να υπερκαταναλώνουμε στο μέλλον. Το ίδιο ισχύει και αν παραφάγατε, μην στερείτε από τον οργανισμό σας το φαγητό, συνεχίστε κανονικά το πρόγραμμα σας τις επόμενες μέρες.
-
Επίσης, δώστε χρόνο να απολαύσετε τα φαγητά πραγματικά με την συντροφιά της παρέας και όχι μπροστά σε οθόνες. Μην ξεχνάτε πως για να μεταφερθεί το αίσθημα κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλο χρειάζεται 20 λεπτά.
-
Τέλος, μετά το γιορτινό τραπέζι βγείτε για μια ωραία βόλτα στην εξοχή να χωνέψετε, να απολαύσετε την φύση και φροντίστε τα υπόλοιπα γεύματα σας να είναι ελαφριά και συχνά πλούσια με φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άφθονη φυτική ίνα που θα σας κρατήσει χορτάτους περισσότερο.
Καλό Πάσχα!