Νέα χρονιά: : Ίδιοι στόχοι; | nutrition hοme
Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να έχετε ίδιους στόχους με πέρσι και πρόπερσι και 5 χρόνια πριν; Έχετε παρατηρήσει τι στόχους βάζετε κάθε χρονιά; Τι φύσης είναι και πόσο κρατάει ο ενθουσιασμός σας;
Πάμε να μιλήσουμε για τους νέους στόχους μιας χρονιάς και πως να τους πετύχουμε επιτέλους! Ένας σύντομος, πρακτικός οδηγός με DO’s και DONT’s θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τι θέλετε.
DO’s:
- Συγκεκριμένοι στόχοι: Θέτουμε λεπτομερείς στόχους που θέλουμε να πετύχουμε. Έτσι προτιμούμε στόχους όπως: “ θα τρώω μία μπανάνα και ένα μανταρίνι στο δεκατιανό μου” αντί του “ θα κόψω ό,τι παχαίνει και θα τρώω μόνο υγιεινά”.
- Στόχοι με σημασία: Έχει όντως σημασία για μένα να μειώσω το βάρος μου κατά 20 κιλά; Μήπως δεν έχω βρει το πραγματικό κίνητρο που θα με ωθήσει να το πετύχω; Μήπως είναι μία παρότρυνση ενός γιατρού, συντρόφου, γονέα; Οι πρώτοι που πρέπει να πιστέψουν στο εγχείρημα σας είστε εσείς.
- Ρεαλιστικοί στόχοι: Μικροί, εφικτοί και πραγματοποιήσιμοι στόχοι. Αντί του “ θέλω να χάσω 10 κιλά”, επιλέγουμε σαν στόχο το “ θέλω να χάσω 3 κιλά μέσα στον πρώτο μήνα της προσπάθειας μου. Μεγαλύτερος μου στόχος είναι τα 6 κιλά σε 2 μήνες και ο μεγάλος στόχος είναι τα 10 κιλά σε 3 με 4 μήνες.”
- Συνυπολογίζουμε τις κακές μέρες: Όλα μπορούν να μας πάνε πίσω, από μία κακή, αγχωτική μέρα στην δουλειά, τις ημέρες του μήνα μέχρι και ένας χωρισμός, μία απόλυση, μία απώλεια. Δείχνουμε κατανόηση ότι δεν είμαστε ρομπότ χωρίς συναισθήματα και αδυναμίες.
- Πραγματοποιήσιμοι στόχοι: Πολύ κοντά στον ρεαλιστικό στόχο ο πραγματοποιήσιμος, αλλά σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να εστιάσουμε στο αν θα είναι αποδεδειγμένη η επιτυχία της προσπάθεια μας. Ένα παράδειγμα μπορεί να σας βοηθήσει να το καταλάβετε: “ θα πετύχω την γράμμωση στο σώμα μου με ισορροπημένη σχέση με την γυμναστική, θα την αυξήσω μεν (σε 2 φορές την εβδομάδα από καθόλου που έκανα) αλλά μέχρι εκεί που δεν θα εξαντλώ το σώμα μου (7 ημέρες την εβδομάδα βαριά γυμναστική). Οι μελέτες έχουν αποδείξει την αξία της ξεκούρασης για την αύξηση της μυϊκής μάζας.
- Εντός λογικών χρονικών πλαισίων: Το αναφέραμε και παραπάνω αλλά είναι σημαντικό να οριοθετήσετε το πότε θα πετύχετε τον στόχο σας. Π.χ.: “ θα εξοικονομήσω το χρηματικό ποσό που χρειάζομαι για το ταξίδι μου μέσα σε 5 μήνες” από το “ θα κάνω εξοικονόμηση χρημάτων για το ταξίδι”. Και πάνω από όλα να είναι εφικτό. Δεν γίνεται να εξοικονομήσετε χρήματα όσο ένας μισθός σας μέσα σε 1,5 μήνα, σκεφτείτε πόσα θα στερηθείτε.
- Παρακολουθείστε την πρόοδο σας: Σημειώστε σε ένα χαρτί την ημερομηνία και το επίτευγμα σας. Έτσι, μετά από 1 μήνα προσπάθειας θα δείτε τα κιλά σας να μειώνονται, ο αριθμός των τσιγάρων επίσης, τις μέρες με φαγητό εκτός σπιτιού να μετριάζονται και να αυξάνονται οι νέες συνταγές στο σπίτι, η ενέργεια και η παραγωγικότητα σας. Δεν υπάρχει καλύτερο κίνητρο από την εξέλιξη σας.
DONT’s:
- Κάθε χρόνο ο ίδιος στόχος: Τι συνέβη πέρσι ή τις προηγούμενες χρονιές και δεν πετύχατε τον στόχο και έπρεπε να τον ξανα θέσετε; Άλλο το να συντηρήσετε τον ήδη πετυχημένο στόχο (να διατηρήσετε το ίδιο βάρος αφού το χάσετε, να συνεχίσετε να τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά κλπ) και άλλο να τα παρατήσατε μέσα σε 2 εβδομάδες μετά την νέα χρονιά. Αναλογιστείτε τι σας έκανε να χάσετε το κίνητρο σας μέσα σε 15 μέρες και τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει και πάλι την προσπάθεια σας.
- Μην λαμβάνετε αποφάσεις επηρεασμένοι από άλλους: Μπορεί οι φίλοι σας να έβαλαν σαν στόχο να πηγαίνουν γυμναστήριο 6 μέρες την εβδομάδα, δεν σημαίνει ότι ταιριάζει και σε εσάς. Έχετε διαφορετική σωματοδομή, διαφορετικές αντοχές, διαφορετικό πρόγραμμα, μπορεί να έχετε απαιτητική εργασία που σας εξαντλεί ψυχολογικά και το μόνο που θέλετε είναι να πέσετε για ύπνο, μπορεί η εργασία σας να έχει πολύ κίνηση σε σχέση με την δικιά τους, μπορεί να έχετε παιδιά κ.ο.κ.
- Ο Γενάρης δεν είναι ο μήνας των αποφάσεων: Αν έχετε βομβαρδιστεί με το new year, new resolutions δεν σημαίνει ότι πρέπει υποχρεωτικά να κάνετε την αλλαγή από 1 Ιανουαρίου. Η αλλαγή τις περισσότερες φορές έρχεται ασυνείδητα, φυσικά, χωρίς βιασύνη οποιαδήποτε μέρα του χρόνου. Μπορεί η αλλαγή σας να εμφανιστεί Απρίλιο, μπορεί Αύγουστο, μπορεί και τέλη Νοεμβρίου. Επίσης, η αλλαγή μπορεί να προκληθεί από κάποια άλλη αλλαγή στην ζωή σας (π.χ. θα κόψετε το κάπνισμα γιατί θα μείνετε έγκυος ή θα αυξήσετε την κίνηση σας γιατί αλλάξατε επάγγελμα).
- Μην απογοητεύεστε: Αν πιστεύετε πως ο στόχος σας θα βγει αβίαστα, χωρίς ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα, πισω γυρίσματα τότε βρίσκεστε σε μία ψευδαίσθηση. Όλα θα εμφανιστούν μπροστά σας και μπορεί να βρεθείτε πολύ κοντά στο να τα παρατήσετε. Τότε είναι που πρέπει να ξαναδείτε γιατί ξεκινήσατε και τι αποτελεί το κίνητρο σας.
- Μην βγάζετε το μαστίγιο: Το να “κολλήσετε” και να μην σκέφτεστε τι πήγε και τι όχι καλά, δεν θα σας βοηθήσει, ίσα ίσα κάποια στιγμή θα κουραστείτε και θα αφεθείτε γυρνώντας στα παλιά. Ούτε το να είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας θα σας ωφελήσει κάπου. Δείτε το “χαλαρά”, με μέτρο χωρίς να αναλώνετε την σκέψη σας μόνο σε αυτό.
Μερικοί στόχοι για την νέα χρονιά που όλοι θα πρέπει να ενσωματώσουμε:
- Περισσότερος και καλύτερος ύπνος
- Περισσότερο νερό
- Αύξηση φυσικής δραστηριότητας με κάτι που αγαπάμε
- 1 φρούτο και 1 λαχανικό παραπάνω καθημερινά
- 1 μέρα λιγότερη χωρίς κρέας
- Μείωση του αλκοόλ ή του καπνίσματος
- Ένα τσεκ απ ετησίως
- Φροντίδα της ψυχικής υγείας (με συνεδρίες στο ψυχολόγο, πράξεις αυτοφροντίδας που ηρεμούν)
- Λίγο παραπάνω χρόνο για τον εαυτό μας
- Ένα καινούριο χόμπι, μία καινούρια συνταγή, ένα ταξίδι
- Λιγότερος χρόνος στις οθόνες
- Λίγο περισσότερος προγραμματισμός (στο καθάρισμα, στα χρήματα, στις υποχρεώσεις)