Μελομακάρονο vs Κουραμπιές: ποιος έρχεται πρώτος; | nutrition home
Μελομακάρονο:
Τα μελομακάρονα έχουν έντονες μυρωδιές που σου σπάνε την μύτη, είναι ζουμερά και μαλακά. Το πορτοκάλι, η κανέλλα και το γαρύφαλλο πρωταγωνιστούν αλλά επίσης και η ζάχαρη και το λάδι.
Πάμε να δούμε διατροφικά τι προσφέρει:
Αν κάνουμε μία κοινή συνταγή μελομακάρονου, ένα μελομακάρονο 30 γραμμαρίων προσφέρει:
- 168 θερμίδες
- 24 γρ. υδατανθράκων
- 1,6 γρ πρωτεϊνών
- 7,5 γρ. λιπαρών
- Πηγή βιταμίνης Β1 (Θειαμίνης), Β2 (Ριβοφλαβίνης), Β3 (Νιασίνης), Β9 (Φυλλικό οξύ), C, Ε, Σεληνίου και Μαγγανίου.
Τι οφέλη προσφέρουν τα συστατικά του μελομακάρονου;
- Ο χυμός πορτοκαλιού μαζί με το ξύσμα προσφέρουν βιταμίνη C, αντιοξειδωτική ουσία μαζί με χολίνη, ζεαξανθίνη και καροτενοείδη που επίσης εξουδετερώνουν το οξειδωτικό στρες. Η συστηματική κατανάλωση του έχει καρκινοπροστατευτική δράση, προλαμβάνει τον διαβήτη και ενισχύει την σύνθεση κολλαγόνου που χαρίζει λείο και λαμπερό δέρμα.
- Τα καρύδια που προσθέτουμε μέσα και από πάνω είναι εξαιρετική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων που ρυθμίζουν τα λιπίδια του αίματος (χαμηλώνει την συνολική και “κακή” χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια) και ευνοεί την λειτουργία του εγκεφάλου.
- Η κανέλα με το γαρύφαλλο, τα δύο χαρακτηριστικά μπαχαρικά του μελομακάρονου, χαρίζουν μαγνήσιο και σίδηρο, ανακουφίζουν από τον πόνο και το κρυολόγημα, ανεβάζει την ερωτική διάθεση, έχει αντικαρκινική δράση και ηρεμεί από γαστρεντερικές διαταραχές.
- Το μέλι βοηθάει στην επούλωση πληγών, ηρεμεί το στομάχι από έλκη, χαρίζει ενέργεια, φώσφορο, ασβέστιο, χαλκό, ψευδάργυρο, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή λειτουργία.
Κουραμπιές:
Ο κουραμπιές είναι το τραγανό και θρυμματιστό μπισκότο που μοσχοβολάει βούτυρο και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Πάμε να δούμε διατροφικά τι προσφέρει:
Αν κάνουμε μία κοινή συνταγή κουραμπιέδων, ένας κουραμπιές 28-30 γραμμαρίων προσφέρει:
- 137 θερμίδες
- 15 γρ υδατανθράκων
- 1,8 γρ πρωτεϊνών
- 8,2 γρ λιπαρών
- Είναι πηγή βιταμίνης Ε, μαγγανίου και περιέχει χαμηλές ποσότητες βιταμίνης Β2 (Ριβοφλαβίνης) και Α, ασβεστίου, χαλκού, μαγνησίου και σιδήρου.
Τι οφέλη προσφέρουν τα συστατικά του κουραμπιέ;
- Τα αμύγδαλα είναι πηγή πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών, βιταμίνης Ε, μαγγανίου, μαγνησίου, χαλκού, ριβοφλαβίνης και φωσφόρου. Προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνει τα τριγλυκερίδια, την LDL – “κακή” χοληστερόλη, την πίεση του αίματος και την γλυκόζη του αίματος με αντιοξειδωτική δράση.
- To βούτυρο παρόλο την υψηλή θερμιδική του περιεκτικότητα και την μεγάλη ποσότητα λιπαρών, κυρίως κορεσμένων, έχει να αποδώσει και τις πολύτιμες βιταμίνες Α, D, E, K και Β12 μαζί με τα λιπαρά βραχείας αλύσου.
Πως μπορούμε να αυξήσουμε την διατροφική τους αξία:
- Χρησιμοποιούμε αλεύρι ολικής ή βρώμης ή αντικαθιστούμε μέρος του λευκού αλευριού.
- Χρησιμοποιούμε λιγότερη ζάχαρη.
- Αντικαθιστούμε μέρος της ζάχαρης με μέλι ή κάποιο γλυκαντικό (στέβια) ή χουρμάδες.
- Χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο (όχι σπορέλαιο) και σε μικρότερη ποσότητα.
- Αντικαθιστούμε μέρος του ελαιολάδου και του βουτύρου με βούτυρο καρπού (ταιριάζει περισσότερο του καρυδιού ή αμυγδάλου).
- Χρησιμοποιούμε αλεύρι από κάποιο ξηρό καρπό αντί για αλεύρι σίτου (π.χ. καρυδιού ή αμυγδάλου).
Συμπερασματικά: Τα δύο εδέσματα των Χριστουγέννων δεν διαφέρουν πολύ θερμιδικά. Το μελομακάρονο έχει περίπου 30 θερμίδες παραπάνω αλλά δεν είναι αξιοσημείωτη διαφορά. Διατροφικά, θα λέγαμε πως ίσως το μελομακάρονο υπερέχει καθώς έχει περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και τα μπαχαρικά του ανεβάζουν την θρεπτική του αξία. Ο κουραμπιές έχει τα αμύγδαλα που είναι εξαιρετικής διατροφικής αξίας αλλά μεγάλη ποσότητα ζάχαρης (μέσα και έξω) και βουτύρου. Δεν έχει κανένα νόημα να διακρίνουμε ποιο είναι καλύτερο και να ακυρώσουμε το άλλο. Επειδή είναι τόσο κοντά το ένα στο άλλο, επιλέγουμε αυτό που αγαπάμε περισσότερο και προσπαθούμε να κρατήσουμε το μέτρο και να μην φάμε όλο το ταψί!
Καλά Χριστούγεννα!