Κοτόπιτα με χωριάτικο φύλλο ολικής αλέσεως | nutrition home
Η συνταγή για την πιο νόστιμη και εύκολη κοτόπιτα με ελαφριά μπεσαμέλ που έχεις δοκιμάσει ποτέ!
Για 8 μερίδες θα χρειαστείς:
- 2 φιλέτα κοτόπουλο
- 4 χωριάτικα φύλλα ολικής αλέσεως
- 1 κρεμμύδι
- 3 καρότα
- 3 πιπεριές φλωρίνης
- 300γρ μανιτάρια
- 400γρ γάλα 1,5%
- 50γρ κεφαλοτύρι
- 1 κ.σ αλέυρι (γεμάτη)
- 7 κ.σ λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- θυμάρι
- ρίγανη
- σκόρδο σε σκόνη
- μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
- Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα κοτόπουλο και τα ψήνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία
- Μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα μας κόβουμε τα λαχανικά μας σε κυβάκια
- Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο το κόβουμε σε μικρά κομμάτια
- Στο ίδιο τηγάνι τοποθετούμε τα λαχανικά, προσθέτουμε 1 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, ρίγανη και θυμάρι και μαγειρεύουμε με μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν και χάσουν τα υγρά τους
- Όσο περιμένουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν, σε μια δέυτερη κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ λάδι, 1 κ.σ αλεύρι και ψήνουμε μέχρι να χρυσαφίσει. Αυτή είναι η βάση της μπεσαμέλ και ονομάζεται ρου.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά με ένα σύρμα ώστε να μη σβολίασει η μπεσαμέλ
- Όταν η μπεσαμέλ δέσει αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το κεφαλοτύρι
- Προσθέτουμε τα λαχανικά και το κοτόπουλο στη μπεσαμέλ και αφήνουμε τη γέμιση μας να κρυώσει
- Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα ταψί 34εκ. με 1 κ.σ λάδι και απλώνουμε 1 χωριάτικο φύλλο
- Λαδώνουμε το φύλλο με 1/2 κ.σ λάδι και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο
- Προσθέτουμε τη γέμιση και με τον ίδιο τρόπο προσθέτουμε τα άλλα 2 φύλλα
- Χαράσουμε την πίτα σε 8 κομμάτια και ψήνουμε σε αέρα, σε ψηλή σχάρα στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά
Calories 506 % Daily Value * Total Fat 19g Saturated Fat 4,8g Cholesterol 59mg Sodium 744mg Total Carbohydrate 56g Dietary Fiber 3,5g Sugar 5.5g Protein 27g