Kombucha: το θεραπευτικό τσάι για το γαστρεντερικό | Nutrition Home
Το Kombucha είναι ένα ρόφημα που δημιουργείται μετά την ζύμωση τσαγιού (συνήθως μαύρου ή πράσινου) με ζάχαρη και με μία συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζυμών για 7 με 10 μέρες. Πολλές φορές το συναντάμε και με άλλες ονομασίες όπως: haipao, teakwass, tea fungus, Manchurian mushroom και kambotscha. Η Kombucha είναι πηγή προβιοτικών, βιταμίνης A, B, C, E, K, πολυφαινολών, φλαβονοειδών, καλίου, μαγγανίου, ιόντων. Το συγκεκριμένο ρόφημα πλέον θεωρείται και λειτουργικό (functional food) καθώς παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, μεταξύ άλλων την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη δράση του, την μείωση στην χοληστερίνη καθώς και άλλων που θα αναλύσουμε παρακάτω.
Η γεύση του ροφήματος αυτού είναι ελαφρώς ξινή με αψάδα στην γλώσσα και με μία μικρή νότα γλυκύτητας. Οι περισσότεροι το παρομοιάζουν με το μηλόξυδο. Ωστόσο πλέον στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει και άλλες γεύσεις για να είναι πιο αποδεκτό οργανοληπτικά από τους καταναλωτές. Επίσης έχει αψάδα και λόγω του ανθρακικού που έχει σχηματιστεί από την ζύμωση. Πολλές φορές η γεύση και «υφή» της Kombuchas μεταβάλλεται λόγω της διάρκειας της ζύμωσης, των υποστρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν και ανάλογα ποιες καλλιέργειες προστέθηκαν.
Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση της Kombucha;
- Αντιοξειδωτική δράση: η κατανάλωση της προσφέρει στον οργανισμό πολυφαινόλες μέσω του τσαγιού, από τις πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά ουσίες που προστατεύουν από την σταδιακή καταστροφή των κυττάρων από τις ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες. Το μειωμένο οξειδωτικό στρες φέρει προστασία από εμφράγματα και την αθηροσκλήρωση.
- Μείωση στην αρτηριακή πίεση και στην χοληστερίνη: η μείωση στην πίεση έχει αποδειχθεί λόγω των βακτηρίων που υπάρχουν στις καλλιέργειες που προστίθενται, αλλά ακόμα σε επίπεδο ζώων. Η μείωση της χοληστερίνης οφείλεται στις κατεχίνες (πολυφαινόλες) του πράσινου τσαγιού που περιέχει η Kombucha και μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και διευκολύνουν την αποβολή της μέσω των κοπράνων.
- Αντιφλεγμονώδη δράση & επίδραση στο ανοσοποιητικό: λόγω της περιεκτικότητας του ροφήματος σε κατεχίνες παρατηρείται αντιφλεγμονώδη δράση και ανακούφιση από χρόνιες νόσους όπως αρθρίτιδα. Παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς περιέχει βιταμίνη C, από τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές βιταμίνες.
- Αντικαρκινική δράση: Λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της Kombucha που προστατεύει από την σταδιακή καταστροφή κυττάρων και εν συνεχεία πιθανή καρκινογένεση, μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μέσω καλύτερης απόπτωσης κυττάρων και μείωσης στην γέννηση καρκινικών κυττάρων.
- Αντιμικροβιακή δράση: κατά την ζύμωση του ροφήματος παράγονται οργανικά οξέα που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες μιας και το pH που δημιουργείται δεν ευνοεί στην ανάπτυξη μικροβίων
- Αντιδιαβητική δράση: αν και ακόμα σε πειραματικό επίπεδο σε ποντίκια, οι κατεχίνες (πολυφαινόλες) έδρασαν προστατευτικά για τον διαβήτη, μειώνοντας την γλυκόζη μετά το γεύμα και βελτιώνοντας την ινσουλίνη του αίματος. Περιμένουμε να δούμε τις αντίστοιχες μελέτες στους ανθρώπους.
- Αποτοξίνωση και προστασία ήπατος και αίματος: τα βακτήρια που περιέχει η Kombucha συμβάλλουν στην καλύτερη αποτοξίνωση του ήπατος από τα φάρμακα, των χημικών και των επιβλαβών ουσιών που πρέπει να αποβληθούν από το σώμα.
Πιθανές παρενέργειες:
Υπάρχουν περιπτώσεις στον ανθρώπινο πληθυσμό που η κατανάλωση kombucha μπορεί να φέρει προβλήματα υπονατριαιμίας, γαλακτική οξέωση, τοξική ηπατίτιδα μετά την κατανάλωση της κάθε μέρα για δύο χρόνια.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Kombucha περιέχει μικρή ποσότητα αλκοόλ από την ζύμωση που έχει υποστεί (0,7-1,3%) χωρίς να εντοπίζεται μεθανόλη. Για αυτόν τον λόγο αντενδείκνυται η κατανάλωση της από εγκυμονούσες ή άτομα που έχουν σοβαρές νεφρικές, αναπνευστικές ή ηπατικές νόσους.
Βιβλιογραφία:
- Kapp JM, Sumner W. Kombucha: a systematic review of the empirical evidence of human health benefit. Ann Epidemiol. 2019 Feb;30:66-70. doi: 10.1016/j.annepidem.2018.11.001. Epub 2018 Nov 10. PMID: 30527803.
- Chong AQ, Lau SW, Chin NL, Talib RA, Basha RK. Fermented Beverage Benefits: A Comprehensive Review and Comparison of Kombucha and Kefir Microbiome. Microorganisms. 2023 May 19;11(5):1344. doi: 10.3390/microorganisms11051344. PMID: 37317318; PMCID: PMC10221066.