Καλύτερες πηγές σιδήρου για την νηστεία | Nutrition Home

Ο Σίδηρος είναι απαραίτητο μέταλλο για τον οργανισμό. Συμβάλλει σε διάφορες λειτουργίες όπως:
- Στη σωστή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων
- Μεταφορά οξυγόνου
- Ενίσχυση ανοσοποιητικού
- Παραγωγή ενέργειας
Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία προκαλώντας κόπωση, αδυναμία και μείωση της συγκέντρωσης.
Υπάρχουν 2 κατηγορίες σιδήρου:
- ο αιμικός σίδηρος, ο οποίος συναντάται στις ζωικές τροφές και απορροφάται εύκολα στον οργανισμό και
- ο μη αιμικός σίδηρος, ο οποίος βρίσκεται σε τροφές φυτικής προέλευσης και απορροφάται σε μικρότερο βαθμό.
Κατά τη νηστεία της Σαρακοστής, αποκλείονται οι τροφές ζωικής προέλευσης από τη διατροφή, εκτός από τα θαλασσινά, τα οποία δεν έχουν αίμα. Δεδομένου ότι η πρόσληψη σιδήρου, κατά τη νηστεία προέρχεται κυρίως από τις τροφές φυτικής προέλευσης, είναι σημαντικό κατά την κατανάλωση τροφίμων με σίδηρο να συνδυάζεται με μια πηγή βιταμίνης C, όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι, η οποία ενισχύει
την απορρόφησή του.
Παρά τον αποκλεισμό των περισσότερων ζωικών τροφίμων κατά την νηστεία, υπάρχουν φυτικές τροφές και θαλασσινά που περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου, συμβάλλοντας στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού.
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο που επιτρέπονται στη νηστείας:
- Ταχίνι και σουσάμι
- Κολοκυθόσποροι
- Φακές
- Ρεβίθια
- Σπανάκι (μαγειρεμένο)
- Μαύρη σοκολάτα
- Μύδια
- Στρείδια
- Γαρίδες
- Αποξηραμένα βερίκοκα
- Σύκα αποξηράμενα
- Σταφίδες
- Κινόα
- Βρόμη
Η σωστή επιλογή και ο συνδυασμός αυτών των τροφών μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της νηστείας, προσφέροντας ενέργεια και αποτρέποντας την αναιμία.