Καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για την νηστεία | Nutrition Home

Η Σαρακοστή είναι η μεγαλύτερη νηστεία της Ορθόδοξης Χριστιανικής εκκλησίας και έχει διάρκεια 48 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτή της νηστείας δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά. Ωστόσο, τα θαλασσινά όπως τα μαλάκια, επιτρέπονται καθώς δεν έχουν αίμα. Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό μακροθρεπτικό συστατικό της διατροφής μας που συμβάλλει σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού όπως:
- Δόμηση και επιδιόρθωση ιστών: Βοηθούν στην ανάπτυξη μυών, οργάνων και δέρματος.
- Παραγωγή ενζύμων και ορμονών: Συμμετέχουν σε βασικές λειτουργίες όπως η πέψη και η ρύθμιση του μεταβολισμού.
- Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος: Παράγουν αντισώματα που καταπολεμούν λοιμώξεις.
- Παροχή ενέργειας: Αν και δεν είναι η κύρια πηγή ενέργειας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν χρειάζεται.
- Διατήρηση μυικής μάζας: Ιδιαίτερα σημαντική σε περιόδους δίαιτας ή γήρανσης.
- Μεταφορά θρεπτικών συστατικών: Βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου (αιμοσφαιρίνη) και άλλων ουσιών στο σώμα.
Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, συνήθως, αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή. Επομένως, κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να καταναλώνουμε τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν αρκετή πρωτεϊνη προκειμένου να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες.
Καλύτερες πηγές πρωτεΐνης που επιτρέπονται κατά τη νηστεία της Σαρακοστής:
- Γαρίδες
- Σουπιά
- Μύδια
- Χταπόδι
- Κιμάς σόγιας
- Τόφου
- Ρεβίθια
- Φακόρυζο
- Αρακάς
- Αμύγδαλα
- Καρύδια
- Σπόροι chia
- Λιναρόσπορο
- Ηλιόσποροι
- Φυστικοβούτυρο
- Αμυγδαλοβούτυρο
- Ταχίνι
Η ένταξη των παραπάνω τροφίμων και ο σωστός συνδυασμός τους μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της νηστείας, διατηρώντας την ενέργεια και την υγεία σε καλά επίπεδα.