Καφές κάθε μέρα; Τα είδη καφέ, οι θερμίδες τους και ό,τι άλλο χρειάζεται να μάθεις | Nutrition Home
Είσαι από τους τύπους ανθρώπων που δεν λειτουργούν χωρίς τον πρωινό τους καφέ ή από τους υπόλοιπους που δεν έχουν ανάγκη τον καφέ; Σε κάθε περίπτωση, το άρθρο αυτό μπορεί να σου φανεί χρήσιμο!
Είδη καφέ και η περιεκτικότητα τους σε καφεΐνη:
- Espresso/Cappuccino: 80mg/φλιτζάνι 60ml
- Καφές φίλτρου: 90mg/φλιτζάνι 200ml
- Ελληνικός καφές: 40mg/φλιτζάνι 40ml
- Στιγμιαίος καφές: 80mg/ φλιτζάνι 200ml
Υπάρχουν και είδη ροφημάτων καφέ όπως:
- Frappuccino: 70mg/240ml
- Flat white: 60mg/240ml
- Latte: 31.5mg/60ml
- Mocha: 95mg/240ml
Η περιεκτικότητα άλλων ροφημάτων σε καφεΐνη:
- Τσάι: 50mg/φλιτζάνι 220ml
- Ενεργειακά ποτά: 80mg/250ml
- Αναψυκτικά τύπου κόλα: 40mg/355ml
Θερμίδες ροφημάτων καφέ:
- Espresso (διπλή δόση): 5 kcal ο σκέτος, 25 kcal ο μέτριος, 45 kcal ο γλυκός
- Freddo Espresso: 5 kcal ο σκέτος, 45 kcal ο μέτριος, 85 kcal ο γλυκός
- Cappuccino (διπλή δόση): 65kcal ο σκέτος, 85-90kcal ο μέτριος, 110-120kcal ο
γλυκός (ίδιες θερμίδες ισχύουν και για Freddo Cappuccino) - Ελληνικός καφές (μονή δόση): 5 kcal ο σκέτος, 25 kcal ο μέτριος, 45 kcal ο γλυκός
- Στιγμιαίος καφές (περίπου 300ml): 5 kcal ο σκέτος, 25 kcal ο μέτριος, 45 kcal ο
γλυκός. (με την προσθήκη γάλακτος, προσθέστε 20-30 extra θερμίδες) - Καφές φίλτρου (240ml): 2-5 kcal ο σκέτος, 25 kcal ο μέτριος, 45 kcal ο γλυκός (ο
αρωματικός καφές φίλτρου δίνει extra 5-10 θερμίδες για κάθε κούπα καφέ) - Latte (240ml): 120 kcal ο σκέτος, 140 kcal ο μέτριος, 160 kcal ο γλυκός
Σημείωση: για κάθε κουταλιά του γλυκού σαντιγύ είναι extra 60 θερμίδες και για κάθε
κουταλιά του γλυκού σιρόπι extra 25-30 θερμίδες.
Επιτρεπτή ημερήσια κατανάλωση καφέ:
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) το 2015 ανακοίνωσε πως για τους υγιείς ενήλικες και ηλικιωμένους, οι μονές δόσεις καφέ έως την ποσότητα των 200mg, δεν προκαλούν αρνητικές συνέπειες στην υγεία. Επίσης, υποστήριξε πως η κατανάλωση καφεΐνης μέχρι 400mg εντός 24ωρών δεν προκαλεί εξίσου επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία. Τέλος, οι έγκυες και θηλάζουσες είναι ασφαλές να καταναλώνουν μέχρι 200mg καφεΐνη ημερησίως.
Η επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό μας:
- Δημιουργεί μια κατάσταση εγρήγορσης, λόγω της επίδρασης του στο κεντρικό νευρικό σύστημα και της ανταγωνιστικής σχέσης του με την αδενοσίνη, μια χημική ουσία του οργανισμού που δρα ως μεταφορέας στον έλεγχο της εγκεφαλικής δραστηριότητας.
- Η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε: ταχυπαλμία, αϋπνία, συχνοουρία, νευρικότητα και ανησυχία. Ωστόσο, με την τακτική κατανάλωση της τις περισσότερες φορές αναπτύσσεται ανοχή σε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα.
- Αυξάνει την παραγωγή γαστρικού οξέος και ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό.
Καφεΐνη και Υγεία:
Σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία, για δεκαετίες η καφεΐνη είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον των ερευνητών, καθώς εξέταζαν την πιθανή συσχέτιση της με την αρτηριακή πίεση, τις αρρυθμίες και άλλες δυσλειτουργίες της καρδιακής λειτουργίας. Το πιο σύνηθες είναι η κατανάλωση καφεΐνης σε φυσιολογικά επίπεδα να μη συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού
- νοσήματος σε περίπτωση που δεν υπάρχει και κάποια ιατρική κατάσταση που να επηρεάζει. Δεν υπάρχει απόδειξη για σύνδεση ανάμεσα στην καφεΐνη και στις αρρυθμίες, μια κατάσταση όπου ο καρδιακός παλμός χτυπά ακανόνιστα και συχνά πολύ γρήγορα. Η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης όμως συνήθως συνδέεται με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας καρδιαγγειακής νόσου όπως είναι η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά κλπ.
- Σχετικά με την αρτηριακή πίεση, πρόσφατα εργαστηριακά και κλινικά δεδομένα απέτυχαν να επιβεβαιώσουν την συσχέτιση της καφεΐνης με την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Συμπτώματα τέτοιου είδους συνήθως παρουσιάζουν άτομα που δεν καταναλώνουν τακτικά καφεΐνη. Οι ειδικοί, όμως τονίζουν πως τα άτομα με υπέρταση πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τα ημερήσια επίπεδα καφεΐνης που καταναλώνουν.
- Σχετικά με την χοληστερόλη, μελέτες κυρίως από τις Σκανδιναβικές χώρες, έχουν αποδείξει πως ο καφές μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της συνολικής και LDL – χοληστερόλης. Οι έρευνες δείξαν πως ο καφές φίλτρου και ο στιγμιαίος, δεν ανήκουν στα υπόλοιπα είδη που οδηγούν σε αυτή την αύξηση.
- Σχετικά με την εμφάνιση καρκίνου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης αποτελεί παράγοντα για την ανάπτυξη καρκίνου στον οργανισμό.
Βιβλιογραφία:
- EFSA opinion on the safety of caffeine: Article, eufic: food facts for healthy choices, June 2015.
- Coffee, Caffeine and Health: Review Article, Rob M. van Dam, Ph.D., Frank B. Hu, M.D., Ph.D., and Walter C. Willett, M.D., Dr.P, the Authors, The new england journal o f medicine, published in 2020, DOI: 10.1056/NEJMra1816604