Γνωρίζεις Τι Είναι η Ινουλίνη; Ο Αφανής Ήρωας του Γαστρεντερικού Συστήματος

Η ινουλίνη είναι ρίζα από το φυτό Elecampane (Inula helenium). Είναι μία διαλυτή φυτική ίνα, η οποία όμως δεν ζυμώνεται από το ανθρώπινο έντερο. Κατατάσσεται στα πρεβιοτικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για το γαστρεντερικό μας σύστημα.
Χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην βιομηχανία τροφίμων στην παρασκευή επεξεργασμένων τροφίμων ως αντικατάσταση λίπους ή ζάχαρης. Επίσης χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό των χαρακτηριστικών ενός τροφίμου (ως διογκωτικό) και αποδίδει λιγότερες θερμίδες (25-35% της ενέργειας) σε σχέση με τους ζυμώμενους υδατάνθρακες. Δεν είναι τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη καθώς η γλυκύτητα της είναι μόνο στο 10% σε σχέση με αυτήν.
Η ινουλίνη επίσης ανήκει στους Ζυμώμενους Φρούκτο-Όλιγο-Δι-Mονοσακχαρίτες και Πολυόλες (Fermentable Oligo-,Di-, Monosaccharides and Polyols (FODMAP)). Οι συγκεκριμένοι υδατάνθρακες έχουν την ικανότητα να απορροφούν πιο γρήγορα το νερό από τον εντερικό
αυλό και βοηθούν στην δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (Irritable Bowel Syndrome-IBS) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την Ινουλίνη καθώς λόγω της φύσης της θα μπορούσε να αποτελεί τρόφιμο που πυροδοτεί εξάρσεις.
Καλές πηγές ινουλίνης είναι οι αγκινάρες, το πράσο, τα σπαράγγια, το κρεμμύδι, η μπανάνα, το σιτάρι, το σκόρδο και οι ρίζες κιχωρίου (chicory roots).
Τα οφέλη της ινουλίνης:
- Χλωρίδα εντέρου: Η ινουλίνη έχει μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση της χλωρίδας του εντέρου, εμπλουτίζοντας την.
- Δυσκοιλιότητα: Μειώνει το pH του εντέρου, ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα και αυξάνει το μέγεθος των κοπράνων, βελτιώνοντας παράλληλα και την σύσταση τους.
- Αντικαρκινική δράση: Η πρεβιοτική της δράση στο έντερο λειτουργεί και ως προστατευτικός παράγοντας για τον καρκίνο του κόλον γιατί προωθεί την παραγωγή των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου που μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της καρκινοπάθειας.
- Προστατευτική δράση κατά του διαβήτη και της υπερτριγλυκεριδαιμίας: Παράλληλα, λόγω της φύσης της και ότι είναι μη ζυμώσιμος υδατάνθρακας παρεμποδίζει την αύξηση των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου στο αίμα βελτιώνοντας την ευαισθησία
στην ινσουλίνη. Αυτό καθιστά την ινουλίνη ένα χρήσιμο εργαλείο για τους διαβητικούς και τα άτομα με υψηλά τριγλυκερίδια. - Καλύτερη απορροφησιμότητα: Μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση Ασβεστίου και Μαγνησίου από το έντερο.
- Καλύτερος κορεσμός & βοηθάει την απώλεια βάρους: λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες δημιουργεί κορεσμό και αίσθημα πληρότητας, ένα χρήσιμο εργαλείο για τα άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία απώλειας βάρους.
Βιβλιογραφία:
1. Shoaib M, Shehzad A, Omar M, Rakha A, Raza H, Sharif HR, Shakeel A, Ansari A, Niazi S. Inulin: Properties, health benefits and food applications. Carbohydr Polym. 2016 Aug 20;147:444-454. doi: 10.1016/j.carbpol.2016.04.020. Epub 2016 Apr 8. PMID: 27178951.
2. Hughes RL, Alvarado DA, Swanson KS, Holscher HD. The Prebiotic Potential of Inulin-Type Fructans: A Systematic Review. Adv Nutr. 2022 Mar;13(2):492-529. doi:10.1093/advances/nmab119. Epub 2023 Feb 10. PMID: 34555168; PMCID: PMC8970830.