Η μάτσα στη διατροφή μας! | Nutrition Home
Η μάτσα αποτελεί ένα τύπο ιαπωνικού πράσινου τσαγιού σε σκόνη. Προέρχεται από την άλεση των φύλλων Camelia sinensis. Κατέχει ολοένα και μεγαλύτερη θέση στην καθημερινότητά μας και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα οφέλη που έχει στην υγεία. Συγκεκριμένα:
- Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Η μάτσα είναι γεμάτη από κατεχίνες, ιδίως την EGCG (εκτεγκαλλοκατεχίνη γαλλική), η οποία έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές οι ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τη φλεγμονή, βοηθώντας στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και κερκετίνη που συμβάλουν στην διατήρηση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Συμβάλει στη συγκέντρωση και μείωση του στρες: Συγκεκριμένα περιέχει καφείνη και L- θεανίνη που συνδυαστικά δρουν ευεργετικά στη συγκέντρωση, επαγρύπνηση και καλύτερη αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, βελτιώνει τη διάθεση και ανακουφίζει από το στρες.
- Καρδιοπροστατευτικά οφέλη: Η κατανάλωση μάτσα σχετίζεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις.
- Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Πώς όμως μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας;
H μάτσα μπορεί να προστεθεί στη διατροφή με πολλούς τρόπους:
- Σαν ρόφημα με μέλι ή χωρίς.
- Σε smoothies: Μπορείς να προσθέσεις μάτσα σε smoothies για να ενισχύσεις τη γεύση και να επωφεληθείς από τα οφέλη της.
- Σε γιαούρτι ή γάλα με βρώμη.
- Ως συστατικό σε διάφορες παρασκευές όπως κέικ, μπισκότα κλπ.
- Ως ντρέσινγκ σε σαλάτες.
- Με γάλα σαν καφέ. Το γνωστό μάτσα latte.
Η μάτσα φαίνεται να έχει πολλά υποσχόμενα οφέλη για την υγεία λόγω των συστατικών που περιέχει. Επιπλέον, έχει ποικίλους τρόπους να ενταχθεί στη διατροφή ενώ η τακτική κατανάλωση μπορεί να συνεισφέρει στη διατήρηση της υγείας.
Βιβλιογραφία:
- Phuah, Y. Q., Chang, S. K., Ng, W. J., Lam, M. Q., & Ee, K. Y. (2023). A review on matcha: Chemical composition, health benefits, with insights on its quality control by applying chemometrics and multi-omics. Food research international (Ottawa, Ont.), 170, 113007. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.113007
- Kochman, J., Jakubczyk, K., Antoniewicz, J., Mruk, H., & Janda, K. (2020). Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules (Basel, Switzerland), 26(1), 85. https://doi.org/10.3390/molecules26010085