ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Βρείτε κάποιες απαντήσεις εδώ και μη διστάσετε να ζητήσετε κάτι!

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος με βάση το ύψος μου ;

Το ιδανικό βάρος εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, πέρα από το ύψος. Εξαρτάται  από  την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, τον σωματότυπο και τέλος το ποσοστό του σωματικού λίπους. Μην ξεχνάτε ότι με τον όρο “αδυνάτισμα” δεν εννοούμε απώλεια σωματικού βάρους αλλά λιπώδους ιστού

.Όταν λέμε αδυνάτισα, δεν πρέπει να μας απασχολεί τι θα δείξει η ζυγαριά, αλλά πόσους πόντους και πόσο λίπος χάσαμε.

Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σε ένα μήνα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εβδομαδιαία απώλεια βάρους πρέπει να κυμαίνεται γύρω στο 1-2 % του σωματικού βάρους (π.χ. σε ένα άτομο 70 Kg αντιστοιχεί απώλεια βάρους 700-1.400 γρ./ εβδομάδα). Επιπλέον, το 70% της  απώλειας βάρους πρέπει να είναι λίπος.

Κάνω δίαιτα και ασκούμε αλλά δε χάνω κιλά. Μήπως φταίει ο μεταβολισμός μου;

Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας «…η αδυναμία κάποιων παχύσαρκων ατόμων να χάσουν βάρος ενώ κάνουν δίαιτα χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης, οφείλεται σε μία υποεκτίμηση της ενεργειακής πρόσληψης και μία υπερεκτίμηση του βαθμού της φυσικής άσκησης και όχι σε διαταραχές της θερμογένεσης», του «κάψιμου» δηλαδή των θερμίδων. Το κλειδί για μια επιτυχημένη δίαιτα αποτελεί η σωστή ποσότητα φαγητού στο πιάτο μας , η σωστή αναλογία όλων των ομάδων τροφίμων και η δική μας πειθαρχία. Μπορεί να μην έχετε χρόνο να ζυγίζετε τις τροφές αλλά εάν θέλετε να διατηρήσετε τα κιλά που θα χάσετε , θα πρέπει να το κάνετε.

Όταν χάνουμε βάρος δεν χάνουμε λίπος;

Είναι πλέον γνωστό ότι τα αρχικά κιλά που χάνουμε δεν είναι μόνο λίπος, αλλά υγρά του σώματος μαζί με το λεγόμενο γλυκογόνο (η αποθηκευμένη άμεση ενέργειά μας) που είναι 1-2 κιλά, συν μυϊκός ιστός που είναι βαρύς και είναι λάθος να τον χάνουμε από άστοχες δίαιτες γιατί αποκτάται δύσκολα και αργά. Συνεπώς όταν χάνουμε τα τρελά κιλά που υπόσχονται οι διάφοροι «γκουρού» εννοείται πως δεν είναι λίπος αλλά ένα σύνολο υγρών, μυϊκής μάζας, γλυκογόνου και ελάχιστου λίπους.

Πόσο γρήγορα θα χάσω κιλά αν ξεκινήσω δίαιτα;

Ο ρυθμός απώλειας βάρους ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και έχει να κάνει με το φύλο, την ηλικία, διάφορες παθολογικές καταστάσεις, την φυσική δραστηριότητα και – προφανώς – το πόσο τηρείτε τη διατροφή σας. Σε γενικές γραμμές πάντως, η ασφαλής απώλεια βάρους ανά μήνα δε ξεπερνά τα 4-5 κιλά.

Μπορώ να αδυνατίσω τοπικά;

Είναι συγκεκριμένο  πρόγραμμα διατροφής που βοηθά στο να επανέλθει ο μεταβολισμός στα επίπεδα αυτά, χωρίς να τα αποθηκεύει δηλαδή χωρίς να παίρνει βάρος. Ακολουθώντας, όμως,  το πρόγραμμα διατροφής,  επειδή είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να πετυχαίνουμε την μέγιστη απώλεια λίπους σε κάθε κιλό που χάνεται, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνετε λίπος από εκεί που το έχετε αποθηκεύσει δηλαδή από την κοιλιά ή τους γλουτούς κλπ.

Υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων που παχαίνουν;

Τα πάντα είναι θέμα μέτρου. Δεν υπάρχουν απαγορευτικοί συνδυασμοί τροφίμων! Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι το κρέας με το ρύζι ή το κοτόπουλο με τα μακαρόνια προκαλούν αύξηση βάρους. Αντίθετα, ένα γεύμα όταν περιλαμβάνει τρόφιμα από διάφορες ομάδες θεωρείται πιο ισορροπημένο αφού παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Η διατήρηση ενός επιθυμητού βάρους επιτυγχάνεται με τη διατήρηση του ισοζυγίου ενέργειας.

Μη διστάσετε να ρωτήσετε κάτι!

    ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER!

    Για να δείτε πρώτοι συνταγές και συμβουλές γυμναστικής

    Skip to content