Δυσμηνόρροια: Τι είναι και πως μπορεί να βοηθήσει η διατροφή; | Nutrition Home
Η δυσμηνόρροια αποτελεί το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που συναντάει μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Αναφέρεται σε πόνους και κράμπες κατά την έμμηνο ρύση και μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την καθημερινότητα εάν είναι σε έντονο βαθμό. Δυστυχώς πολύ συχνά υποθεραπεύεται με σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των γυναικών.
Η δυσμηνόρροια χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
- Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια:
Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν πόνοι και κράμπες, απουσία υποκείμενης πυελικής παθολογίας. Η ποιότητα ζωής των γυναικών αυτών είναι σημαντικά μειωμένη, έχουν κακή διάθεση και έλλειψη ύπνου. Πως προκαλείται;
Μετά την ωορρηξία μιας γυναίκας, εφόσον δεν έχει γίνει γονιμοποίηση, η προγεστερόνη μειώνεται και απελευθερώνονται προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες, συστέλλουν τη ροή του αίματος στη μήτρα και τη στερούν από οξυγόνο. Σαν αποτέλεσμα, δημιουργούνται πόνοι και κράμπες στη γυναίκα.
Ο πόνος αρχίζει 24-48 ώρες πριν την έναρξη της περιόδου και υποχωρεί εντός 12-72 ωρών. Επιπλέον συμπτώματα μπορεί να είναι η ναυτία, ο εμετός, διάρροια, κόπωση, πονοκέφαλος.
- Δευτεροπαθής δυσμηνόρροια:
Προκαλείται από πυελικές παθήσεις όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα, αδενομύωση, συμφύσεις, στένωση τραχήλου της μήτρας. Ο πόνος σε αυτή την περίπτωση ξεκινά νωρίτερα της περιόδου και μπορεί να διαρκέσει και μετά το πέρας της.
Παράγοντες κινδύνου:
- Ηλικία
- ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος)/Βάρος
- Κληρονομικότητα
- Στρες
- Κάπνισμα
Τι μπορώ να κάνω μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής;
- Υγιές βάρος: Μείωση και διατήρηση υγιούς βάρους, μιας και το παραπάνω ή λιγότερο βάρος, αποτελεί παράγοντα κινδύνου, αλλά μπορεί να επιδράσει αρνητικά και στην εκδήλωση έντονων συμπτωμάτων.
- Χαμηλά λιπαρά: Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και junk food, φαίνεται πως δρα αρνητικά στα συμπτώματα του πόνου και της ναυτίας.
- Ω-3 λιπαρά: οι έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες που καταναλώνουν ω-3 μέσω της διατροφής τους, έχουν λιγότερους πόνους στην περίοδο.
- Μείωση καπνίσματος, ζάχαρης και αλατιού.
- Βιταμίνη D: η βιταμίνη D μειώνει τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας και προτείνεται ως συμπλήρωμα.
- Διατήρηση όλων των γευμάτων στην καθημερινότητα: Έρευνα έδειξε πως η παράλειψη γευμάτων και μάλιστα του πρωινού, έχουν εντονότερα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της περιόδου.
- Άσκηση: Οι έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα.
- Ζεστές κομπρέσες χαμηλά στην κοιλιά. Η ζέστη μπορεί να φανεί το ίδιο αποτελεσματική με χάπι για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Βιβλιογραφία:
- In Barnard, N. D. (Ed.) (2023)., Nutrition Guide for Clinicians(3rd ed.). Physicians Committee for Responsible Medicine. https://nutritionguide.pcrm.org/nutritionguide/view/Nutrition_Guide_for_Clinicians/1342077/all/Dysmenorrhea
- McKenna, K. A., & Fogleman, C. D. (2021). American family physician, 104(2), 164–170.
- Bajalan, Z., Alimoradi, Z., & Moafi, F. (2019). Nutrition as a Potential Factor of Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review of Observational Studies. Gynecologic and obstetric investigation, 84(3), 209–224. https://doi.org/10.1159/000495408
- Matsas, A., Sachinidis, A., Lamprinou, M., Stamoula, E., & Christopoulos, P. (2023). Vitamin Effects in Primary Dysmenorrhea. Life (Basel, Switzerland), 13(6), 1308. https://doi.org/10.3390/life13061308