Τυροσίνη Και Ημικρανίες: Ποια Η Σχέση Τους; | Nutrition Home

Η ημικρανία είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με συμπτώματα όπως έντονος, συχνά μονόπλευρος πονοκέφαλος, ναυτία και φωτοευαισθησία. Παρότι τα ακριβή αίτιά της δεν είναι πλήρως κατανοητά, η νευροχημική ανισορροπία σε νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, η νοραδρεναλίνη και η σεροτονίνη φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο. Ποιος είναι ο
ρόλος της τυροσίνης μέσα σε όλα αυτά;
Αρχικά, πάμε να γνωρίσουμε την τυροσίνη:
Η L-τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που απαντάται σε πολλές τροφές μεταξύ άλλων: κοτόπουλο, αυγά, ψάρια. Συμμετέχει στη σύνθεση σημαντικών νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου:
- Ντοπαμίνη – ρυθμίζει τη διάθεση, τα κίνητρα και τον έλεγχο του πόνου
- Νοραδρεναλίνη – συμμετέχει στην αντίδραση στο στρες
- Αδρεναλίνη – αυξάνει την εγρήγορση και την ενεργειακή απόκριση
Επίσης, συμβάλλει στη σύνθεση της θυροξίνης (Τ4), ορμόνης του θυρεοειδούς, η οποία επηρεάζει τον μεταβολισμό και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Ποια η σχέση τυροσίνης και ημικρανίας;
Σε αυτό το σημείο έχει καίριο ρόλο να αναφερθεί η τυραμίνη, που αποτελεί μεταβολικό προϊόν της τυροσίνης είναι και αυτή που θα φέρει στο προσκήνιο την ημικρανία. Πώς;
- Ένας αλλοιωμένος μεταβολισμός τυροσίνης, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας τυραμίνης στο πλάσμα, η οποία επιδράσει με τη σειρά της αρνητικά τον πόνο.
- Η υπερβολική πρόσληψη τυροσίνης-τυραμίνης από τα τρόφιμα μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανίες σε άτομα που είναι πιο ευαίσθητα.
Τι κάνουμε;
- Περιορισμός τροφίμων πλούσια σε τυραμίνη και τυροσίνη: Παλαιωμένα τυριά (π.χ. παρμεζάνα, ροκφόρ, καμαμπέρ), κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο κρέας, σόγια, καπνιστό ψάρι, αβοκάντο πολύ ώριμο, μπανάνες πολύ ώριμες.
- Προτιμάμε: Φρέσκα λευκά τυριά (ανθότυρο, cottage), φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, κινόα.
- Σωστή ενυδάτωση.
- Καταγραφή συμπτωμάτων και τροφίμων για εξατομίκευση διαιτολογίου.
Η τυροσίνη είναι ένα σημαντικό αμινοξύ για τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στη ρύθμιση του πόνου και της διάθεσης. Ωστόσο, σε άτομα με προδιάθεση για ημικρανίες, η αυξημένη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε τυραμίνη μπορεί να λειτουργήσει ως εκλυτικός παράγοντας κρίσεων. Η εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση και η παρακολούθηση μέσω ημερολογίου παραμένουν τα πιο ασφαλή και αποτελεσματικά εργαλεία στη διαχείριση των ημικρανιών.
Βιβλιογραφία:
- D’Andrea, G., D’Amico, D., Bussone, G., Bolner, A., Aguggia, M., Saracco, M. G., Galloni, E., De Riva, V., Colavito, D., Leon, A., Rosteghin, V., & Perini, F. (2013). The role of tyrosine metabolism in the pathogenesis of chronic migraine. Cephalalgia : an international journal of headache, 33(11), 932–937. https://doi.org/10.1177/0333102413480755
- D’Andrea, G., Cevoli, S., Colavito, D., & Leon, A. (2015). Biochemistry of primary headaches: role of tyrosine and tryptophan
metabolism. Neurological sciences : official journal of the Italian Neurological Society and of the Italian Society of Clinical Neurophysiology, 36 Suppl 1, 17–22. https://doi.org/10.1007/s10072-015-2131-3 - Bahrampour, N., Mirzababaei, A., Yarizadeh, H., Barekzai, A. M., Khorsha, F., Clark, C. C. T., & Mirzaei, K. (2023). The relationship between dietary nutrients patterns and intensity and duration of migraine headaches. British Journal of Nutrition, 129(6), 947–954. doi:10.1017/S0007114522000046