Mounjaro: Τι είναι και που χρησιμοποιείται; | Nutrition Home
Το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και περισσότερο λόγος για σκευάσματα που συμβάλουν στην απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα το Mounjaro αποτελεί ένα από αυτά που έρχεται στο προσκήνιο και αξίζει να ασχοληθούμε.
Τι είναι;
Το Mounjaro αποτελεί την εμπορική ονομασία της tirzepatide- Τιρζεπατίδης, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Ανήκει στην κατηγορία των διπλών αγωνιστών GLP-1 και GIP (Glucagon-like peptide-1 and Gastric inhibitory peptide), που σημαίνει ότι δρα μέσω της ενεργοποίησης δύο σημαντικών υποδοχέων στον οργανισμό για την ρύθμιση της γλυκόζης και του σωματικού βάρους.
Που χρησιμοποιείται;
Οι δύο αυτοί αγωνιστές, μέσα στο ανθρώπινο σώμα, μειώνουν την όρεξη ενώ αυξάνουν την απώλεια βάρους, τη λιπόλυση και την καρδιοπροστασία. Χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και οι μελέτες δείχνουν ευνοικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Το Mounjaro συνδυάζει τα αποτελέσματα δύο ορμονών, του GLP-1 (που αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης, μειώνει την παραγωγή γλυκόζης από το ήπαρ και καθυστερεί την εκκένωση του στομάχου) και του GIP (που βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη). Με αυτόν τον τρόπο, το φάρμακο παρέχει καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και ενδέχεται να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους.
Αποτελεί ένεση που γίνεται υποδόρια και η δόση εξατομικεύεται.
Έχει παρενέργειες;
Μεταξύ των πιο κοινών ανεπιθύμητων παρενεργειών είναι η ναυτία, ζαλάδα, εμετός αλλά και σπανιότερα πιο σοβαρές παρενέργειες όπως προβλήματα στα νεφρά, την καρδιά, τον θυροειδή.
Είναι σημαντικό να τονιστεί πως όλα τα αποτελέσματα είναι υπό συνεχή έρευνα και χρειάζεται προσοχή στην όποια απόφαση έναρξης μιας θεραπείας με αυτό.
Σημαντικό!!!
Οποιαδήποτε θεραπεία με φάρμακό πρέπει να αποτελεί τελευταία λύση και σίγουρα να γίνεται υπό την εποπτεία γιατρού και φυσικά διαιτολόγου. Ο κίνδυνος επαναπρόσληψης βάρους μετά το πέρας της θεραπείας είναι μεγάλος χωρίς τη βοήθεια διαιτολόγου, καθώς ο ασθενής δεν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα για τις αλλαγές που χρειάζεται στην καθημερινή διατροφή του, αλλά ακόμα και η θεραπεία με φάρμακα από μόνη της, χωρίς τις απαραίτητες αλλαγές στην διατροφή και άσκηση δεν θα είναι τόσο αποδοτική.
Βιβλιογραφία:
- Chavda, V. P., Ajabiya, J., Teli, D., Bojarska, J., & Apostolopoulos, V. (2022). Tirzepatide, a New Era of Dual-Targeted Treatment for Diabetes and Obesity: A Mini-Review. Molecules (Basel, Switzerland), 27(13), 4315. https://doi.org/10.3390/molecules27134315
- Sinha, R., Papamargaritis, D., Sargeant, J. A., & Davies, M. J. (2023). Efficacy and Safety of Tirzepatide in Type 2 Diabetes and Obesity Management. Journal of obesity & metabolic syndrome, 32(1), 25–45. https://doi.org/10.7570/jomes22067