Ο χειμώνας θέλει τσάι! | Nutrition Home
Ο χειμώνας αποτελεί μια εποχή που αρκετοί επιλέγουν το τσάι ως ζεστό και ανακουφιστικό ρόφημα. Είναι πράγματι μια καλή επιλογή για τις κρύες μέρες αλλά και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία. Υπάρχουν αρκετοί τύποι τσαγιού το χειμώνα. Μερικοί από τους πιο δημοφιλής και τα οφέλη τους αναφέρονται παρακάτω:
- Χαμομήλι
Το χαμομήλι έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αναλγητικές δράσεις. Περιέχει φλαβονοειδή που συνεισφέρουν σε όλα τα παραπάνω, ενώ παράλληλα δρα ηρεμιστικά στον οργανισμό και βοηθάει στην αντιμετώπιση κοιλιακών πόνων και της δυσπεψίας.
- Τσάι τζίντζερ
Περιέχει φαινολικά οξέα που παρέχουν αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Παράλληλα αποτελεί όπλο κατά των γαστρεντερικών διαταραχών και έρευνες συγκλίνουν πως συμβάλει θετικά στην έκβαση του διαβήτη.
- Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά αντιοξειδωτικών. Γι’ αυτό το λόγο έχει ευεργετικές επιδράσεις σε πολλά επίπεδα όπως στην καρδιά, στο νευρικό σύστημα αλλά και το ανοσοποιητικό. Μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
- Μαύρο τσάι
Το μαύρο τσάι περιέχει ικανή ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να αντικαταστήσει τον καφέ και να συμβάλει στην εγρήγορση μέσα στη μέρα. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή που το καθιστά σύμμαχο σε παθήσεις της καρδιάς και στον καρκίνο. Παράλληλα πολλές μελέτες δείχνουν πως συνεισφέρει στην διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης.
- Τσάι του βουνού
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και προσφέρει προστασία από λοιμώξεις αλλά και σύμμαχο στην αντιμετώπισή τους, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση του πόνου στο λαιμό. Καταπραΰνει από κρυολόγημα και βήχα.
- Ιβίσκος
Έχει αρκετά οφέλη με τις μελέτες να δείχνουν πως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση βάρους και λίπους αλλά και σαν σύμμαχος σε νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τα χειμερινά τσάγια προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ανακούφιση από συμπτώματα κρυολογημάτων, καταπραϋντική δράση και αντιφλεγμονώδης προστασία. Ανάλογα με τις ανάγκες σας (π.χ., ενέργεια, ηρεμία, ανοσοποιητική ενίσχυση), μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο τσάι για τον χειμώνα.
Ναι αλλά…;
Χρειάζεται προσοχή, καθώς η προσθήκη γλυκαντικών όπως ζάχαρη, στέβια και μέλι, αλλά και η προσθήκη γάλακτος αυξάνει τη θερμιδική αξία. Επιπλέον, πολλά περιέχουν καφεΐνη που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εγρήγορση οπότε καλό είναι να μην καταναλώνονται τις βραδινές ώρες. Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου. Γι’ αυτό συνιστάται, μάλιστα, η αποφυγή κατανάλωσης τσαγιού μαζί με συμπληρώματα σιδήρου αλλά και η παράλληλη κατανάλωση με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο.
Βιβλιογραφία:
- (2021). In Drugs and Lactation Database (LactMed®). National Institute of Child Health and Human Development.
- Parham, S., Kharazi, A. Z., Bakhsheshi-Rad, H. R., Nur, H., Ismail, A. F., Sharif, S., RamaKrishna, S., & Berto, F. (2020). Antioxidant, Antimicrobial and Antiviral Properties of Herbal Materials. Antioxidants (Basel, Switzerland), 9(12), 1309. https://doi.org/10.3390/antiox9121309
- Brimson, J. M., Prasanth, M. I., Malar, D. S., Sharika, R., Sivamaruthi, B. S., Kesika, P., Chaiyasut, C., Tencomnao, T., & Prasansuklab, A. (2021). Role of Herbal Teas in Regulating Cellular Homeostasis and Autophagy and Their Implications in Regulating Overall Health. Nutrients, 13(7), 2162. https://doi.org/10.3390/nu13072162