Μπορώ να φάω μπρόκολο αν έχω θυρεοειδή; | Nutrition Home
Ο θυρεοειδής είναι ένας βασικός αδένας στο σώμα μας που ρυθμίζει τις μεταβολικές διεργασίες του σώματος μας από την βρεφική ηλικία μέχρι το τέλος της ζωής μας. Η απορρύθμιση του προκαλεί διαταραχές στον μεταβολισμό, δυσκολία ρύθμισης του σωματικού βάρους και είναι απαραίτητη η ρύθμιση του με συμπληρωματική δόση θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4.
Τις περισσότερες φορές η έλλειψη του Ιωδίου σε χώρες τόσο αναπτυσσόμενες όσο και αναπτυγμένες οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό. Για αυτόν τον λόγο, πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε εμπλουτισμό τροφίμων με Ιώδιο για να προληφθεί αυτή η διατροφική έλλειψη. Παρόλη την κίνηση αυτή των κρατών, ο επιπολασμός του υποθυρεοειδισμού συνέχιζε να αυξάνεται, οπότε οι ερευνητές μελετήσανε και την επίδραση της διατροφής στην υγεία του θυρεοειδούς.
Ποια τρόφιμα και πως μπορούν να επηρεάσουν τον θυρεοειδή;
Τα κραμβοειδή λαχανικά: Στην οικογένεια κραμβοειδών λαχανικών (οικογένεια Brassicaceae) ανήκουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το λάχανο Kale, τα γογγύλια, τα οποία είναι πλούσια στην γλυκοζινολική ινδόλη. Η ουσία αυτή μετά από μεταβολικά μονοπάτια μετατρέπεται σε βρογχογόνες ενώσεις και καταλήγουν να δυσκολεύουν την πρόσληψη του ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα. Ουσιαστικά, εμποδίζεται η σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών με ανταγωνιστική δράση.
Πόσο θα έπρεπε να φάω για να επηρεαστεί ο αδένας;
Οι μελέτες που ποσοτικοποιούν την πρόσληψη των κραμβοειδών λαχανικών είναι λίγες και αδύναμες. Η λειτουργία του θυρεοειδούς άρχισε να επηρεάζεται με μεγάλες ποσότητες χυμού kale ή ωμού λάχανου bok choy. Οπότε η φυσιολογική και σποραδικά μοιρασμένη κατανάλωση των λαχανικών μέσα στην εβδομάδα δεν επηρεάζει τις θυρεοειδικές ορμόνες.
Η θέρμανση των λαχανικών αυτών (όπως κάνουμε με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών) απενεργοποιεί σε μεγάλο βαθμό τους βλαβερούς μεταβολίτες.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως αν το άτομο με διαταραγμένο θυρεοειδή λαμβάνει θυρεοειδικές ορμόνες (Τ3 & Τ4), είναι σε καλά επίπεδα το Ιώδιο και εμπλουτίζει την διατροφή του με Σελήνιο που ρυθμίζει καλά τον θυρεοειδή αδένα, η κατανάλωση των κραμβοειδών λαχανικών δεν θα πρέπει να τον ανησυχεί. Η αύξηση των καρκινωμάτων του θυρεοειδούς εμφανίστηκε σε άτομα με υψηλή κατανάλωση αυτών των λαχανικών που βρίσκονταν σε περιοχές με χαμηλό Ιώδιο. Δεδομένου ότι τα περισσότερα προϊόντα μας εμπλουτίζονται και προσέχουμε την υγεία του θυρεοειδή με αιματολογικές εξετάσεις και υπερήχους, είμαστε ασφαλείς. Ας μην ξεχνάμε πως τα συγκεκριμένα λαχανικά, μεταξύ άλλων έχουν και ισχυρή αντικαρκινική δράση οπότε θα ήταν καλό να μην αποκλείονται από την διατροφή μας.
Βιβλιογραφία:
- Babiker A, Alawi A, Al Atawi M, Al Alwan I. The role of micronutrients in thyroid dysfunction. Sudan J Paediatr. 2020;20(1):13-19. doi: 10.24911/SJP.106-1587138942. PMID: 32528196; PMCID: PMC7282437.
- Larsen D, Singh S, Brito M. Thyroid, Diet, and Alternative Approaches. J Clin Endocrinol Metab. 2022 Nov 23;107(11):2973-2981. doi: 10.1210/clinem/dgac473. PMID: 35952387.
- Cho, Y. A., & Kim, J. (2015). Dietary Factors Affecting Thyroid Cancer Risk: A Meta-Analysis. Nutrition and Cancer, 67(5), 811–817.doi:10.1080/01635581.2015.104