Λόγοι που δεν χάνω γρήγορα κιλά, εκτός από ιατρικούς λόγους | Nutrition Home
Συχνά αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο η απώλεια βάρους γίνεται με πιο αργό ρυθμό από όσο θα θέλαμε. Σίγουρα το βάρος προτείνεται να μειώνεται σταθερά και να κινείται μεταξύ του 0,5-1 κιλού την εβδομάδα. Ωστόσο, εάν η ζυγαριά κολλάει στο μισό κιλό, στα 300 γραμμάρια κλπ, μπορεί να ευθύνεται κάτι από τα παρακάτω, που ίσως δεν σου είχαν περάσει από το μυαλό.
- Ο κανόνας των μικρών συχνών γευμάτων δεν τηρείται, αλλά αντίθετα γίνονται 2-3 γεύματα, μεγάλα σε έκταση. Τα μικρά συχνά γεύματα διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά, χωρίς απότομα σκαμπανεβάσματα και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους.
- Τσιμπολόγημα: Συνδέεται αρκετά με το παραπάνω. Το συχνό τσιμπολόγημα και η αίσθηση του ότι κάποιες φορές δεν είναι κακό να τρώς και το κάτι έξτρα δε βοηθάει στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς μαζεύονται παραπάνω θερμίδες σε κάθε μέρα. Έτσι, ακόμα και σε πρόγραμμα διατροφής εάν βρίσκεσαι θα έχεις πλεόνασμα και η απώλεια βάρους θα είναι μικρότερη.
- Περισπασμοί: Όταν καταναλώνεις κάτι με βιασύνη πχ στην εργασία ή μπροστά στην τηλεόραση συχνά τρως γρηγορότερα και υπερεκτιμάς την ποσότητα που χρειάζεσαι για να χορτάσεις. Προσπάθησε να τρως χωρίς τηλεόραση και κινητό και να εξασφαλίζεις έναν φυσιολογικό χρονικό περιθώριο για διάλλειμα στην εργασία.
- Το λάδι! Ενώ το πρόγραμμα είναι υποθερμιδικό και προσαρμοσμένο στα μέτρα σου, μπορεί να αναγράφεται και η προτεινόμενη ποσότητα ελαιόλαδου, ωστόσο η μη τήρηση θα έχει ως αποτέλεσμα να προστίθενται έξτρα θερμίδες στο πρόγραμμα και έτσι ο ρυθμός μείωσης βάρους να είναι μικρότερος. Μπορείς να μετράς την ποσότητα με κουταλάκια του γλυκού ή της σούπας για καλύτερο αποτέλεσμα.
- Υπερεκτίμηση φυσικής δραστηριότητας: Κάποιες φορές μπορεί να υπερεκτιμηθεί η φυσική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα και να πιστεύουμε λανθασμένα πως καίμε αρκετές θερμίδες ώστε να καταναλώσουμε και κάτι έξτρα.
- Άγχος: Η κακή ψυχολογική κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα στο φαγητό, οπότε ακόμα και η απώλεια βάρους να μένει στάσιμη ή να προχωρά με αργούς ρυθμούς.
- Ύπνος: Είναι πολύ σημαντικό να έχεις έναν σταθερό και επαρκή, χρονικά ύπνο. Μελέτες έχουν ενοχοποιήσει τις ελάχιστες ώρες ύπνου αλλά και τον κακό ποιοτικά ύπνο (π.χ. διακεκομμένος) με αύξηση βάρους αλλά και την δυσκολία στην προσπάθεια απώλειας. Οι 8-9 ώρες αποτελούν το ιδανικό ώστε να βοηθηθεί ο οργανισμός στην απώλεια βάρους.
Βιβλιογραφία:
- Kheniser, K., Saxon, D. R., & Kashyap, S. R. (2021). Long-Term Weight Loss Strategies for Obesity. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 106(7), 1854–1866. https://doi.org/10.1210/clinem/dgab091
- Geiker, N. R. W., Astrup, A., Hjorth, M. F., Sjödin, A., Pijls, L., & Markus, C. R. (2018). Does stress influence sleep patterns, food intake, weight gain, abdominal obesity and weight loss interventions and vice versa?. Obesity reviews, 19(1), 81-97.
- Thomson, C. A., Morrow, K. L., Flatt, S. W., Wertheim, B. C., Perfect, M. M., Ravia, J. J., … & Rock, C. L. (2012). Relationship between sleep quality and quantity and weight loss in women participating in a weight‐loss intervention trial. Obesity, 20(7), 1419-1425.
- Back to basics for healthy weight loss (2021): https://www.eatright.org/health/wellness/weight-and-body-positivity/back-to-basics-for-healthy-weight-loss