Κετογονική Διατροφή | nutritionhome
Η κετογονική διατροφή αναπτύχθηκε το 1921 και την σημερινή εποχή απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο καθώς φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα για την άμεση απώλεια βάρους καθώς και άλλους ισχυρισμούς υγείας. Ποια είναι όμως η αλήθεια; και για ποιους αναπτύχθηκε αυτή η διατροφή; Μήπως υπάρχουν και σημαντικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν;
Για ποιους δημιουργήθηκε η κετογονική διατροφή;
- Για τα άτομα με επιληψία. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες έδειξαν άμεσα θετικά αποτελέσματα με κατακόρυφη μείωση στις κρίσεις επιληψίας και ανάπτυξη στα παιδιά.
- Για τους βρεφικούς σπασμούς με μείωση 50% στα 2/3 των παιδιών σε 6 μήνες και 77% μετά από 1 ή 2 χρόνια.
- Για το σύνδρομο Dravet που επηρεάζει τα παιδιά με βασικό σύμπτωμα τους συχνούς σπασμούς με διάρκεια. Εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα με 77% μείωση στα συμπτώματα.
- Άλλα σύνδρομα και καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από κρίσεις επιληψίας: μυοκλονική-άστατη επιληψία, σύνδρομο Lennox- Gastaut, εμπύρετη λοίμωξη – σύνδρομο σχετικό με την επιληψία.
- Σε περιπτώσεις καρκίνου.
- Σε περιπτώσεις χρόνιου πονοκεφάλου και ημικρανίας.
- Για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
- Για άτομα με τραύματα στον εγκέφαλο και στο κεφάλι.
- Για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν προκύψει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την αναστολή της εξέλιξης της ασθένειας.
Η κλασσική κετογονική διατροφή:
Η πρώτη εκδοχή της κετογονικής διατροφής ήταν πολύ αυστηρή και δύσκολη να ακολουθηθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως μπορεί το 90% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχεται από λίπος και το υπόλοιπο 10% από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μαζί. Οι θερμίδες που καταναλώνονται καλύπτουν το 80-90% των θερμίδων που απαιτούνται και μείωση των υγρών κατά 10% σε σχέση με τις ανάγκες του ατόμου.
Η θεωρία της κετογονικής διατροφής:
Η θεωρία στην οποία στηρίζεται η διατροφή αυτή είναι η παραγωγή κετονών. Όταν ο οργανισμός δεν έχει διαθέσιμη γλυκόζη (που τροφοδοτείται μέσω της κατανάλωσης υδατανθράκων), τότε την παράγει μόνος του μέσω διάσπασης των λιπαρών οξέων, διαδικασία που ονομάζεται κέτωση. Η διαδικασία αυτή συμβαίνει σε συνθήκες ασιτίας και είναι σαν περίπτωση “κινδύνου” για τον οργανισμό, καθώς πασχίζει να εξασφαλίσει γλυκόζη για τις βασικές λειτουργίες από όπου μπορεί να την αντλήσει.
Οι κατηγορίες της κετογονικής διατροφής:
Βέβαια οι ερευνητές τροποποίησαν την κλασσική εκδοχή της κετογονικής διατροφής ώστε να γίνει πιο προσβάσιμη και εφικτή όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους κοινούς ανθρώπους που ήθελαν να επωφεληθούν από αυτόν τον τύπο δίαιτας. Έτσι αναπτύχθηκαν δίαιτες πολύ παρόμοιες με την κλασσική όπως: MCT diet (δίαιτα με πηγή λίπους τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλύσου, υψηλότερο ποσοστό υδατανθράκων και πρωτεϊνών), η γνωστή σε όλους δίαιτα Atkins (Modified Atkins Diet – MAD) με 65% των ημερήσιων θερμίδων από λίπος και η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (LGIT) στην οποία επιλέγονται τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και ενθαρρύνεται η υψηλή κατανάλωση λίπους.
Κίνδυνοι κατά την υιοθέτηση της κετογονικής διατροφής:
- Ναυτία και εμετός
- Υπογλυκαιμία
- Υπερβολική κέτωση και οξύτητα
- Εξάντληση, αδυναμία, λήθαργος
- Δυσκοιλιότητα
- Πέτρες στα νεφρά
- Καρδιομυοπάθεια
- Ανεπάρκεια Σεληνίου, βιταμίνης D, Ασβεστίου
- Καθυστερημένη ανάπτυξη
- Απώλεια βάρους και ανορεξία
- Προοδευτική μείωση οστικής πυκνότητας
- Υψηλή χοληστερόλη στο αίμα
- Χαμηλά επίπεδα στην αλβουμίνη και στην καρνιτίνη
- Παγκρεατίτιδα
Συμπερασματικά:
Η κετογονική διατροφή δημιουργήθηκε κατεξοχήν για τα άτομα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους σπασμούς και κρίσεις επιληψίας. Η διατροφή αυτή τους βοήθησε να μειώσουν τις επιληψίες αλλά και πρόσφατες μελέτες έδειξαν τα θετικά αποτελέσματα της σε άλλες ποικίλες παθήσεις/ καταστάσεις. Λόγω της σύστασης της υπέρ του λίπους, υπάρχουν συχνά και πολλά αρνητικά κατά την υιοθέτηση της. Για αυτόν τον λόγο, συμβουλεύουμε ισχυρά να μην ακολουθείται χωρίς αυστηρή παρακολούθηση από ιατρό και διατροφολόγο.
Βιβλιογραφία:
- Sampaio, L. P. de B. (2016). Ketogenic diet for epilepsy treatment. Arquivos de Neuro-Psiquiatria, 74(10), 842–848.doi:10.1590/0004-282×20160116
- Dhamija, R., Eckert, S., & Wirrell, E. (2013). Ketogenic Diet. The Canadian Journal of Neurological Sciences, 40(02), 158–167.doi:10.1017/s0317167100013676
- Masood W, Annamaraju P, Uppaluri KR. Ketogenic Diet. [Updated 2021 Nov 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/
- Mithu Storoni, Gordon T. Plant, “The Therapeutic Potential of the Ketogenic Diet in Treating Progressive Multiple Sclerosis”, Multiple Sclerosis International, vol. 2015, Article ID 681289, 9 pages, 2015. https://doi.org/10.1155/2015/681289