Πολυκυστικές Ωοθήκες & Διατροφή
Πολλές γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Γνώριζες όμως ότι μέσω της διατροφής μπορείς να μειώσεις τα συμπτώματα και τις επιπλοκές που μπορεί να σου προκαλέσουν;
Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου είναι:
- ο άστατος κύκλος
- η τριχοφυΐα
- η ακμή
- η ανδρικού τύπου παχυσαρκία
- η ευαισθησία σε υδατάνθρακες
- η δυσκολία στην απώλεια βάρους.
Οι ασθενείς με PCOS δεν είναι πάντα εξαιρετικά υπέρβαροι, αλλά το PCOS σχετίζεται στενά με την κοιλιακή παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Οι αποτελεσματικές προσεγγίσεις στη διατροφή και την άσκηση βελτιώνουν:
- τα ενδοκρινικά χαρακτηριστικά
- την αναπαραγωγική λειτουργία και
- το προφίλ καρδιομεταβολικού κινδύνου – ακόμη και χωρίς σημαντική απώλεια βάρους.
Πρόσφατες μελέτες μας επιτρέπουν να κάνουμε συστάσεις σχετικά με την πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών.
- Το λίπος πρέπει να περιορίζεται στο <ή = 30% των συνολικών θερμίδων με χαμηλή αναλογία κορεσμένου λίπους καθώς και οι υδατάνθρακες περιορίζονται στο 40-45%. Η αύξηση της πρωτεΐνης έχει δείξει ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους.
- Η μείωση του βάρους συνιστάται, ιδιαίτερα εάν υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας, ακριβώς επειδή βελτιώνει σημαντικά τις αναπαραγωγικές, αλλά και τις ενδοκρινικές ανωμαλίες. Ακόμα και με μικρή μείωση του βάρους, της τάξης του 5-10% του υπάρχοντος βάρους, έχει σημαντική βελτίωση στα βιοχημικά αποτελέσματα αλλά και στη γονιμότητα.
Πώς μπορεί λοιπόν να ωφελήσει η διατροφή σας και τι πρέπει να προσέχετε:
Αρχικά, μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες θα βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά και στην παραγωγή της ινσουλίνης.
Η διατροφή θα πρέπει να βασιστεί στις αρχές της διατροφής για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.
Ποιες είναι αυτές;
- περιορίζουμε την ολική κατανάλωση υδατανθράκων μέσα στην ημέρα αλλά και στα επιμέρους γεύματα
- προτιμούμε τους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες
- αποφεύγουμε τη ζάχαρη, καθώς και τα προϊόντα στα οποία προστίθεται π.χ χυμοί
Επιπρόσθετα, η ύπαρξη του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών, αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο λόγω της κοιλιακής παχυσαρκίας αλλά και των ενδοκρινικών ανωμαλιών. Γι’ αυτό το λόγο και συνιστάται μια καρδιοπροστατευτική διατροφή:
- περιορίζουμε τα ζωικά λιπαρά αποφεύγοντας το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το λίπος και την πέτσα στα κρεατικά αλλά και τα προϊόντα στα οποία αυτά περιέχονται
- περιορίζουμε την κατανάλωση τηγανητών και μεγάλης ποσότητας φυτικών λιπαρών
- εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με φρούτα και λαχανικά
- αυξάνουμε την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων σε 1-2 φορές την εβδομάδα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι περιορίζουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την ινσουλινοαντίσταση
Μια υγιεινή διατροφή που προτείνεται για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρόφιμα:
- φυσικά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα
- λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα και το σκουμπρί
- σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα
- σκούρα κόκκινα φρούτα, όπως κόκκινα σταφύλια, μούρα και κεράσια
- μπρόκολο και κουνουπίδι
- φασόλια, φακές και άλλα όσπρια
- υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο
- ξηροί καρποί, όπως το κουκουνάρι, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια
- μαύρη σοκολάτα (με μέτρο)
- μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς και η κανέλα
Ένας νέος τρόπος προσέγγισης απαντάται στην αλλαγή συμπεριφοράς (lifestyle modification) στους τομείς της διατροφικής συμπεριφοράς και της άσκησης.
Κατά την εκγύμναση των μυών, απορροφάται ευκολότερα γλυκόζη (σάκχαρο) από το αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα και τον περιορισμό της υπερινσουλιναιμίας.
Ενσωματώστε στην καθημερινότητά σας γύρω στα 45-60 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας
Άσκηση αποτελεί οτιδήποτε αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και σας κάνει να αισθάνεστε πιο ζεστή, όπως η κηπουρική, ο χορός, το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι κτλ.
*Το κλειδί για να διατηρήσετε την κίνηση είναι να σας ευχαριστεί. Είναι σημαντικό να συνδυάζετε την αερόβια κίνηση με την αναερόβια (ασκήσεις αντίστασης)
- ξεκινήστε με λιγότερη ένταση και σταδιακά βάλτε περισσότερη κίνηση στη ζωή σας
- εάν δεν έχετε χρόνο, κάντε περισσότερες φορές την ημέρα κίνηση για λιγότερο χρονικό διάστημα.
Συμπερασματικά, η βελτίωση των συμπτωμάτων και η απώλεια βάρους σε κοπέλες που πάσχουν από το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών βασίζεται σε μια ισορροπημένη και εξατομικευμένη διατροφή, στη φαρμακοθεραπεία εάν αυτή είναι απαραίτητη και στην αύξηση της κίνησης.
Βιβλιογραφία
- Farshchi H, Rane A, Love A, Kennedy RL. Διατροφή και διατροφή στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS): δείκτες για τη διατροφική διαχείριση. J Obstet Gynaecol . 2007; 27 (8): 762-777. doi: 10.1080 / 01443610701667338
- Brennan L, Teede H, Skouteris H, Linardon J, Hill B, Moran L. Lifestyle and Behavioral Management of Polycystic Ovary Syndrome. J Womens Health (Larchmt) . 2017; 26 (8): 836-848. doi: 10.1089 / jwh.2016.5792
- Moran LJ, Brinkworth GD, Norman RJ. Dietary therapy in polycystic ovary syndrome. Semin Reprod Med. 2008;26(1):85‐92. doi:10.1055/s-2007-992928
- Moran L, Norman RJ. Understanding and managing disturbances in insulin metabolism and body weight in women with polycystic ovary syndrome. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2004;18(5):719‐736. doi:10.1016/j.bpobgyn.2004.05.003