7 λάθη που πρέπει να αποφύγεις όταν ξεκινάς διατροφή | Nutrition Home
- Το γεύμα του μελλοθάνατου: ξέρεις εκείνο το βράδυ πριν ξεκινήσεις την επόμενη μέρα την διατροφή. Που θα παραγγείλεις διπλάσια ποσότητα από αυτή που αντέχεις να φας και θα φας και τα σοκολατάκια και λίγα πατατάκια γιατί θα κάνεις καιρό να τα ξαναδείς. Το ίδιο το σκεπτικό αυτό οδηγεί στο να εθιστείς στην ιδέα τους και να τα ανεβάζεις τόσο ψηλά στο μυαλό σου και να είναι τα πρώτα φαγητά που θα ξαναφάς σε μεγάλη ποσότητα όταν σπάσεις την δίαιτα.
- Από Δευτέρα δίαιτα: δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις ακούσει αυτήν την φράση. Το γνωστό ζήτημα που μεταθέτουμε για Δευτέρα πρωί. Όσο όμως το χρονοτριβείς, τόσο πιο πιθανό είναι να φας γεύματα του μελλοθάνατου που περιγράψαμε παραπάνω. Επίσης, οι πραγματικές και οι ριζικές αλλαγές στην ζωή μας σίγουρα δεν γίνονται αποκλειστικά την Δευτέρα. Μπορούν να συμβούν ένα απόγευμα, αρκεί να το έχεις πάρει απόφαση.
- Οπτική μαύρου-άσπρου: Δεν βοηθάει επίσης να πιστεύεις πως με το που ξεκινήσεις διατροφή όλα είναι κομμένα μαχαίρι και πλέον δεν θα ξαναγγίξεις σνακ και γλυκό. Η σκέψη αυτή σε προδιαθέτει να υψώσεις άμυνες και να τρομοκρατείσαι στην ιδέα μόνο της διατροφής γιατί αυτή θα σε κάνει να στερηθείς όσα τόσο καιρό σε συντρόφευαν. Ένας επαγγελματίας διατροφολόγος που θα σε ακούσει και θα αφουγκραστεί πως σιτιζόσουν πριν, θα προσπαθήσει να κάνει την μετάβαση της διατροφής σου σε πιο υγιεινά μονοπάτια ομαλά και «αναίμακτα».
- Να πιστεύεις ότι είναι σπριντ αγώνας: Μία αυστηρή και περιοριστική δίαιτα δεν θα σε φτάσει στον στόχο σου όσο σύντομα πιστεύεις. Χρειάζεται ποικιλία και ισορροπία στην διατροφή με σεβασμό στις ανάγκες σου αλλά και υπομονή από την πλευρά σου. Ο στόχος σου, όποιος και αν είναι αυτός, θα έχει εμπόδια, τρικλοποδιές και κάποιες φορές πισωγυρίσματα. Κάνε επένδυση σε εσένα, δώσε χρόνο σε εσένα και μην πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει sprint μία διαδρομή που είναι μαραθώνιος.
- Να μην βάλεις στα πλάνα σου και στην ζωή σου την άσκηση: Άρρηκτα συνδεδεμένο είναι το να κινήσεις το σώμα σου είτε έχεις στόχο την απώλεια είτε την αύξηση του βάρους σου. Τα οφέλη της κίνησης είναι πολυάριθμα και μόνο πιο κοντά στον στόχο σου θα σε φέρει. Δεν ξεχνάμε πως όσο και να συνεχίζεις την διατροφή χωρίς κίνηση, κάποια στιγμή ο οργανισμός και ο μεταβολισμός σου θα χρειάζεται ένα boost που μόνο από την άσκηση θα πετύχεις. Ενσωμάτωσε την όσο νωρίτερα μπορείς και επέλεξε κάτι που πραγματικά θα απολαμβάνεις.
- Να πιστεύεις πως είναι άλλη μία προσπάθεια στις τόσες που έχεις κάνει: Ένας κουρασμένος οργανισμός από πολυετείς δίαιτες και στερήσεις δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με έναν που δεν έχει κάνει πολλές δίαιτες. Μεγαλύτερο ρίσκο όμως υπάρχει για αποτυχία αν είναι κουρασμένη και η «ψυχή». Αν δεν υπάρχει ενεργό κίνητρο, διάθεση για αλλαγή, προσαρμογή, ρίσκα και υπομονή, τότε η προσπάθεια γίνεται δυσκολότερη και ο στόχος απομακρύνεται περισσότερο.
- Να ανυπομονείς ήδη να φας όσα θα «απαγορεύονται»: Αν πιστεύεις πως όλα αυτά που έτρωγες είναι κομμένα και απλά ονειρεύεσαι πότε θα τα ξαναγευτείς, το μισό παιχνίδι είναι χαμένο. Για να κάνεις αλλαγή στο σωματικό σου βάρος (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) δεν χρειάζεται πειθαρχεία λίγους μήνες. Χρειάζεται να αλλάξεις κάποιες από τις συνήθειες που σε οδηγούν να έχεις αμφιταλαντεύσεις στην ζυγαριά σου. Για αυτό, ένας διατροφολόγος θα σε κατευθύνει πως να ενσωματώσεις τα αγαπημένα σου γεύματα μέσα στην καθημερινότητα, με ποιους συνδυασμούς και πως να τρέφεσαι πριν και μετά από αυτά τα γεύματα.