6 καλοκαιρινές σαλάτες για να δροσίσεις τα μεσημέρια σου! | Nutrition Home
Τώρα που άνοιξε ο καιρός και τα λαχανικά έχουν αρχίσει να αλλάζουν, κάνουμε και εμείς τις αλλαγές μας στις σαλάτες μας. Θέλουμε δροσιστικές και γευστικές σαλάτες να συνοδεύουν τα καλοκαιρινά μας τραπέζια ή να αποτελούν και οι ίδιες το γεύμα.
- Σαλάτα καρπούζι-φέτα
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια καρπούζι σε κύβους
- 90g φέτα χαμηλών λιπαρών σε κύβους
- Σπανάκι ή ρόκα σαν βάση
- Ροδέλες από 1 κρεμμύδι
- 1 μικρό αγγουράκι
- ½ ματσάκι δυόσμος για το γαρνίρισμα
- 2 κ.σ. παπαρουνόσπορος ή σουσάμι για το πασπάλισμα
Για το ντρέσινγκ:
- 1 κ.σ. βαλσάμικο
- 3 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Σύνθεση:
- Βάζουμε την βάση της σαλάτας σε ένα πιάτο όπως την ρόκα ή το σπανάκι.
- Προσθέτουμε το καρπούζι, την φέτα, το κρεμμύδι, το αγγουράκι και από πάνω τον δυόσμο με τον παπαρουνόσπορο.
- Για το ντρέσσινγκ βάζουμε είτε ξεχωριστά το βαλσάμικο και το ελαιόλαδο είτε το ανακατεύουμε μαζί.
- Αν θέλουμε αυτή η σαλάτα να είναι ολοκληρωμένο γεύμα, σύμφωνα με την μέθοδο του πιάτου, προσθέτουμε και 4-6 παξιμαδάκια για υδατάνθρακας.
- Σαλάτα με φράουλες, ανθότυρο και καραμελωμένα φουντούκια
Υλικά:
- 2 κούπες φράουλες κομμένες στα 4
- 90g ανθότυρο
- 20 φουντούκια
- 1 κ.σ. μέλι
- Για βάση σαλάτας: ρόκα
- Δυόσμο και λίγο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
Για το dressing:
- 5-6 φράουλες λιωμένες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βαλσάμικο
- Αλάτι, πιπέρι
Σύνθεση:
- Σε ένα τηγανάκι βάζουμε τα φουντούκια (αν θέλουμε χοντροκομμένα) και τα καβουντίζουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.
- Προσθέτουμε και το μέλι και αφήνουμε να καραμελώσουν για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
- Αφαιρούμε από την φωτιά και τοποθετούμε τα καραμελωμένα φουντούκια σε λαδόκολλα με προσοχή να κρυώσουν καλά.
- Παράλληλα στήνουμε την σαλάτα βάζοντας την βάση με ρόκα. Προσθέτουμε τις φράουλες, το ανθότυρο σε τρίμματα.
- Ετοιμάζουμε το dressing ανακατεύοντας όλα τα υλικά.
- Σπάζουμε σε κομμάτια την πλάκα με τα φουντούκια και ολοκληρώνουμε την σαλάτα προσθέτοντας τα από πάνω όπως και τα μυρωδικά (δυόσμο και μαϊντανο) και το dressing.
- Ωμή σαλάτα με φλοίδες κολοκυθάκια, καρότο, πιπεριές, φέτα και σάλτσα πέστο
Υλικά:
- 2 κολοκυθάκια ωμά πλυμμένα
- 2 καρότα ωμά πλυμμένα
- Πολύχρωμες πιπεριές (κίτρινη, πορτοκαλί, κόκκινη)
- 90g φέτα
Για το dressing:
- 2 κ.σ. πέστο βασιλικού
- 1 κ.σ ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Σύνθεση:
- Με το peeler/αποφλοιωτή κόβουμε λωρίδες κατά μήκος από τα κολοκυθάκια και τα καρότα. Αυτή θα είναι η βάση μας.
- Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τις πιπεριές μας.
- Στήνουμε σε ένα βαθύ πιάτο τα λαχανικά μας, την φέτα σε τρίμματα και ετοιμάζουμε το dressing.
- Σε ένα βαζάκι ή μπλέντερ ανακατεύουμε τα υλικά του dressing. Το περιχύνουμε πάνω στη σαλάτα και ανακινούμε καλά να πάει παντού.
- Για πλήρες γεύμα προσθέτουμε και 4-6 παξιμάδια ή 1 κούπα κρουτόν.
- Σαλάτα με τρίχρωμη κινόα, ροδάκινα ψητά, καρύδια και κατσικίσιο τυρί
Υλικά:
- 1,5 κούπα κινόα τρίχρωμη μαγειρεμένη
- 3 ροδάκινα
- ½ κούπα καρύδια
- 90g κατσικίσιο τυρί
- 1 κούπα ντοματίνια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
Σύνθεση:
- Κόβουμε τα ροδάκινα στην μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σχαροτήγανο ή και στην σχάρα που έχει κάψει καλά, βάζουμε τα ροδάκινα από την εσωτερική τους πλευρά να πάρουν χρώμα για 2-3 λεπτά.
- Συνθέτουμε την σαλάτα βάζοντας την κινόα, τα καρύδια, το τυρί σε φλοίδες ή κύβους, ντοματίνια κομμένα στην μέση και τα ροδάκινα.
- Βάζουμε αλάτι, πιπερι, φρέσκο θυμάρι και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Κρύα μακαρονοσαλάτα με γαρίδες και πιπεριές
Υλικά:
- 1,5 κούπα μακαρόνια κοφτά μαγειρεμένα
- 120 g γαρίδες αποφλοιωμένες και καθαρισμένες
- 2 πιπεριές πολύχρωμες
- 10 ντοματίνια
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
Για το dressing:
- 1 κ.σ. μαγιονέζα light
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, σκόρδο
Για την σύνθεση:
- Περνάμε τις γαρίδες από το τηγάνι για 2-3 λεπτά να ψηθούν. Δεν θέλουν παραπάνω!
- Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, τα ντοματίνια στην μέση και το πράσινο μέρος από το κρεμμύδι.
- Συνθέτουμε την σαλάτα μας με τα κρύα μακαρόνια, τις γαρίδες, τα λαχανικά μας.
- Φτιάχνουμε το dressing ανακατεύοντας όλα τα υλικά καλά και περιχύνουμε πάνω από την σαλάτα.
- Σαλάτα με ρεβίθια σαν χωριάτικη με χαλούμι
Υλικά:
- 1,5 κούπα ρεβίθια μαγειρεμένα
- 2 ντομάτες
- 1 αγγουράκι
- 1 κρεμμύδι μικρό
- 10 ελιές μαύρες
- 90 g χαλούμι
- 4 παξιμάδια χαρουπιού
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, ρίγανη
Σύνθεση:
- Κόβουμε την ντομάτα, το αγγουράκι και το κρεμμύδι όπως στην χωριάτικη.
- Περνάμε το χαλούμι από το τηγάνι να θωρακιστεί απέξω.
- Συνθέτουμε την σαλάτα βάζοντας τα ρεβίθια, τα λαχανικά μας, τις ελιές, τα παξιμάδια, το αλάτι, το χαλούμι , την ρίγανη και το ελαιόλαδο.