29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα της καρδιάς. Τι ρόλο παίζει η διατροφή; | Nutrition Home
Στις 29 Σεπτεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα καρδιάς. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ποια είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα;
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι ένα σύνολο ασθενειών που προσβάλλουν τόσο την καρδιά όσο και τα αιμοφόρα αγγεία και διακρίνονται στα εξής:
- Νόσος των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο και ευθύνεται για τα εγκεφαλικά επεισόδια.
- Στεφανιαία νόσος της καρδιάς ή Ισχαιμική πάθηση της καρδιάς.
- Ρευματική νόσος της καρδιάς είναι ασθένεια των βαλβίδων και των μυών της καρδιάς που ακολουθεί μόλυνση από βακτηρίδιο της οικογένειας του στρεπτόκοκκου.
- Περιφερική αρτηριακή νόσος που επηρεάζει τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τα άκρα.
- Βαθιά φλεβική θρόμβωση είναι πάθηση που οφείλεται στο σχηματισμό θρόμβων στις φλέβες των κάτω άκρων και που στη συνέχεια μπορεί να μεταφερθούν στην καρδιά.
- Άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα όπως είναι εγκεφαλικά ανευρύσματα και αρτηριακή υπέρταση.
Επιδημιολογικά δεδομένα καρδιαγγειακών νοσημάτων
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την βασικότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 17,5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μέχρι το 2030 περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από
καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.
Ο ρόλος της διατροφής και του τρόπου ζωής στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων:
- Κακή διατροφή: Η ποιότητα της διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στα καρδιαγγειακά νοσήματα τόσο σε επίπεδο πρόσληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης. Κακή χαρακτηρίζεται η διατροφή που είναι φτωχή σε φρούτα και λαχανικά και πλούσια σε αλάτι, κορεσμένα και trans λιπαρά, γνωστά και ως «κακά» λιπαρά.
- Παχυσαρκία και σπλαχνικό λίπος: Η αύξηση του σωματικού βάρους και της ποσότητας του σπλαχνικού λίπους- του λίπους δηλαδή γύρω από τα ζωτικά όργανα- αποτελούν παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
- Καθιστική ζωή και κάπνισμα: Σε συνδυασμό, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή νόσο και άλλα προβλήματα της καρδιαγγειακής υγείας.
Μπορεί η διατροφή να συμβάλλει σε μια υγιή καρδιά;
Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την διακοπή του καπνίσματος και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η διατροφή μας είναι σημαντικό να περιέχει:
- Φρούτα όπως βατόμουρα, μήλα: είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες που ευνοούν τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.
- Λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο: είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες που ευνοούν τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.
- Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, σαρδέλα: είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
- Ξηροί καρποί όπως καρύδια, αμύγδαλα: είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Τέλος, επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών αποδεικνύουν ότι η μεσογειακή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλo στη μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας, καθώς προλαμβάνει και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι ο διαβήτης.
Συνοπτικά:
- Στις 29 Σεπτεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα καρδιάς.
- Καρδιαγγειακά νοσήματα: κύρια αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, με 17,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Οι επιστήμονες προβλέπουν 25 εκατομμύρια θανάτους μέχρι το 2030.
- Κακή διατροφή, παχυσαρκία και σπλαχνικό λίπος, καθιστική ζωή και κάπνισμα συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
- Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και λιπαρά ψάρια συμβάλλουν στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
- Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει την καρδιακή θνησιμότητα.
Βιβλιογραφία:
- Miguel A. Martinez-Gonzalez, Alfredo Gea and Miguel Ruiz-Canela, The Mediterranean
Diet and Cardiovascular Health, Critical Review, Circulation Research, March 2019. - Kate J.Bowen, Valerie K.Sullivan, Penny M.Kris-Etherton and Kristina S.Petersen,
Nutrition and Cardiovascular Disease—an Update, article number: 8, Current
Atherosclerosis, 2018.