Τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη| Nutrition Home
Η διατροφή έχει σπουδαίο ρόλο στην υποστήριξη της νοητικής υγείας, καθώς αρκετές τροφές έχουν βρεθεί να δρουν ευεργετικά στη μνήμη, συγκέντρωση αλλά και τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου. με κάποιες τροφές να βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της συνολικής εγκεφαλικής λειτουργίας. Ας δούμε μερικά από τα τρόφιμα εκείνα που έως τώρα έχουν βρεθεί να ενισχύουν τη μνήμη:
- Ψάρια
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι βασικά για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη και συντήρηση των εγκεφαλικών κυττάρων. Ιδιαίτερα τα EPA και DHA, που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα και ο τόνος, θεωρούνται ότι ενισχύουν την μνήμη και τη συγκέντρωση.
- Καφές και τσάι
Ο καφές και η καφεΐνη που περιέχεται στο τσάι έχει αντιοξειδωτικά και ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα μελέτη ανέφερε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να ενισχύσει την επεξεργασία πληροφοριών και τη μνήμη.
- Μούρα
Τα μούρα, όπως τα μύρτιλα και τα σμέουρα, περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών, ειδικότερα φλαβονοειδών, τα οποία βοηθούν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από την οξείδωση και την φλεγμονή. Τα φλαβονοειδή έχουν επίσης τη δυνατότητα να ενισχύουν τη σύνδεση μεταξύ των νευρώνων, βελτιώνοντας έτσι τη μνήμη και τη μάθηση.
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και β-καροτίνη, που ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία. Οι έρευνες κάνουν λόγο για σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα αναφορικά με τη μνήμη, σε άτομα που καταναλώνουν πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
- Ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα καρύδια
Οι ξηροί καρποί, ιδιαίτερα τα καρύδια, είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Ε και Β, καθώς και σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης. Τα καρύδια είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών.
- Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (70% και άνω) περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ενισχύοντας την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.
- Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, που βελτιώνουν τη μνήμη και την εγκεφαλική υγεία γενικότερα. Η κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται επίσης με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοητικών διαταραχών.
Βιβλιογραφία:
- Ikram, M., Park, T. J., Ali, T., & Kim, M. O. (2020). Antioxidant and Neuroprotective Effects of Caffeine against Alzheimer’s and Parkinson’s Disease: Insight into the Role of Nrf-2 and A2AR Signaling. Antioxidants (Basel, Switzerland), 9(9), 902. https://doi.org/10.3390/antiox9090902
- Martín, M. A., Goya, L., & de Pascual-Teresa, S. (2020). Effect of Cocoa and Cocoa Products on Cognitive Performance in Young Adults. Nutrients, 12(12), 3691. https://doi.org/10.3390/nu12123691
- https://www.health.harvard.edu/healthbeat/foods-linked-to-better-brainpower
- Barberger-Gateau, P., et al. (2007). “Dietary patterns and risk of dementia: the Three-City cohort study.
- Chauhan, A., & Chauhan, V. (2020). Beneficial Effects of Walnuts on Cognition and Brain Health. Nutrients, 12(2), 550. https://doi.org/10.3390/nu12020550