Πως θα ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα; | nutrition home
Συνεχώς καλούμαστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να υψώσουμε τις άμυνες μας απέναντι στα μικρόβια και στους παθογόνους ιούς. Πως ακριβώς λειτουργεί και συμβάλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα στην προστασία μας;
Στην πρόκληση ενός μικροβιακού κινδύνου που απειλεί την υγεία μας, το ανοσοποιητικό με τα εξειδικευμένα κύτταρα του “χτίζουν” την άμυνα μας με την παραγωγή αντισωμάτων που στοχεύουν τα παθογόνα και δημιουργώντας φυσικούς και βιοχημικούς φραγμούς.
Στους φυσικούς φραγμούς συγκαταλέγεται το δέρμα, το γαστρεντερικό μας σύστημα, τα τριχοειδή και η βλέννα στις ρινικές κοιλότητες, στα μάτια, στα αυτιά και στα γεννητικά όργανα. Σκοπός αυτών είναι η παρεμπόδιση εισόδου των μικροβίων και της σκόνης στο εσωτερικό του οργανισμού μας.
Οι βιοχημικοί φραγμοί παράγονται κατά την παρουσία των αντιγόνων μέσα στο σώμα μας και απαιτούν την παρουσία ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών. Η υποθρεψία και η έλλειψη σε αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν την απάντηση των κυτοκινών και την μετακίνηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Παρακάτω θα παρουσιαστούν οι ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά και οι πηγές πρόσληψης.
Βιταμίνη Α | Παιδιά: 400-900μg/d, Ενήλικες: 700-900μg/d | Μοσχαρίσιο συκώτι, συκώτι κοτόπουλου, έλαιο συκωτιού από μπακαλιάρο, έλαια ψαριού, κρόκος αυγού, σολομός, πέστροφα, βούτυρο, τυρί cheddar, γάλα, κίτρινη κολοκύθα, σπανάκι, kale, κόκκινη πιπεριά, σχοινόπρασο, λάχανο, γλυκοπατάτα, καρότο, μαϊντανός, τομάτα, μάνγκο. |
Βιταμίνη C | Παιδιά: 25-75mg/d, Ενήλικες: 75-90mg/d | Εσπεριδοειδή, φράουλες, πολύχρωμες πιπεριές, μαύρα βατόμουρα, ακτινίδιο, ανανάς, τομάτες, πατάτες, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, παπάγια, λωτοί, λίτσι, kale, σπανάκι, μαϊντανός, θυμάρι, γκουάβα, πιπεριές τσίλι, μικρές ποσότητες σε ωμό συκώτι, αυγοτάραχο και αυγά |
Βιταμίνη D | Παιδιά: 15μg/d, Ενήλικες: 15-20μg/d. | Σολομός, τόνος, ξιφίας, σαρδέλες, συκώτι μοσχαριού, κρόκος αυγού, έλαιο συκωτιού μπακαλιάρου, εμπλουτισμένα γάλατα και γαλακτοκομικά, δημητριακά, χυμός πορτοκάλι, ορισμένα μανιτάρια |
Βιταμίνη Ε | Παιδιά: 7-15mg/d, Ενήλικες: 15mg/d | Σιτέλαιο, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, ηλιόσπορος, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια και φυστικοβούτυρο, πράσινο μέρος παντζαριών, σπανάκι, κολοκύθα γλυκιά, κόκκινη πιπεριά, σπαράγγια, μάνγκο, ακτινίδια, τομάτα, αβοκάντο |
Βιταμίνη Β6 | Παιδιά: 0,6-1,3 mg/d, Ενήλικες: 1,3-1,7 mg/d | Mοσχαρίσιο συκώτι, τόνος, σολομός, αυγά, εμπλουτισμένα δημητριακά, πουλερικά, ρεβύθια, γάλα και γαλακτοκομικά όπως ρικότα, κάποια φρούτα και λαχανικά: πατάτες, μπανάνα, καρότα, σπανάκι, γλυκοπατάτα,αβοκάντο |
Βιταμίνη Β9 | Παιδιά: 200-400μg/d, Ενήλικες: 300-400μg/d | Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο), φασόλια, φιστίκια και ηλιόσποροι, φρέσκα φρούτα και χυμοί, δημητριακά ολικής, συκώτι, θαλασσινά, αυγά, ενισχυμένα τρόφιμα και συμπληρώματα |
Βιταμίνη Β12 | Παιδιά: 1,2-2,4μg/d, Ενήλικες: 2,4μg/d | Μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, αρνί, ψάρια (τόνος και μπακαλιάρος), γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι), αυγά και διατροφική μαγιά, tempeh και ενισχυμένες τροφές |
Σίδηρος | Παιδιά: 8-15mg/d, Ενήλικες: 8-18mg/d | Όστρακα, σπανάκι, συκώτι και άλλα όργανα, όσπρια, κόκκινο κρέας, κολοκυθόσπορος, κινόα, γαλοπούλα, μπρόκολο, τόφου |
Μαγνήσιο | Παιδιά :130-410 mg/d, Ενήλικες: 310-420 mg/d | Αμύγδαλα, σπανάκι, κάσιους, γάλα σόγιας, μαύρα φασόλια, φυστικοβούτυρο, ψωμί ολικής αλέσεως, αβοκάντο, πατάτα |
Ψευδάργυρος | Παιδιά: 5-8 mg/d, Ενήλικες: 8-11 mg/d | ‘Οστρακα, χοιρινό, μοσχαρίσιο, αρνίσιο κρέας, πουλερικά, ψάρια, όσπρια, κολοκυρόσπορο, κάσιους, γαλακτοκομικά, αυγά, σιτηρά ολικής, μανιτάρια, παντζάρια (πράσινο μέρος), kale, σπαράγγια |
Χαλκός | Παιδιά: 440-890 μg/d, Ενήλικες: 900μg/d | Πατάτες, μπιζέλια, φασολάκια, πράσινα λαχανικά, σιτηρά ολικής, ηλιόσποροι, φυστικοβούτυρο και μαύρη σοκολάτα |
Σελήνιο | Παιδιά: 30-55μg/d, Ενήλικες: 55μg/d | Βραζιλιάνικα φιστίκια, ψάρι, ζαμπόν, εμπλουτισμένα τρόφιμα, μοσχάρι, γαλοπούλα, κοτόπουλο, τυρί cottage, αυγά, καστανό ρύζι, ηλιόσποροι, ψημένα φασόλια, μανιτάρια, oatmeal, σπανάκι, γαλακτοκομικά |
Αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες:
- Υιοθετήστε την Μεσογειακή διατροφή η οποία έχει αποδειχθεί η καλύτερη για την βέλτιστη διατήρηση της ακεραιότητας αλλά και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σε αντίθεση με την δυτικού τύπου δίαιτα που λόγω της αυξημένης ποσότητας λιπαρών και ιδιαιτέρως κορεσμένων και trans, της μεγάλης ποσότητας υδατανθράκων που προέρχονται από λευκά σιτηρά αντενδείκνυται.
- Ενισχύστε την διατροφή σας με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη τρόφιμα (φρέσκα φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά, κακάο, μαύρη σοκολάτα)
- Προσθέστε τα προβιοτικά στην διατροφή σας. Η καλή υγεία και το ανοσοποιητικό σας σύστημα προδίδεται από την υγεία της μικροχλωρίδας σας στο έντερο. Η ανισορροπία των βακτηρίων και των ενζύμων εκεί επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια. Προβιοτικά μπορούμε να βρούμε σε ζυμωμένα τρόφιμα (ψωμί με προζύμι, γιαούρτι, κεφίρ, τουρσί, ελιές), σε γαλακτοκομικά όπως το κατσικίσιο τυρί, πέτσα κατσικίσιου γιαουρτιού και στο μαλακό ωριμασμένο τυρί.
- Διασφαλίστε ότι λαμβάνετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης καθημερινά και επιλέξτε πηγές πρωτεΐνης χαμηλής και μέτριας λιποπεριεκτικότητας. Αυξήστε την φυτική πρωτεΐνη και φροντίστε για τους συνδυασμούς της φυτικής πρωτεΐνης με τα υπόλοιπα μακροθρεπτικά (όσπρια και σιτηρά ή όσπρια χωρίς μεγάλη παράλληλη ποσότητα ασβεστίου και οξαλικών)
- Επιλέξτε ως πηγή λίπους το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τους ανάλατους ξηρούς καρπούς. Το ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδες όπως επίσης οι ξηροί καρποί και σπόροι θα σας προσφέρουν τα μικροθρεπτικά που είναι δύσκολο να λάβουμε χωρίς αυτά (σελήνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο κλπ). Παράλληλα θα σας δώσει και το απαραίτητο ποσό Ω3 λιπαρών οξέων που συμβάλλουν στην καλή υγεία των κυττάρων.
- Ω3 λιπαρά οξέα αλλά και εξαιρετικής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη θα σας προσφέρει και η κατανάλωση ψαριών! Επιλέξτε και άπαχα αλλά και λιπαρά ψάρια όπως πέστροφα, γλώσσα, μπακαλιάρο, τόνο, σολομό, σαρδέλα, γαύρο κλπ
- Αυξήστε την ποσότητα των υγρών που πίνετε. Εστιάστε στο νερό ως βασική πηγή ενυδάτωσης. Εμπλουτίστε την ποικιλία των υγρών με τσάι, φυσικούς χυμούς και ροφήματα χωρίς ζάχαρη.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής σας:
- Περιορίστε το αλκοόλ, τον καπνό ή τις καταχρήσεις. Οι ουσίες αυτές καταστέλλουν την άμυνα του ανοσοποιητικού σας συστήματος και σας κάνουν πιο ευάλωτους στην είσοδο των βακτηρίων και μικροβίων.
- Μειώστε το άγχος όσο γίνεται! Το άγχος δημιουργεί στρες στα κύτταρα και αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σας.
- Ασκηθείτε! Αφιερώστε λίγο χρόνο από την καθημερινότητα σας για τον εαυτό σας και γυμναστείτε. Αν μπορείτε μάλιστα να ασκηθείτε σε εξωτερικό χώρο και στην φύση αυτό θα ενισχύσει την άμυνα σας.
- Βγείτε στον ήλιο! Εκτεθείτε στην ακτινοβολία του ηλίου για τουλάχιστον 10’-20’ καθημερινά και αν γίνεται σε αυτό το χρόνο χωρίς προστασία αντηλιακού για την καλύτερη απορρόφηση βιταμίνης Θα ωφελήσετε το ανοσοποιητικό και την διάθεση σας! Προσοχή όμως σε μεγαλύτερους χρόνους έκθεσης στον ήλιο να προστατεύεστε και να μην εκτίθεστε το καλοκαίρι από τη 1:30 έως και16:30 καθώς ο ήλιος πέφτει πιο άμεσα στην επιδερμίδα σας.
- Διατηρήστε καθαρά τα χέρια σας και μην αγγίζετε το πρόσωπο σας.
Τι να κάνετε όταν νιώθετε πως θα αρρωστήσετε;
- Αυξήστε την ποσότητα των υγρών με νερό, φυσικούς χυμούς, τσάι με βότανα που θα καταπραΰνουν τα συμπτώματα σας.
- Προσπαθήστε να ενσωματώσετε μερικά φρούτα και λαχανικά παραπάνω καθημερινά.
- Προτιμήστε τις εύπεπτες τροφές όπως σούπες (που περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού, έχουν λαχανικά και σας διατηρούν ζεστούς) και γιαούρτια ή φρυγανιές με κάποια άπαχη πρωτεΐνη (γαλοπούλα, τυρί, χούμους)
- Πάρτε πολυβιταμίνες! Η πιο κοινή συμβουλή είναι να πάρετε βιταμίνη C που μειώνει τις ημέρες ασθένειας και την βαρύτητα των συμπτωμάτων στατιστικά σημαντικά. Παράλληλα επιλέξτε πολυβιταμίνες που έχουν ποικιλία άλλων βιταμινών και μετάλλων ή τον συνδυασμό Βιταμίνης C, D και Ψευδάργυρου.
- Ξεκουραστείτε! Μην κάνετε έντονη γυμναστική ή όλες τις υποχρεώσεις σας που δεν επείγουν. Ο οργανισμός σας απαιτεί ύπνο, ξεκούραση και περίθαλψη, δεν θα κερδίσετε τίποτα αν τον ταλαιπωρήσετε παραπάνω.
- Κάντε ζεστά μπάνια για να διατηρήσετε την θερμοκρασία σας και κρύες κομπρέσες αν έχετε πυρετό.
Βιβλιογραφία:
- Barrea, L., Muscogiuri, G., Frias-Toral, E., Laudisio, D., Pugliese, G., Castellucci, B., … Colao, A. (2020). Nutrition and immune system: from the Mediterranean diet to dietary supplementary through the microbiota. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1–25.doi:10.1080/10408398.2020.1792826
- Gombart, A. F., Pierre, A., & Maggini, S. (2020). A Review of Micronutrients and the Immune System–Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients, 12(1), 236. doi:10.3390/nu12010236
- DeGeorge KC, Ring DJ, Dalrymple SN. Treatment of the Common Cold. Am Fam Physician. 2019 Sep 1;100(5):281-289. PMID: 31478634.
- Iddir, M., Brito, A., Dingeo, G., Fernandez Del Campo, S., Samouda, H., La Frano, M., & Bohn, T. (2020). Strengthening the Immune System and Reducing Inflammation and Oxidative Stress through Diet and Nutrition: Considerations during the COVID-19 Crisis. Nutrients, 12(6), 1562.doi:10.3390/nu12061562
- Spritzler Franziska , January 2020, 12 Healthy foods that are high in iron, Healthline.com, https://www.healthline.com/nutrition/healthy-iron-rich-foods#9.-Broccoli
- Ware Megan, January 2020, Why do we need Magnesium?, MedicalNewsToday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/286839#sources
- Kubala Jillian, November 2018, Zinc: everything you need to know, Healthline.com, https://www.healthline.com/nutrition/zinc#what-it-is
- Klein Erika, July 2021, The link between Zinc and nutrition, Healthline.com, https://www.healthline.com/health/heavy-metal-good-for-you-copper#sources
- Olsen Natalie, April 2019, 20 foods rich in Selenium, Healthline.com, https://www.healthline.com/health/selenium-foods#_noHeaderPrefixedContent