Μαστίχα Χίου και τα οφέλη της στο γαστρεντερικό σύστημα | Nutrition Home
Η μαστίχα Χίου είναι το φυσικό προϊόν που προέρχεται από τη ρητίνη του μαστιχόδεντρου Pistacia lentiscus var. Chia, που καλλιεργείται κυρίως στη Χίο. Τα οφέλη της είναι πολλά, ιδιαίτερα στο γαστρεντερικό σύστημα. Αναλυτικότερα:
- Έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις τόσο στο γαστρεντερικό, ανακουφίζοντας από συμπτώματα που το αφορούν, όσο και σε όλο το υπόλοιπο σώμα, για παράδειγμα βελτιώνει τη στοματική υγιεινή.
- Ανακουφίζει από την δυσπεψία, ενισχύοντας την κινητικότητα του εντέρου.
- Βελτιώνει τον πόνο στο στομάχι και το φούσκωμα.
- Δρα προστατευτικά; Ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η μαστίχα Χίου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της γαστρίτιδας και να προάγει την επούλωση του γαστρικού βλεννογόνου. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να προστατεύσει το στομάχι από τις βλάβες που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση σε οξύ.
- Επιπλέον, φαίνεται να δρα θετικά σε άτομα που τη λαμβάνουν ως συμπλήρωμα και πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Ποια η δράση του στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;
Μελέτες έχουν δείξει πως στη λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο, η συμπληρωματική χρήση μαστίχας, βελτίωσε τη συνολική έκβαση. Γενικά όπως αναφέρθηκε, έχει αντιμικροβιακές δράσεις που δρουν έναντι της συγκεκριμένης λοίμωξης. Προτείνεται λοιπόν, μαζί με την θεραπεία και η χρήση μαστίχας.
Πως μπορούμε να την καταναλώσουμε;
Ο πιο κοινός τρόπος κατανάλωσης της μαστίχας είναι η μάσηση της με τη μορφή τσίχλας. Πέρα όμως από αυτόν τον τρόπο κατανάλωσης, μπορεί να προστεθεί σαν σκόνη ή μορφή ελαίου σε διάφορες παρασκευές, όπως παγωτό, γλυκό, τσάι και ποτά.
Τα οφέλη της μαστίχας είναι πολλά και θα μπορούσε να ενταχθεί στην διατροφή με κάθε μορφή. Φυσικά, η ένταξη της δεν θα βοηθήσει από μόνη της εάν ο τρόπος ζωής δεν είναι δε υγιή πλαίσια. Γι’ αυτό συνδυάστε την με ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής και διατροφής, ώστε να επωφεληθείτε από όλα τα θετικά!
Βιβλιογραφία:
- Ottria, R., Xynomilakis, O., Casati, S., Abbiati, E., Maconi, G., & Ciuffreda, P. (2023). Chios Mastic Gum: Chemical Profile and Pharmacological Properties in Inflammatory Bowel Disease: From the Past to the Future. International journal of molecular sciences, 24(15), 12038. https://doi.org/10.3390/ijms241512038
- Soulaidopoulos, S., Tsiogka, A., Chrysohoou, C., Lazarou, E., Aznaouridis, K., Doundoulakis, I., Tyrovola, D., Tousoulis, D., Tsioufis, K., Vlachopoulos, C., & Lazaros, G. (2022). Overview of Chios Mastic Gum (Pistacia lentiscus) Effects on Human Health. Nutrients, 14(3), 590. https://doi.org/10.3390/nu14030590
- Pachi, V. K., Mikropoulou, E. V., Gkiouvetidis, P., Siafakas, K., Argyropoulou, A., Angelis, A., Mitakou, S., & Halabalaki, M. (2020). Traditional uses, phytochemistry and pharmacology of Chios mastic gum (Pistacia lentiscus var. Chia, Anacardiaceae): A review. Journal of ethnopharmacology, 254, 112485. https://doi.org/10.1016/j.jep.2019.112485
- Dabos, K. J., Sfika, E., Vlatta, L. J., & Giannikopoulos, G. (2010). The effect of mastic gum on Helicobacter pylori: a randomized pilot study. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology, 17(3-4), 296–299. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2009.09.010
- Paraschos, S., Magiatis, P., Mitakou, S., Petraki, K., Kalliaropoulos, A., Maragkoudakis, P., Mentis, A., Sgouras, D., & Skaltsounis, A. L. (2007). In vitro and in vivo activities of Chios mastic gum extracts and constituents against Helicobacter pylori. Antimicrobial agents and chemotherapy, 51(2), 551–559. https://doi.org/10.1128/AAC.00642-06