Ένας μικρός θησαυρος: το αυγό! Μάθε ό,τι χρειάζεσαι για αυτό | Nutrition Home
Τα αυγά είναι μια πλούσια πηγή μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών. Η ισορροπία και η ποικιλία των θρεπτικών συστατικών σε συνδυασμό με την προσιτή τιμή τους και την υψηλή πέψη τους, έχει θέσει το αυγό στις βασικές τροφές υψηλής διατροφικής αξίας για τον άνθρωπο.
Θρεπτική Αξία Αυγού:
Ένα μέτριο αυγό (περίπου 50g) χωρίς το κέλυφος περιέχει:
- Πρωτεΐνες: περίπου 7g (ιδιαίτερα το ασπράδι του αυγού περιέχει κατά 45% πρωτεΐνες ανώτερες όλων των υπόλοιπων φυσικών τροφών),
- Λίπη: περίπου 6g,
- Υδατάνθρακες: ελάχιστο ποσό
- Βασικότερα μικροθρεπτικά συστατικά του αυγού: φολικό οξύ, βιταμίνη Β12, βιοτίνη, βιταμίνη Α, φώσφορος, ασβέστιο, σίδηρος
Οφέλη για την υγεία
- Χοληστερίνη και αυγό: Στο παρελθόν, υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ότι η κατανάλωση αυγών θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Στις μέρες μας όμως, οι επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αυγών, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Έρευνες που εξετάζουν τα διατροφικά αίτια πρόκλησης καρδιαγγειακών παθήσεων δεν έχουν βρει συσχέτιση με τη συχνή κατανάλωση αυγών ακόμη και σε άτομα με υψηλά επίπεδα προϋπάρχουσας χοληστερόλης.
- Ενισχύουν την όραση και προλαμβάνουν την εκφύλιση της ώχρας κηλίδας, μιας πάθησης που παρουσιάζεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα.
- Έχουν μεγάλη ικανότητα κορεσμού, οπότε βοηθά στη διατήρηση του υγιούς βάρους.
- Αποκαθιστούν τον μυικό ιστό, προλαμβάνουν και μετριάζουν την απώλεια των μυών.
- Συνδράμουν στην αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Παρόλα αυτά, το αυγό μπορεί ενίοτε να επιδρά αρνητικά στην υγεία του ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις όπως:
- Να περιέχει ορμόνες και χημικά: αν το αυγό δεν είναι βιολογικό, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να περιέχει ορμόνες και αντιβιοτικά που χορηγούνται στις κότες (τα βιολογικά αυγά έχουν έντονο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα κρόκου).
- Να υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων: αυτό συμβαίνει όταν τα παθογόνα μικρόβια εισέρχονται στο εσωτερικό του αυγού από το κέλυφος ή/και τους πόρους του. Το πιο γνωστό παράδειγμα αποτελεί η σαλμονέλα.
- Να προκαλεί αλλεργία: οι αλλεργιογόνες ουσίες του βρίσκονται στο ασπράδι. Η αλλεργία στο αυγό αποτελεί από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες της παιδικής ηλικίας.
- Να μαγειρευτεί με τρόπο που θα υποβαθμίσει την θρεπτική και θερμιδική του αξία: οι υψηλές θερμοκρασίες (τηγανιτά αυγά και ομελέτα φούρνου) μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών του αυγού, όπως είναι η βιταμίνη Β12. Επιπλέον, η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει την περιεκτικότητα πρωτεΐνης του αυγού, καθώς την αλλοιώνει και κατ’ επέκταση ορισμένα αμινοξέα δεν απορροφώνται κανονικά από τον οργανισμό. Τέλος, στα τηγανιτά αυγά καταναλώνεται και extra λίπος που προέρχεται από το λάδι που τηγανίζονται.
“Είναι το αυγό μου ασφαλές;”
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΦΕΤ για τα συσκευασμένα αυγά πρέπει να αναγράφονται οι εξής πληροφορίες:
- Ονομασία,
- Όνομα, εμπορική επωνυμία και διεύθυνση του υπεύθυνου της εγκατάστασης,
- Κατηγορία ποιότητας,
- Κατηγορία βάρους,
- Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης,
- Τον αριθμό αυγών ανά συσκευασία,
- Κωδικός με την μορφή ΑΑ / ΒΒ / ΚΚ / ΧΧΧ, όπου ΑΑ: μέθοδος εκτροφής (0: βιολογικά, 1: ελευθέρας βοσκής, 2: αχυρώνα ή
δαπέδου με στρωμνή, 3: κλωβοστοιχίας), ΒΒ: χώρα προέλευσης, ΚΚ: κωδικός αριθμός που αντιστοιχεί σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ΧΧΧ: αριθμός ταυτοποίησης μονάδας ωοπαραγωγών ορνιθών.
Ασφαλή κατανάλωση αυγού
Η ασφαλή κατανάλωση του αυγού είναι ένα θέμα που απασχολεί τους καταναλωτές. Παρακάτω κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που καλό θα ήταν να γνωρίζετε:
- Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μαγειρεύονται σωστά προκειμένου να αποφεύγεται η μετάδοση μικροοργανισμών όπως η σαλμονέλα.
- Είναι ιδανικό η αγορά τους να γίνεται από αξιόπιστους προμηθευτές και να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης πριν την αγορά τους.
- Είναι καλό να λαμβάνετε υπόψη η σωστή αποθήκευσή τους. Τα αυγά πρέπει να φυλάσσονται σε χαμηλή θερμοκρασία στο ψυγείο, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων. Το καλύτερο σημείο για την αποθήκευση τους είναι στα κάτω ή μεσαία ράφια του ψυγείου, καθώς σε αυτές τις θέσεις διασφαλίζεται η σταθερότητα της χαμηλής θερμοκρασίας.
- Σχετικά με τη συντήρηση του βρασμένου αυγού. Μην τα αφήνετε εκτός ψυγείου περισσότερο από δυο ώρες, πρέπει να γίνει η αποθήκευση τους στο ψυγείο, σε κάποιο εσωτερικό ράφι και όχι στην πόρτα του ψυγείου.
Βιβλιογραφία:
- Sophie Réhault-Godbert, Nicolas Guyot, Yves Nys: the Authors, The Golden Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human Health: Article, Published: 22 March 2019, https://doi.org/10.3390/nu11030684
- Stefano Marventano, Justyna Godos, Maria Tieri, Francesca Ghelfi, Lucilla Titta, Alessandra Lafranconi, Angelo Cambera, Elena Alonzo, Salvatore Sciacca, Silvio Buscemi, Sumantra Ray, Daniele Del Rio, Fabio Galvano, Giuseppe Grosso: the Authors, Egg consumption and human health: an umbrella review of observational studies: Article, Published online: 05 Aug 2019,
https://doi.org/10.1080/09637486.2019.1648388 - ΕΦΕΤ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΓΑ 03/04/2019
- Οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια του Πάσχα, ΕΟΔΥ 10/04/2023