Όσα δεν ξέρεις για το τζίντζερ | nutrition home
Το τζίντζερ είναι πλέον γνωστό σε όλους μας ως ρίζωμα που ενσωματώνεται σε ροφήματα, ποτά, φαγητά και σμούθις. Ποια όμως η διατροφική του αξία; Πως μπορεί να μας ωφελήσει; Πως θα μπορούσαμε να το ενσωματώσουμε στην διατροφή μας;
Τα οφέλη του τζίντζερ
- Αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση: Τα συστατικά του τζίντζερ προσφέρουν προστασία από τα βακτήρια του στόματος που προκαλούν φλεγμονώδεις νόσους των ουλών όπως περιοδοντίτιδα και ουλίτιδα καθώς και από αναπνευστικές λοιμώξεις.
- Δρα προληπτικά για την δυσπεψία και την επιγάστρια δυσφορία: Πιο συγκεκριμένα, μειώνει την πίεση στο κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και έτσι μειώνεται το αίσθημα φουσκώματος, τυμπανισμού, δυσπεψίας και κραμπών.
- Αντιεμετική δράση: Οι δραστικές ουσίες του τζίντζερ μειώνει την ναυτία, την ζαλάδα και τις πρωινές αναγούλες της εγκυμοσύνης. Είναι ένα πολύ χρήσιμο τρόφιμο που ωφελεί όχι μόνο τις εγκυμονούσες αλλά και τους μετεγχειρητικούς ασθενείς που βιώνουν ναυτία και εμετό καθώς και τους καρκινοπαθείς που συχνά βασανίζονται από ναυτία και εμετό λόγω χημειοθεραπειών και ακτινοβολιών.
- Δρα κατά της δημιουργίας των γαστρικών ελκών: Το έλκος στο στομάχι που δημιουργεί συννοσηρότητα, μειώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων και μπορεί να προληφθεί μέσα από την απλή κατανάλωση του τζίντζερ.
- Αποτρέπει την προσκόλληση του βακτηρίου Helicobacter Pylori στο στομάχι: Η πολύ σημαντική αυτή ιδιότητα του τζίντζερ μας προστατεύει από την νόσηση του βακτηρίου και κατά συνέπεια από τον κίνδυνο για τις άμεσα σχετιζόμενες παθήσεις (γαστρίτιδα, παγκρεατίτιδα καθώς και καρκίνο του στομάχου).
- Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση: Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες που καταστρέφει τα κύτταρα μας. Παράλληλα μειώνει και προλαμβάνει τις φλεγμονές μειώνοντας την παραγωγή των κυτοκινών που οδηγούν στην δημιουργία φλεγμονής. Αυτό μας προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, έκπτωση της γνωστικής μας λειτουργίας και γήρανση.
- Περιορίζει τις πιθανότητες για το μεταβολικό σύνδρομο και την παχυσαρκία: Οι παράγοντες που συνυπάρχουν κατά το μεταβολικό σύνδρομο είναι η κεντρική παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση και η λιπώδης διήθηση του ήπατος. Το τζίντζερ μέσω της αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής δράσης καθώς και της συμμετοχής του στον μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων ευνοεί στην πρόληψη του συνδρόμου- πάντα συνδυαστικά με σωστή διατροφή και άσκηση-.
- Μειώνει την χοληστερίνη και την πίεση: Μελέτες έδειξαν την ευεργετική δράση του τζίντζερ στην μείωση των τριγλυκεριδίων και της “κακής” χοληστερόλης. Επίσης έχει πιθανόν καλή επίδραση στην μετρίαση της αρτηριακής πίεσης και την μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα.
- Ανακούφιση από πόνους περιόδου: Μία πολύ σημαντική δράση ανακάλυψαν οι μελετητές σχετικά με την ανακούφιση από τους πόνους της εμμήνου ρύσεως στις πρώτες μέρες του κύκλου των γυναικών. Πιο συγκεκριμένα, η χορήγηση 750-200mg τζίντζερ σκόνης τις πρώτες 3-4 μέρες έδειξαν πολύ θετικά αποτελέσματα για τις κράμπες και την δυσμηνόρροια.
Πως να βάλουμε το τζίντζερ στην διατροφή μας;
- Το τζίντζερ διατίθεται σε μορφή σκόνης, αποξηραμένο, σαν ρίζα, σε μορφή πίκλας ή ζαχαρωμένο.
- Προσθέστε το σε σάλτσες, σε τηγανιές (π.χ. ταιριάζει πολύ σε κοτόπουλο), σε σούπες.
- Πασπαλίστε ή βάλτε φλοίδες σε σαλάτες.
- Επιλέξτε τζιντζεράδα για ένα δροσιστικό και ελάχιστα καυτερό ρόφημα ή κάποιο κοκτέιλ με τζίντζερ πιο σπάνια.
- Αν θέλετε να αυξήσετε την ποσότητα του νερού που πίνετε, δοκιμάστε να προσθέσετε κομμάτια τζίντζερ ή σε μορφή σκόνης για μια διαφορετική γεύση.
- Προσθέστε τζίντζερ στην μαρμελάδα σας! Είτε αν την φτιάχνετε μόνοι σας είτε σαν σκόνη και ανακατέψτε με την αγοραστή μαρμελάδα. Θα πάρετε τα οφέλη του τζίντζερ και παράλληλα θα αλλάξετε την συνηθισμένη γεύση της με μία σπιρτάδα και ένα ελαφρύ κάψιμο.
- Μέσα σε σμούθις. Ο πιο εύκολος τρόπος για να το ενσωματώσετε στην διατροφή σας, προσθέστε και μερικά ακόμα φρούτα και απολαύστε το!
- Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο μέσα στο κέικ που θα κάνετε την επόμενη φορά!
- Δεν χρειάζονται υπερβολές! Μην υπερβείτε τα 4g την ημέρα (αν και δύσκολο) καθώς πιθανώς να νιώσετε αίσθημα καύσους, αέρια, πόνο στο στομάχι και αίσθηση καύσους στο στόμα.
Βιβλιογραφία:
- Haniadka, R., Saldanha, E., Sunita, V., Palatty, P. L., Fayad, R., & Baliga, M. S. (2013). A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food & Function, 4(6), 845. doi:10.1039/c3fo30337c
- Wang, J., Ke, W., Bao, R., Hu, X., & Chen, F. (2017). Beneficial effects of ginger Zingiber officinale Roscoe on obesity and metabolic syndrome: a review. Annals of the New York Academy of Sciences, 1398(1), 83–98. doi:10.1111/nyas.13375
- Kiyama, R. (2020). Nutritional implications of ginger: Chemistry, biological activities and signaling pathways. The Journal of Nutritional Biochemistry, 108486. doi:10.1016/j.jnutbio.2020.108486
- Norris Taylor, April 2020, What are the benefits of ginger water?, Healthline.com, https://www.healthline.com/health/ginger-water#risks