Τα οφέλη του χαρουπιού | Nutrition Home
Το χαρούπι αποτελεί ένα καρπό που προέρχεται από το δέντρο χαρουπιά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό για πολλές παρασκευές όπως μέλι, σοκολάτα, κριτσίνια και γενικά άλευρα. Οι μελέτες δείχνουν να έχει αρκετά οφέλη για την υγεία. Μερικά από τα οποία έχουν μελετηθεί περισσότερο είναι τα παρακάτω:
- Καλή πηγή βιταμινών: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, D, E, νιασίνη και φυλικό οξύ.
- Ρύθμιση γλυκαιμίας: Σύγχρονες έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση του σε άλευρα μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη αύξηση των επιπέδων ζαχάρου, ωστόσο χρειάζονται και άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθούν.
- Είναι αντιοξειδωτικό και μελέτες δείχνουν πως συμβάλει στην αποτροπή καρκίνου και συγκεκριμένα του παχέους εντέρου. Η βιβλιογραφία πάνω σε αυτό είναι μικρή, ωστόσο, η χρήση του προτρέπεται για αυτό το σκοπό.
- Αντιλιπιδαιμική δράση: Με επιβεβαιωμένες μελέτες, η κατανάλωση χαρουπιού μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της χοληστρόλης στο αίμα, ενώ μειώνει τα επίπεδα της LDL.
- Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών. Ενδεικτικά, τα 100 γρ. αλεύρι χαρουπιού περιέχουν 40 γρ. φυτικών ινών.
- Είναι ελεύθερο γλουτένης και το καθιστά εξαιρετική επιλογή για άτομα που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη.
- Περιβαλλοντικό αποτύπωμα: Έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και σε μεγάλες περιόδους ξηρασίας γεγονός που καθιστά το χαρούπι βιώσιμη ύλη.
Αποτελεί, λοιπόν, έναν εξαιρετικό αντικαταστάτη σε διάφορες συνταγές και απευθύνεται τόσο σε υγιείς όσο και σε άτομα που έχουν προβλήματα υγείας όπως κοιλιοκάκη, αυξημένη χοληστερόλη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως χρησιμοποιείται συχνά και ως συστατικό φαρμάκων.
Βιβλιογραφία:
- Martins-Loução, M. A., Correia, P. J., & Romano, A. (2024). Carob: A Mediterranean Resource for the Future. Plants (Basel, Switzerland), 13(9), 1188. https://doi.org/10.3390/plants13091188
- Zhu, B. J., Zayed, M. Z., Zhu, H. X., Zhao, J., & Li, S. P. (2019). Functional polysaccharides of carob fruit: a review. Chinese medicine, 14, 40. https://doi.org/10.1186/s13020-019-0261-x
- Micheletti, C., Medori, M. C., Bonetti, G., Iaconelli, A., Aquilanti, B., Matera, G., & Bertelli, M. (2023). Effects of Carob Extract on the Intestinal Microbiome and Glucose Metabolism: A Systematic Review and Meta-Analysis. La Clinica terapeutica, 174(Suppl 2(6)), 169–172. https://doi.org/10.7417/CT.2023.2484
- https://fdc.nal.usda.gov/food-details/173755/nutrients