Βουτυρικό οξύ: Τι είναι και πώς συμβάλει στην υγεία του εντέρου;

Το βουτυρικό οξύ αποτελεί λιπαρό οξύ, βραχείας αλυσίδας- SCFA, που παράγεται κατά την ζύμωση των διαιτητικών ινών από τα βακτήρια του εντέρου, κυρίως στο παχύ έντερο. Είναι γνωστό για τη χαρακτηριστική του μυρωδιά, παρόμοια με το βούτυρο, γι’ αυτό και έλαβε το όνομα αυτό.
Πηγές βουτυρικού οξέως:
Το βουτυρικό οξύ σε μεγάλο ποσοστό παράγεται από το μικροβίωμα του εντέρου. Διατροφικά μπορεί να βρεθεί σε μικρή ποσότητα σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το βούτυρο, γάλα, κόκκινο κρέας.
Ρόλος στην υγεία του εντέρου:
- Έχει αντιφλεγμονώδη δράση: Μελέτες έχουν δείξει πως ανακουφίζει από συμπτώματα νόσων του εντέρου όπως νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα.
- Το βουτυρικό οξύ βοηθά στη διατήρηση ενός όξινου περιβάλλοντος στο παχύ έντερο, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.
- Συμβάλλει στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου, βοηθώντας στη διαχείριση παθήσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
- Έρευνες δείχνουν ότι το βουτυρικό οξύ μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο και άρα την ανάπτυξη καρκίνου στο σημείο αυτό.
Πως ενισχύεται η παραγωγή βουτυρικού οξέως μέσω της διατροφής;
- Συνδυασμός πρεβιοτικών και προβιοτικών: Κατανάλωσε ίνες μαζί με ζυμωμένα τρόφιμα για να ενισχύσεις τη σύνθεση βουτυρικού οξέος.
- Συχνή κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου: Ανθεκτικό άμυλο μπορούμε να βρούμε σε κρύες πατάτες ή ρύζι κρύο, άγουρες μπανάνες, φακές φασόλια.
- Αποφυγή υπερβολικά επεξεργασμένων τροφών: Οι επεξεργασμένες τροφές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες και επηρεάζουν αρνητικά το μικροβίωμα.
Βιβλιογραφία
- Załęski, A., Banaszkiewicz, A., & Walkowiak, J. (2013). Butyric acid in irritable bowel syndrome. Przeglad gastroenterologiczny, 8(6), 350–353. https://doi.org/10.5114/pg.2013.39917
- Louis, P., & Flint, H. J. (2017). Formation of propionate and butyrate by the human colonic microbiota. Environmental microbiology, 19(1), 29–41. https://doi.org/10.1111/1462-2920.13589
- Slavin J. L. (2013). Carbohydrates, dietary fiber, and resistant starch in white vegetables: links to health outcomes. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 4(3), 351S–5S. https://doi.org/10.3945/an.112.003491
- Ríos-Covián, D., Ruas-Madiedo, P., Margolles, A., Gueimonde, M., de Los Reyes-Gavilán, C. G., & Salazar, N. (2016). Intestinal Short Chain Fatty Acids and their Link with Diet and Human Health. Frontiers in microbiology, 7, 185. https://doi.org/10.3389/fmicb.2016.00185
- Nogal, A., Valdes, A. M., & Menni, C. (2021). The role of short-chain fatty acids in the interplay between gut microbiota and diet in cardio-metabolic health. Gut microbes, 13(1), 1–24. https://doi.org/10.1080/19490976.2021.1897212